Technologie

LiDAR in een rugzak: een complete 3D-scan van de omgeving in een paar minuten.

Elke week komen duizenden fans in stadion Galgenwaard kijken naar hún club: FC Utrecht. Het digitaal in kaart brengen van dit stadion kost veel moeite en vooral heel veel tijd. Start-up Sonarski heeft een slimme oplossing bedacht: de LiDAR backpack. We laten je zien hoe deze digitale mapping tool werkt.

Clock 2 min
Artikel delen

LiDAR is een technologie die de afstand tot een object of oppervlak bepaalt door laserpulsen. Werk wat normaal maanden tijd kost, is nu binnen 3 minuten gedaan: maar 1 wandeling door het pand geeft je een 3D-beeld van je omgeving. Met de uitgebreide scan wordt niets over het hoofd gezien en leg je informatie tot in detail vast. Ewout Karel, innovatiemanager bij Odido, sprak met André Kapitein, CEO/CTO van Sonarski en liep met hem mee door de Galgenwaard. Want binnen een paar minuten heeft André een digitale 3D-uitdraai van het complete stadion.

Zo ziet dat eruit:

Je complete omgeving online met LiDAR.

Met behulp van verschillende methoden en technologieën kan Sonarski allerlei omgevingen in 3D scannen. Ze hebben hun eigen SLAM-algoritme en hardware ontwikkeld waardoor de hardware in een rugzak past, en tegelijkertijd LiDAR-scans omgezet kunnen worden in heel precieze 3D-modellen die je voor van alles kan inzetten. Andere systemen kan je alleen stilstaand gebruiken, terwijl je de LiDAR-rugzak heel makkelijk kan verplaatsen. Het mooie is dat je met LiDAR alles kan meten en dat je ‘m dankzij de rugzak makkelijk kan gebruiken. Zo kan je met de backpack een gebouw of terrein inmeten, voor renovatieprojecten of het plaatsen van machines of objecten. Maar ook voor beveiliging, fotografie en serious gaming is LiDAR onmisbaar. Beveiligingssystemen worden preciezer, betrouwbaarder en goedkoper. Ook herkent de scanner 3D-objecten en zorgt het voor gedetailleerde AR-ervaringen.

Hoe 5G het gebruik van LiDAR nog beter maakt.

Dankzij 5G staat het meetbaar resultaat binnen een halve seconde op je computer, waar je ook bent. Na het scannen van je omgeving maakt de render server met 3D point cloud tot op de millimeter nauwkeurig een 3D-model. Een model wat je daarna kan gebruiken voor monitoring, voor een analyse van nooduitgangen of looproutes, scheef hangende of zakkende stadiondaken, of als je wil bijbouwen of uitbouwen. Het 5G-netwerk ondersteunt deze toepassing en zorgt voor een supersnelle verwerking van de gegevens. Wist je dat de iPhone 12 Pro , iPhone Pro Max , iPhone 13 Pro en de iPhone 13 Pro Max een ingebouwde LiDAR-scanner hebben? Dit is een grote stap vooruit in Augmented Reality in iPhones.

Artikel delen
Beeld: Odido