Landschap Erfgoed Utrecht

Samen extreme droogte oplossen met sensoren in de grond.

Uitdaging

Klimaatverandering: een probleem waar we niet meer omheen kunnen. Extreme droogte hoort bij de gevolgen. Gevaarlijk, want op te droge grond groeien geen planten. En die planten hebben we hard nodig. Als voeding bijvoorbeeld. Om maar wat te noemen. 

Oplossing

Daarom doen de Universiteit Utrecht en het Landschap Erfgoed Utrecht onderzoek. Het doel: uitvinden welke combinatie van plantensoorten het best vocht in de grond vasthoudt. De onderzoekers hebben sensoren van Odido in de grond gestopt bij 48 verschillende velden. Die sensoren meten de temperatuur en de vochtigheid van de bodem en de lucht. Zo weten we welke planten het goed doen in de droogte, en welke juist niet. Kunnen we de natuur een handje helpen. 

Resultaat

Iedereen kan de data uit het onderzoek lezen op de website. Real-time. Zo kunnen boeren meteen de perfecte combi van grassen en kruiden zaaien. Maar ook alle andere mensen met een tuin. Zo zorgen we samen dat de natuur beter voorbereid is op droogte. Of juist extreme regen. 

Met de uitkomsten van dit onderzoek kunnen boeren, landbouworganisaties, maar ook ‘gewone burgers’ watervasthoudende gewassen en kruiden zaaien. En zo zelf meehelpen om de droogte tegen te gaan. Zo kunnen we met elkaar de biodiversiteit in ons land verbeteren.
Dr. Edwin Pos, onderzoeker Universiteit Utrecht. 

Heb jij een innovatief idee?

Meld je aan

Welke combinatie van planten is het best voor de vochtigheid van de grond? Dat meten we met sensoren in de grond. En met die info kunnen niet alleen boeren, maar ook anderen met een tuin de natuur een handje helpen.

Innovatie Lab & Landschap Erfgoed Utrecht.

Alle projecten van Innovatie Lab zetten technologie, innovatie en connectiviteit in om de wereld beter te maken. Voor mens én natuur. Dit droogteproject is daar een mooi voorbeeld van. Waar we onze netwerktechnologie inzetten voor een duurzame toekomst.