Technologie

NFT maken en verkopen: hoe je als creatieve freelancer alles uit je non-fungible token haalt.

Een NFT maken: als creatieve freelancer heb je er vast wel eens van gehoord. Maar wat is een NFT nu precies? En waarom zijn ze zo populair? Dit artikel geeft antwoord op die vragen en legt je in heldere stappen uit hoe je je eerste NFT aanmaakt en te koop aanbiedt.
Clock 4 min

NFT’s zijn razend populair. Ben je een creatieve freelancer? Bijvoorbeeld een grafisch vormgever, fotograaf, filmmaker of muzikant? Dan kan het interessant zijn om je werk als NFT’s aan te gaan bieden. Maar, een NFT maken: hoe werkt dat dan precies? Leggen we je uit. In dit artikel lees je wat NFT’s zijn, waarom ze zo populair zijn en leggen we je stap voor stap uit hoe je zelf je eerste NFT aanmaakt en verkoopt. 

Wat is een NFT?

NFT staat voor Non-Fungible Token en is een niet-vervangbaar digitaal eigendomscertificaat. Met een NFT koppel je eigenaarschap aan digitale objecten. Hierdoor heb je bewijs dat het digitale object van jou is. Met blockchaintechnologie worden unieke tokens gecreëerd die vaak als digitale verzamelobjecten dienen. Ze worden gebruikt voor onder meer digitale kunstwerken, mode-items, sportplaatjes en aankopen in computerspellen.

Waarom zijn ze zo populair?

Het was altijd lastig om in de digitale wereld schaarste te creëren. Want in de digitale wereld is het heel simpel om zaken te kopiëren, vermenigvuldigen en te delen. Door de blockchaintechnologie die de basis vormt van  NFT’s, verandert dat enorm en ontstaat er een nieuw waardesysteem. Als de maker de exclusieve licentie op het auteursrechtelijk werk ook verkoopt, kunnen er zelfs nieuwe creatieve mogelijkheden ontstaan. Door hun schaarste en uniekheid kunnen NFT’s potentieel veel waard worden. 

Hoe maak je een NFT?

Iedereen kan een NFT maken. Dus ook jij als creatieve freelancer. Maar wat heb je daar, naast je creatieve brein, voor nodig? We leggen je stap voor stap uit hoe je je eerste NFT maakt. 

Stap 1: Maak een online wallet aan.

Allereerst heb je een online wallet nodig waarin je je NFT’s en cryptomunten bewaart. Bewaar het wachtwoord van je wallet goed. Ben je die kwijt, dan ben je ook je NFT art kwijt. 

Stap 2: Koop wat crypto.

Voor het opslaan of verkopen van je digitale kunstwerk betaal je gasfees. Dit zijn de kosten voor het gebruik van een bepaalde blockchain om je NFT te maken. Meestal heb je daar de cryptomunt Ethereum (ETH) voor nodig. Dus koop wat ETH zodat je later, tijdens het aanmaken van je NFT, de gasfees kan betalen. 

Stap 3: Maak je digitale kunstwerk.

En dan nu het creatieve gedeelte. Om een NFT te maken, moet je een kunstwerk creëren dat digitaal is. Met andere woorden: het artwork dat je gaat maken moet in een digitaal bestandsformaat gecreëerd worden. Denk aan een jpeg of MP4-bestand. Hou rekening met de grootte van dit bestand. Want de maximale bestandsgrootte die je op een NFT-marktplaats kan aanbieden, verschilt per platform. 

Stap 4: Kies een NFT-marktplaats.

