Business Blog

Een telefoon met goede camera: waar moet je op letten?

Founders_smartphone-cameras-web

In de nieuwe rubriek ‘Inzoomen’ kijken we iedere maand naar een belangrijke functie van je telefoon. We trappen af met de camera. Als je een nieuwe telefoon uitzoekt vliegen termen als megapixels, diafragma en beeldstabilisatie je om de oren. Maar wat maakt een camera nou goed? En waar moet je op letten bij het uitzoeken van een nieuwe telefoon? We hebben het voor je op een rij gezet.

Megapixels.

Foto’s bestaan uit pixels: gekleurde puntjes in een digitaal beeld. Een megapixel is een verzameling van miljoenen pixels bij elkaar. De ene camera heeft meer megapixels dan de ander. Dat betekent niet dat een camera met meer megapixels beter is. Want het aantal megapixels heeft weinig effect op de kwaliteit van je foto zoals je ‘m op je telefoon ziet. Het is vooral handig als je je foto groot wil printen. Op posterformaat bijvoorbeeld. Of als je later een uitsnede wil maken. Met meer megapixels doe je dat zonder kwaliteitsverlies.

Extra lenzen.

Steeds meer telefoons hebben 3 of meer lenzen die de hoofdcamera ondersteunen. Dit is meestal een combinatie van een groothoeklens, macrolens, telelens en/of zwart-wit lens. Zo’n combi vind je bijvoorbeeld bij de Oppo Find X3 Pro en de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Hierdoor heb je leuke effecten en kan je veel met de camera.

Groothoeklens
Deze lens heeft een grote kijkhoek waarmee je veel meer in beeld krijgt. Vooral interessant als je foto’s wil maken van een groep mensen of een landschap.

Macrolens
Gebruik je om van héél dichtbij scherpe foto’s te maken.

Telelens
Met een telelens kan je verder in- en uitzoomen. Zo haal je objecten dichterbij, of zie je ze juist van veraf. Vooral handig als je portretten wil maken. Of voor foto’s met een onscherpe achtergrond, bijvoorbeeld. Heeft je telelens optische zoom? Dan zoom je zelfs in zonder dat de foto onscherp wordt.

Zwart-wit lens
Hou je van zwart-witfoto’s? Dan gebruik je deze lens.

Selfiecamera.

We videobellen steeds meer, privé en zakelijk. Daarom kan je nu niet meer zonder goede selfiecamera. Iedere nieuwe telefoon heeft er wel 1. Sommige zelfs met een 40 megapixel selfiecamera, in plaats van 8 of 12 megapixel. Goed om te weten: de kwaliteit van je foto wordt niet alleen bepaald door het aantal megapixels. Dus kijk ook naar de kwaliteit van je lens, sensor en diafragma. Met de Oppo Find X3 Pro en de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G maak je perfecte selfies.

Sensorwaarde.

De sensor is het belangrijkste onderdeel van je camera. De sensor vangt het licht op als je een foto maakt, en zet dat licht om in elektrische signalen. Die signalen zet je telefoon dan weer om in een afbeelding. Hoe beter de sensor, hoe groter je foto. En dan hebben we het over bereik, formaat én afmeting. De kwaliteit van de camerasensor wordt aangegeven met 1/getal’’, 2/getal’’, enzovoort. Hoe lager die sensorwaarde, hoe beter. Een sensorwaarde van 1/1.4” is bijvoorbeeld beter dan een sensorwaarde van 1/1.7” of 1/2.3”. De meeste telefoons hebben een sensorwaarde van 1/2.55.Maar telefoons in het hogere segment hebben steeds vaker een sensor van 1/1.7’’. De Samsung Galaxy S21 Ultra 5G bijvoorbeeld, die heeft een sensor van 1/1.33”.

Diafragmawaarde.

Het diafragma bepaalt hoeveel licht er op de sensor valt. Het diafragma wordt gemeten in ‘f/’, dat laat zien hoe breed de opening is waar het licht doorheen komt. Ook hier geldt: hoe lager deze waarde, hoe beter. De sensor vangt meer licht op bij een lagere diafragmawaarde. Dat betekent dat je ook mooie foto’s en video’s maakt in het donker. Een diafragma van f/1.7 is dus beter dan een diafragma van f/2.1. De camera van de iPhone 12 Pro Max heeft een diafragma van f/1.6. Supergoed dus.

Flitser.

Als het donker is en het diafragma niet genoeg licht vangt, maakt de flitser het verschil. Met een goede flitser is je foto toch goed verlicht. De meeste telefoons hebben een ingebouwde Dual-LED flitser. De Oppo Find X3 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G en de iPhone 12 Pro Max bijvoorbeeld. Telefoons met 2 of meer flitsers zorgen voor betere foto’s in het donker dan een telefoon met maar 1 flitser. De iPhone XR heeft er zelfs 4: een Quad-LED flitser. Maak je nóg betere foto’s dan met de Dual LED-flitser.

Beeldstabilisatie. 

Niets is zo vervelend als een bewogen foto. Snappen we. Voorkom het met optische of digitale beeldstabilisatie. Met optische beeldstabilisatie zijn je foto’s scherp, ook wanneer je je hand een beetje beweegt. Steeds meer telefoons hebben optische beeldstabilisatie, zoals de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G. Maar het is nog niet de standaard. Een onscherpe foto wordt dan achteraf scherper gemaakt door de software van je camera-app. Ook handig.

Scanner.

Een papieren document dat je ook digitaal nodig hebt. Als ondernemer loop je daar vast weleens tegenaan. Vroeger deed je dat met de scanner op de printer. Maar nu doe je dat met je Oppo Find X3 Pro, Samsung Galaxy S21 Ultra 5G of de iPhone 12 Pro Max. En met die scanner scan je niet alleen documenten, maar ook de QR-code van de menukaart van je favoriete restaurant. Om maar wat te noemen.

Artificial Intelligence (AI).

Dankzij AI-technologie is de camera op je telefoon een stuk slimmer dan een paar jaar geleden. Nu kan ‘ie bijvoorbeeld:

Tegelijk filmen en foto’s maken.
Maak je een foto of video? Daar hoef je nu niet meer tussen te kiezen. Want je kan gewoon foto’s maken tijdens het filmen. Meestal zit de fotoknop vlakbij de video-opnameknop. Ideaal om nét dat ene moment vast te leggen. Met de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G bijvoorbeeld.

Fotoscenario’s herkennen
De camera’s van de Samsung Galaxy S21 Ultra 5G en de iPhone 12 Pro Max herkennen een heleboel fotoscenario’s. Een stuk of 1500, in 25 verschillende categorieën. Denk aan bloemen, bossen, eten of dieren. Afhankelijk van welk scenario je fotografeert, zet de camera dan automatisch de instellingen goed. De camera past bijvoorbeeld de scherpte en het contrast aan waar nodig. En verbetert de kleuren.

Probeer alles voor de beste foto’s.

Goede foto’s maken met je telefoon is een kwestie van blijven proberen. En met een telefoon met goede camerafeatures zijn ze in ieder geval scherp. 

Exit mobile version