Internationale Batterij Dag.
Internationale Batterij Dag vieren we op 18 februari, de geboortedag van Alessandro Volta. Deze Italiaanse natuur- en scheikundige is de uitvinder van de batterij. Op Internationale Batterij Dag vieren we het bestaan van de batterij. En staan we stil bij het juiste gebruik en recyclen ervan.
10 tips als de batterij van je telefoon of tablet snel leeg is.
In het kader van Internationale Batterij Dag geven we je 10 tips waarmee je het maximale uit je batterij haalt. Echt fijn. De allereerste mobiele telefoon had een batterij die maximaal 8 uur meeging. Kunnen we ons tegenwoordig niet meer voorstellen. Toch loopt de batterij van je telefoon soms snel leeg. Je voorkomt het met deze 10 tips.
- Sluit je apps.
Elke app die je opent op je telefoon, tablet of laptop gebruikt een stukje van je batterij. Hoe meer apps je open hebt staan, hoe meer batterij je apparaat verbruikt. Daarom is het slim om apps die je niet gebruikt, af te sluiten. Dat kan meteen als je klaar bent met het gebruik van de app. Of sluit ze allemaal tegelijk aan het einde van je werkdag. Vooral de apps die veel stroom gebruiken. Welke dat zijn, zie je bij de instellingen van je telefoon.
- Zet wifi en bluetooth onderweg uit.
Wifi en bluetooth zijn heel handig, maar vragen ook veel van je batterij. Want overal waar je bent, zoekt je telefoon naar verbindingen. Zet je wifi en bluetooth uit als je onderweg bent, dan stopt je telefoon tijdelijk met het zoeken naar verbindingen. En kan je langer genieten van een volle batterij.
- Zet GPS uit.
Veel apps vragen je tegenwoordig of ze je locatie mogen gebruiken. Je kan kiezen voor ja, nee en alleen bij gebruik van deze app. GPS kan heel handig zijn. Maar net als wifi en bluetooth, zoekt ook GPS steeds naar verbinding. En daardoor loopt de batterij van je telefoon sneller leeg. Kijk goed voor welke apps het echt nodig is dat ze je locatie gebruiken. En kies als het kan voor de optie alleen bij gebruik van deze app. Zo loopt je accu minder snel leeg.
- Stel automatische helderheid in.
Van een fel beeldscherm gaat de batterij van je telefoon sneller leeg. Gelukkig hebben veel telefoons tegenwoordig een functie waarmee je automatisch de helderheid van je scherm kan instellen. Zo voorkom je dat je scherm fel schijnt op momenten dat het niet nodig is. Zoals overdag, bij genoeg licht. En je bespaart flink wat batterij.
- Vergrendel vaker je scherm.
Je telefoon, tablet of laptop gebruikt veel batterij als het scherm aanstaat. Zelfs als je je apparaat niet gebruikt. Daarom is het slim om in te stellen dat het scherm automatisch vergrendelt als je je apparaat niet gebruikt. Vaak kan je zelf kiezen na hoeveel tijd dit gebeurt. Na 30 seconden bijvoorbeeld, of na 1 minuut. Hoe vaker en sneller je je scherm vergrendelt, hoe meer batterij je bespaart.
- Zet je geluid en trilfunctie uit.
Het geluid en de trilfunctie van je telefoon geven aan of je een bericht of melding van een app krijgt. Handig. Maar om je telefoon te laten trillen, is een motor ingebouwd. Elke keer dat die motor aangaat, verbruikt hij een beetje batterij. En ook elk geluid dat je telefoon maakt, kost energie. Door het geluid, de trilfunctie of beide uit te zetten, gaat je batterij dus langer mee.
- Zet je telefoon in energiebesparingsstand.
Op elke telefoon zit een energiebesparingsstand. Vaak schakel je deze pas in als de accu van je telefoon bijna leeg is. Maar dat hoeft niet. Je kan de energiebesparingsstand aanzetten wanneer je wil. Ook als je telefoon nog zo vol is dat hij nog wel even meekan.
- Zet je telefoon in vliegtuigmodus.
Ook in vliegtuigmodus verbruikt je telefoon veel minder accu dan normaal. Loopt de batterij van je telefoon snel leeg, maar heb je hem nog wel nodig? Zet hem een paar uur in vliegtuigmodus en bespaar batterij. Goed om te weten: je hebt dan geen mobiele verbinding meer, waardoor je tijdelijk niet kan bellen en internetten.
- Laat je telefoon niet te warm of koud worden.
Extreme temperaturen zijn niet goed voor je telefoon, tablet of laptop. Zorg er daarom voor dat je telefoon nooit op een te warme of te koude plek ligt. Van kou slijt je batterij. En als je telefoon te warm wordt, gaat de batterijconditie snel achteruit. Voelt je apparaat erg warm aan? Gebruik ‘m dan even niet en laat je apparaat afkoelen. Zeker als die warm wordt tijdens het opladen.
- Zorg dat je apparaat up-to-date is.
Verouderde apps en software zorgen er voor dat de batterij van je telefoon, tablet of laptop snel leegloopt. Want bij elke update zorgt een fabrikant dat apps en software minder energie hoeven te gebruiken. Check daarom regelmatig of je apps en software up-to-date zijn. Want ook dan gaat je batterij langer mee.
Heb je een iPhone? Lees dan ook ons artikel 7 tips om batterij te besparen op je iPhone. Hier vind je nog meer slimme tips die je helpen om langer met je iPhone te doen.
iPhone 16
Inmiddels is alweer de iPhone 16 uit. De batterij van dit toestel gaat superlang mee. De iPhone 16 serie zakelijk bestaat uit de iPhone 16 zakelijk, iPhone 16 Plus zakelijk, iPhone 16 Pro zakelijk en de iPhone 16 Pro Max zakelijk.