Wanneer je je digitale kunstwerk af hebt, is het zover: we gaan nu je NFT maken en verkopen. Dit doe je via een marktplaats die speciaal voor NFT’s bedoeld zijn. OpenSea is op dit moment de grootste NFT-marktplaats. Het is gebouwd op het Ethereum netwerk en je vindt er een enorm assortiment aan digitale goederen. Het maken van een Non Fungible Token is gratis. Pas als je iets verkoopt worden fees in rekening gebracht. Iedereen kan op OpenSea NFT’s aanmaken, zolang je je maar aan de regels houdt. Wil je liever op een andere marktplaats je NFT’s verkopen? Check dan eens ons artikel over NFT-marketplaces waar we 6 van deze marktplaatsen uitlichten.

Stap 5: Verkoop je NFT-art.

Nadat je op een NFT-marktplaats een account hebt aangemaakt, ga je je non-fungible token verkopen. Hoe doe je dat? Log in op je account en upload je kunstwerk. Voeg de metadata van je kunstwerk toe, zoals een titel en een beschrijving over hoe artwork tot stand is gekomen. Deze metadata is vergelijkbaar met het bordje dat in een museum naast een schilderij hangt. Vervolgens bepaal je een prijs en betaal je eventueel een fee. Soms kan je ook kiezen hoe je afbeelding wordt verkocht, met bijvoorbeeld een veiling. Met een paar klikken heb je zo je non-fungible token gemaakt, oftewel ‘gemint. 

Gefeliciteerd: je hebt nu je eerste NFT gemaakt! Laat die miljoenen nu maar binnenstromen…

NFT kunst zet de wereld op zijn kop.

De opkomst van NFT-kunst heeft de wereld van digitale creativiteit op zijn kop gezet. Als kunstenaar biedt het maken en verkopen van digitale kunstwerken als NFT’s een nieuwe manier om je talent te tonen en waardering te krijgen voor je werk.  Verzamelaars en kunstliefhebbers worden aangetrokken tot deze nieuwe vorm van kunst, waarbij ze de mogelijkheid hebben om exclusieve digitale kunstwerken te bezitten en te verhandelen. De wereld van NFT’s heeft de deur geopend naar een geheel nieuwe economie, waarin digitale kunst een waarde en status heeft gekregen die voorheen ondenkbaar was. Of je nu een kunstenaar bent die zijn horizon wil verbreden of een ondernemer die op zoek is naar unieke en innovatieve creaties, NFT-kunst geeft een spannende en grensverleggende ervaring waarin technologie en creativiteit hand in hand gaan. 

Hoeveel kost een NFT?

De prijzen van NFT’s verschillen sterk en zijn afhankelijk van verschillende factoren. Zoals de bekendheid van de kunstenaar, de zeldzaamheid van het kunstwerk en de vraag van verzamelaars. Sommige NFT’s worden verkocht voor enorme bedragen, terwijl anderen een stuk betaalbaarder zijn. Gemiddelde prijzen van NFT’s zijn er dus ook niet. Prijzen kunnen sterk verschillen, afhankelijk van de marktomstandigheden en trends. De waarde van een NFT is subjectief en kan veranderen in de loop van de tijd.

Nederlands NFT-platform.

NFT’s zijn een wereldwijd fenomeen. Maar ook in Nederland gebeurt heel veel op het gebied van NFT art. Authic is het eerste Nederlandse NFT-platform. Het is een exclusief platform voor de verkoop van NFT’s, waar alleen geverifieerde en authentieke artiesten uit de Benelux aan toe worden gelaten om hun werk te delen. Om hun NFT-kunst extra onder de aandacht te brengen, lanceerden ze een virtueel NFT-museum. Hiermee vervagen ze de grenzen tussen fysieke en digitale kunst.

Digitale trends 2022.

Door de bijzondere omstandigheden van het coronatijdperk brengen we veel meer tijd online door. En dat leverde een aantal interessante nieuwe fenomenen op. De Non Fungible Token is er daar eentje van. Maar de metaverse (het nieuwe driedimensionale internet), Web 3.0, synthetische media en de kracht van fandom en communities horen ook in dit rijtje thuis. Lees welke drie fenomenen in 2022 een kickstart gaan maken.

Beeld: Shutterstock