Technologie

Waarom je deze nieuwe techpodcast wil beluisteren.

Samen met XTR branded content start Odido Business een nieuwe podcastserie over technologie en ondernemen. De eerste 3 van in totaal 8 afleveringen staan online.
Clock 4 min

Er is maar 1 iemand die alles over deze nieuwe podcastserie kan vertellen: journaliste en presentatrice Vivianne Bendermacher. Ze vertelt over de hoogtepunten, sprekers en waarom je deze podcast niet mag missen.

Vivianne, waar gaat de serie over?

‘In de podcast praat ik met ondernemers en leiders die uitblinken in wat ze doen en daarbij creatief en slim gebruikmaken van connectiviteit.’

Welke mensen heb je geïnterviewd?

‘Er komen elke aflevering leuke gasten aan het woord. Bijvoorbeeld een chirurg die gebruikmaakt van data om nog betere zorg te kunnen leveren. Maar ook een IT-manager die met data in de gaten houdt hoe personeel op afstand toch betrokken blijft bij het bedrijf. Waar moet je als ondernemer aan denken als het gaat om online veiligheid? Hoe voorkom je dat je gehackt wordt? Een ander onderwerp dat aan de orde komt: op afstand werken wordt nog veel leuker als dat overal ter wereld kan. Daarom sprak ik met een workation-specialist. In elke aflevering hoor je een expert die inspirerende voorbeelden geeft.’

Kan je een paar hoogtepunten noemen?

‘Heb je even? Ik sprak bijvoorbeeld Melanie Rieback: mede-oprichter en CEO van Radical Open Security. Zij en haar team van ethische hackers helpen organisaties en bedrijven om hun cybersecurity te verbeteren. Ze vertelt hoe zij zo’n beetje alles wat je ziet in de supermarkt als je boodschappen doet, hebben gehackt. Van kassa tot de toegangspoortjes: alles wordt gecheckt door haar team van ethische hackers.’

Wat zijn de uitdagingen voor de toekomst aan de hand van de verhalen?

‘Dat zijn er 3: werken op afstand en/of hybride werken, workations en cybersecurity. Om met de 1e te beginnen, werken op afstand is 1 van de belangrijkste uitdagingen voor bedrijven met personeel. Een heel goed idee, want blije medewerkers zijn productieve medewerkers, en medewerkers zijn meestal blijer met een goede balans tussen werk en privé. Hoe fijn is het als iemand vanaf een vakantieadres kan werken? Als een collega aan het eind van de dag de laptop dichtklapt, is hij of zij meteen in vakantiestemming.

Alieke Ingerman is expert en ervaringsdeskundige op het gebied van zogenaamde workations, waarbij werknemers werken combineren met vakantie. Zij vertelde iets waar ik nooit bij heb stilgestaan: de werkgever blijft verantwoordelijk voor de werkplek van personeel. Ook als dat aan de rand van een zwembad in Brazilië is. Als een medewerker RSI-klachten krijgt, heeft de werkgever nog steeds een probleem. Dat is iets om goede afspraken over te maken.

Een andere uitdaging is NIS 2, de nieuwe Europese cybersecurity-richtlijn. Die geldt voor veel meer bedrijven dan de voorganger van deze richtlijn: namelijk ook voor het midden- en kleinbedrijf. Daar komt echt veel bij kijken. Wat vooral lastig is, is dat die richtlijn op sommige punten een beetje botst met de AVG. Dat is de Algemene Verordening Gegevensbescherming, die ervoor zorgt dat bedrijven goed met data en privacy omgaan. Melanie legt dat heel goed uit.’

Waarom moeten ondernemers naar de serie luisteren?

‘Ik ben zelf nogal nieuwsgierig. Dat is de journalist in mij, maar ook de ondernemer. Als ondernemer moet je van veel dingen iets weten om ervoor te zorgen dat je bedrijf goed loopt. Van HR tot cybersecurity, data, connectiviteit, wetten en regels. Het houdt nooit op. Dat werk neem ik de luisteraar graag uit handen. Ik ga een halfuur in gesprek met een expert om vragen te beantwoorden waarvan je niet wist dat je ze had. Na elke aflevering ben je niet alleen beter geïnformeerd, maar hopelijk ook geïnspireerd.’

Beluister alle afleveringen.

Nieuwsgierig geworden? Luister alle afleveringen.

#1 Workation: waar moet je aan denken?

Op vakantie en ook je werk gedaan krijgen. Sinds de coronacrisis is het heel normaal om vanuit huis te werken, maar wint de zogenoemde workation aan terrein. Hoe zorg je er als werknemer en werkgever voor dat het soepel verloopt en wat zijn de voordelen en uitdagingen? Luister nu:

#2 De medische wereld met 5G.

Virtual Reality als vervanging voor pijnstillers en een patiënt opereren op afstand. De zorg is mensenwerk, maar het is ook een vak dat veel vernieuwingen kent. Is samenwerken op afstand wel interessant in de medische wereld en waar staan we nu? In deze podcast leggen we het je uit:

#3 Cybersecurity: laat je bedrijf hacken.

Waarom is het een goed idee om je bedrijf te laten hacken en hoe gaat dat in zijn werk? De NIS2 is de nieuwe cybersecuritywet die Europa helpt beter te beschermen tegen cyberaanvallen, maar wat zijn de gevolgen van deze nieuwe richtlijnen? En hoe kan je er als bedrijf alvast op inspelen? Luister nu naar deze podcast:

#4 Hoe de rol van IT-manager steeds verandert.

Sinds hybride werken normaal is, is de rol van de IT-manager veranderd. Wat hebben mensen nodig om prettig thuis te werken? We vroegen het Jim Stroomberg, een IT-manager die bij Coolblue al vele veranderingen doormaakte. En in deze podcast: 3 tips van een expert over hoe je met de vrijheid en flexibiliteit van hybride werken meer uit jezelf kan halen. Luister nu:

#5 Cybercrime: hoe hou je het op afstand?

Phishing mails wil je niet krijgen. Maar als je slim bent verstuur je ze wel af en toe – het liefst naar al je medewerkers. Hoe zorg je ervoor dat iedereen bewust wordt van de risico’s? Gina Doekhie is digital detective en cybercrime specialist bij Politie Nederland en geeft waardevolle tips om je bedrijf beter beschermd te maken tegen aanvallen van cybercrimelen. Na het beluisteren van deze podcast weet je wat je moet doen:

#6 Duurzame energievoorziening met IoT.

Een warmtenetwerk dat slimmer is, is ook duurzamer. Dat kunnen we in de huidige klimaat en energiecrisis goed gebruiken. Een energienetwerk dat terug kan praten of een warmtepomp die precies kan vertellen wat het nodig heeft. Internet of Things maakt dit mogelijk. Je hoort het in deze podcast:

#7 De slimme wijk met Brainsport Smart District.

Een wijk die z’n eigen energie opwekt, die regenwater gebruikt zodat je drinkwater kan besparen en waar lantaarnpalen herkennen als er een nieuwe lamp besteld moet worden. Brainport Smart District werkt aan zo’n wijk van de toekomst en vertelt hoe het zit het met dataverzameling en de rol van de inwoners. Luister de podcast:

#8 Digitale innovaties binnen het onderwijs.

Binnen de veranderende maatschappij is het belangrijk dat het onderwijs niet stil staat. Een echte digitale vernieuwing is meer dan een whiteboard of e-book. Hoe helpen vernieuwingen studenten en docenten echt verder? En hoe kijkt de onderwijsbranche naar grote veranderingen zoals Chat GPT? Luister hier de podcast:

Beeld: Odido