Tegenwoordig weten we wel hoe we onze computer beschermen tegen cybercriminelen, maar een telefoon werkt toch net weer even anders. Dus hoe bescherm je je telefoon eigenlijk goed?
1. Installeer geen apps buiten de officiële winkels.
Een bekende manier om telefoons te besmetten, is via malware apps. Dat zijn apps met software die persoonlijke informatie stelen of je apparaat beschadigen. Om dit te voorkomen is het verstandig om nooit apps te installeren buiten de officiële en bekende app stores. Voor iPhones is dit dus de App Store, voor Android de Play Store. Ook wil je niet zomaar linkjes uit e-mails en sms-berichten aanklikken. Want zo kunnen onbekende bronnen apps op je telefoon installeren.
Het is sowieso slim om eerst de app zelf te onderzoeken. Dit doe je bijvoorbeeld door recensies en beoordelingen van andere gebruikers te lezen. Neem ook de toegangsinstellingen van de app door. Dan zie je bij welke gegevens de app kan en of de app die gegevens mag delen.
2. Log uit na betalingen.
Het is verleidelijk om gebruikersnamen en wachtwoorden op te slaan in je browser of apps. Maar raak je je telefoon kwijt of wordt die gestolen, dan kan iedereen inloggen op je accounts. Niet doen, dus. Log ook altijd uit van de website als je een internetbetaling hebt gedaan. Sluit niet alleen de browser af. Door alleen de browser af te sluiten, blijf je vaak wel ingelogd.
Het belangrijkste is misschien nog wel dat je niks koopt en geen online bankzaken doet op een openbaar wifi-netwerk. Want hackers kunnen zo je telefoon in komen. Gebruik dus alleen bekende en betrouwbare netwerken. Check ook de URL van de website en zorg dat deze klopt, voordat je inlogt of persoonlijke informatie invult. Tot slot: download de officiële app van je bank, zodat je altijd met de juiste website verbonden bent.
3. Update altijd je software.
Hackers vinden regelmatig gevoelige punten in besturingssystemen en software. Die gebruiken ze daarna bij een aanval. Tech-bedrijven weten dit en doen daarom updates om hun systemen veilig te houden. Om te voorkomen dat je telefoon gehackt wordt, moet je dus altijd de nieuwste updates installeren. Die zorgen er trouwens ook voor dat je telefoon beter werkt.
4. Zet wifi en bluetooth uit als je het niet gebruikt.
Ga je de deur uit en gebruik je wifi dus niet? Zet deze dan ook helemaal uit. Want als de verbinding niet goed beveiligd is, kunnen criminelen bij je gegevens. Gebruik dus altijd veilige en bekende netwerken, of je 3G of 4G. Verder wil je niet dat apps je locatie kunnen zien als dat niet nodig is. Die informatie kan namelijk gedeeld of gelekt worden, maar ook gebruikt om je advertenties te sturen op basis van je locatie.
Zet ook je bluetooth uit als je het niet gebruikt. Bluetooth staat vaak standaard zo ingesteld dat anderen zonder je toestemming kunnen verbinden met je apparaat. Daardoor kunnen je bestanden gekopieerd worden of kunnen criminelen bij apparaten die met bluetooth verbonden zijn. En ze kunnen in je telefoon komen.
5. Jailbreak je apparaat niet.
Jailbreaken komt vooral veel voor bij iPhones. Met jailbreak kan je namelijk apps downloaden buiten de App Store. Maar veilig is het zeker niet. Daarmee wordt namelijk een deel van de beveiliging van je besturingssysteem weggehaald. Zo kan je beveiligingsproblemen aan hackers laten zien en dat is niet veilig.
6. Houd je gegevens geheim.
Het is goed om in je achterhoofd te houden dat banken en andere bedrijven nooit om je persoonlijke gegevens vragen via sms of e-mail. Geef die gegevens dus ook nooit door als daarom gevraagd wordt. Krijg je toch zo’n soort e-mail of sms, neem dan contact op met het bedrijf om te controleren of het bericht daar echt vandaan komt.
7. Installeer een beveiligingsapp.
Welke maatregelen je ook neemt, uiteindelijk kan een telefoon altijd besmet worden met een virus. Om die reden is het goed om een mobiele beveiligingsoplossing te installeren die malware, spyware en verkeerde apps opspoort en weghaalt. Die apps hebben vaak ook andere privacy- en antidiefstalfuncties.
Voor meer tips en advies kijk je op veiliginternetten.nl. Of download de infosheet van veiligbankieren.nl (PDF).