Business Blog

Cybersecurity: wat is het en hoe goed zijn Nederlandse bedrijven beschermd?

cybersecurity_cyberweerbaarheid_web

Cyberbeveiliging wordt steeds belangrijker voor bedrijven, omdat er meer digitale informatie is die beschermd moet worden. En grote cyberaanvallen komen regelmatig voor. Aanvallers proberen gegevens te stelen of systemen te verstoren, wat schade kan toebrengen aan bedrijven en hun reputatie. Veel bedrijven investeren daarom steeds vaker in cyber security om hun gegevens en activiteiten te beschermen.

Het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) bracht in augustus voor het 6e jaar op rij de Cybersecuritymonitor uit. Het rapport laat zien hoe het gaat met de cyberweerbaarheid van bedrijven in Nederland. In dit artikel zoomen we in op een paar van de belangrijkste bevindingen. Het CBS heeft bedrijven van verschillende groottes uit 5 bedrijfstakken onderzocht: de zorgsector, financiële dienstverlening, horeca, ICT-sector en de industriesector.

Cybercrime in je bedrijf

Cybercriminaliteit is in opkomst. Weet jij wat je moet doen als je bedrijf wordt aangevallen? En hoe je een aanval kunt voorkomen? Download ons gratis e-book en kom erachter.

DOWNLOAD GRATIS
Grote bedrijven beschermen zich beter tegen cyberdreigingen.

Uit het rapport van het CBS blijkt dat er steeds meer maatregelen voor cyberbeveiliging worden genomen, in verschillende bedrijfstakken. Grote bedrijven nemen vaker maatregelen dan kleinere bedrijven, vooral als het gaat om maatregelen die ingewikkelder zijn, zoals het implementeren van een Virtual Private Network (VPN). In 2021 gebruikte minder dan 30% van de bedrijven met 2 tot 10 medewerkers een VPN, terwijl dit percentage bij bedrijven met 250 of meer medewerkers 84% was. Een opvallende trend is dat alle bedrijven steeds vaker tweestapsverificatie (2FA) gebruiken bij het inloggen. Met name middelgrote bedrijven doen het op dit vlak een stuk beter dan de vorige meting, met een stijging van 29% in 2016 naar 62% in 2021.

Vooral bedrijven die veel met computers en technologie werken, zoals de ICT-sector, hebben een goede cyberbeveiliging. Geldt ook voor bedrijven die het extra belangrijk vinden dat hun gegevens zijn beschermd, zoals de gezondheidszorg.

Steeds minder last van cyberaanvallen.

Het onderzoek van het CBS laat zien dat het aantal ICT-beveiligingsincidenten steeds minder wordt. Zowel intern als van buitenaf. Het CBS maakt onderscheid tussen 2 soorten incidenten: incidenten die door het bedrijf zelf ontstaan (bijvoorbeeld door een storing of als gegevens onbedoeld naar buiten komen door eigen medewerkers), en incidenten die door aanvallen van buitenaf komen (zoals DDoS-aanvallen of phishingaanvallen). Het valt op dat niet alle incidenten financiële gevolgen hebben. Dat geldt maar voor de helft van de gevallen.

Meer cyberaanvallen bij grotere bedrijven.

Het is opvallend dat grotere bedrijven over een langere periode meer incidenten hebben dan kleinere bedrijven, zowel intern als extern. Dit heeft te maken met het feit dat grotere bedrijven meestal een grotere en ingewikkelde IT-infrastructuur hebben. Dat maakt de kans op incidenten door eigen medewerkers groter. Ook hebben grotere bedrijven vaak meer ICT-specialisten in dienst, waardoor een cyberaanval of incident sneller ontdekt wordt.

Ransomware-aanvallen voor het eerst bijgehouden.

In deze editie van de Cybersecurtymonitor staan voor het eerst gegevens van ransomware-aanvallen. Ransomware-aanvallen zijn aanvallen waarbij gegevens en computers geblokkeerd worden, en er losgeld wordt geëist om ze weer te ontgrendelen. Hierdoor kunnen bedrijven veel vertrouwelijke gegevens kwijtraken en financieel in de problemen komen. Belangrijk dus om voorzorgsmaatregelen te nemen. Bijvoorbeeld door regelmatig back-ups te maken, en verdachte e-mails en telefoongesprekken te blokkeren.

SD-WAN

Het valt op dat grotere bedrijven vaker slachtoffer worden van ransomware-aanvallen (4% tegenover 0,3% van de zzp’ers). In 2021 zijn er in totaal 6.300 ransomware-aanvallen gemeld bij bedrijven. Hiervan waren 4.000 gevallen bij zelfstandige ondernemers (zzp’ers). Hoe zorg je ervoor dat je bedrijf goed beschermd is tegen cyberaanvallen? Met SD-WAN heb je een stabiel bedrijfsnetwerk dat met je bedrijf meegroeit.

Cybercrime in je bedrijf

Cybercriminaliteit is in opkomst. Weet jij wat je moet doen als je bedrijf wordt aangevallen? En hoe je een aanval kunt voorkomen? Download ons gratis e-book en kom erachter.

DOWNLOAD GRATIS
Exit mobile version