Technologie

Na de slimme thermostaat is er nu ook de slimme boiler

Onze huizen worden steeds slimmer en duurzamer dankzij nieuwe IoT mogelijkheden. De SlimmeBoiler van Eneco is daar een goed voorbeeld van.
Clock 2 min

Na de slimme thermostaat doet nu ook de slimme boiler haar intrede in onze huizen. Dankzij een slimme boiler wordt het mogelijk om water te verwarmen op het moment dat er veel zonne- of windenergie beschikbaar is via de energieleverancier. Dit is veel duurzamer dan wanneer het water, nu vaak ’s avonds laat of ’s nachts, wordt voorverwarmd. De SlimmeBoiler module is een initiatief van Eneco, in samenwerking met onder meer T-Systems en Odido, die de netwerkverbinding levert voor deze smart home oplossing.

Duurzame oplossing

Voor het eind van het jaar hebben 10.000 Eneco klanten een slimme boiler in huis
Tweet
Op dit moment maken al 2.000 Eneco klanten gebruik van de zogenaamde SlimmeBoiler module. Voor het eind van het jaar moeten dit er minstens 10.000 zijn. Het grote voordeel van deze simpele oplossing is dat er veel duurzamer gebruik wordt gemaakt van onze energievoorraad.

Dat werkt als volgt: ongeveer een half miljoen Nederlandse huishoudens hebben een elektrische boiler in huis die voor het warme water zorgt. In de meeste woningen warmt het water in de boilers ’s avonds laat op zodat er de volgende dag warm water is tot het boilervat leeg is. Dat kan volgens Eneco veel slimmer en duurzamer.

SlimmeBoiler module

Daarom bedacht het energiebedrijf een SlimmeBoiler Module die de boiler op afstand aanstuurt en het water opwarmt op momenten dat er sprake is van een groot aanbod aan wind- of zonnestroom. Het slimme apparaat houdt het boilervat continu in de gaten en warmt het water ook tussendoor op. Consumenten krijgen zo voortdurend warm water en dragen tegelijkertijd bij aan een duurzamer energiesysteem zonder dat ze daar zelf extra moeite voor doen.

Efficiente IoT verbinding

De SlimmeBoiler module is uitgerust met een simkaart van T-Systems en maakt gebruik van het narrowband IoT netwerk van Odido. Deze oplossing is speciaal geschikt voor apparaten die regelmatig kleine hoeveelheden data versturen, in dit geval naar de energieleverancier. Dit verbruikt weinig stroom en is veilig en betrouwbaar. Je maakt namelijk geen gebruik van de standaard internetverbinding in huis, ook handig als deze (tijdelijk) even buiten gebruik raakt.

Samenwerking

Om het SlimmeBoiler project te realiseren wordt nauw samengewerkt met meerdere partijen. Zo worden de Managed Connectivity Services en het platform van T-System gebruikt om dit project veilig en op grote schaal uit te rollen. Dit platform verzamelt en beheert alle data rondom energievoorziening. Met deze data kan Eneco zowel de vraag als het aanbod van energie voor huishoudens nauwlettend in de gaten houden en bijsturen.

Dit project is een goed voorbeeld voor veel andere energiebedrijven in ons land
Tweet
“De SlimmeBoiler Module bevestigt opnieuw dat technologie een belangrijke bijdrage kan leveren aan meer duurzaamheid in onze samenleving.” vertelt Sake Algra, Managing Director van T-Systems. “Voor de ontwikkeling en installatie van de SlimmeBoiler Module werken we intensief samen met partners zoals TWTG, RoamlerTech, Bureau Hezelburcht, Peeeks, Odido en T-Systems. Dit is eveneens een goed voorbeeld voor veel andere energiebedrijven in ons land.”

De ontwikkeling en implementatie van deze SlimmeBoiler Module is het duurzame alternatief voor het verzwaren van het energienet. Het elektriciteitsnet van Eneco moet de komende jaren steeds meer schommelingen van zonne- en windenergie opvangen. Dankzij de inzet van de SlimmeBoiler Module komen vraag en aanbod op een intelligente manier bij elkaar.

Meer informatie over de SlimmeBoiler van Eneco en het aanvragen er van vind je op deze pagina.

Beeld: Shutterstock