Business Blog

Dit zijn de 10 belangrijkste IT trends in 2020.

Technologie is altijd in beweging, maar legt geen vaste route af. Geavanceerde tech biedt nieuwe kansen, maar brengt ook verouderde technologieën weer tot leven. En geeft worstelende technologieën een nieuwe kans.

IT-research-reus Gartner publiceerde onlangs een lijst van de belangrijkste IT-ontwikkelingen in 2020. Dit zijn de technologieën waar je in 2020 op moet letten!

1. Edge computing en distributed cloud.

De cloud helpt bedrijven om grote hoeveelheden data op te slaan en kan ook software extern draaien. Erg handig en waardevol, maar inmiddels is duidelijk dat deze techniek ook een paar tekortkomingen heeft. De hoeveelheid data die tegenwoordig verstuurd wordt is enorm, en met de komst van 5G zal deze nóg eens exploderen. Om te garanderen dat belangrijke informatie toch realtime beschikbaar blijft, rekenen mensen op edge computing, in combinatie met een distributed cloud. 

Edge computing houdt in dat de berekeningen plaatsvinden aan de rand van het netwerk. Dat kan een apparaat zijn, zoals een zelfrijdende auto, maar ook een kleiner datacenter dat dicht bij de plek staat waar de informatie nodig is (distributed cloud). Belangrijke berekeningen en programma’s draaien daar, zonder dat de cloud er in eerste instantie aan te pas komt. Hierdoor wordt het netwerk niet overbelast en blijft de responstijd snel. 

Zodra de berekeningen zijn uitgevoerd kan de data op een later moment, als het rustiger is op het netwerk, alsnog naar de cloud worden verzonden. Voor het Internet of Things is de snelheid van edge computing erg belangrijk. Net als voor bijvoorbeeld het streamen van computergames en het laten rijden van zelfstandige auto’s. 

2. 5G-netwerk.

Odido begint in 2020 met het uitrollen van het 5G-datanetwerk. Voor de consument betekent dit (veel) sneller mobiel Internet met beter bereik. Dat is best aardig, maar het grootste potentieel van 5G ligt er voor de publieke sector en het bedrijfsleven. 

De grote capaciteit van 5G betekent dat bijna alle apparaten via het internet kunnen communiceren en via een computer kunnen worden aangestuurd. Tegelijkertijd kunnen sensoren allerlei soorten data verzamelen en meteen doorsturen. Hierdoor ben je realtime op de hoogte van wat er gebeurt, en kun je meteen ingrijpen als dat nodig is. 

De onderlinge verbinding van apparaten opent de deuren voor een flinke efficiëntieslag voor de industrie en de publieke sector. Daarnaast levert 5G enorme kansen op om te innoveren. Odido en T-Systems organiseren speciale bijeenkomsten om eens na te denken over de kansen die het supersnelle, stabiele netwerk biedt. 

3. Blockchain raakt op stoom.

Met elke mutatie wordt een blockchaincode langer, daarom wordt de term ketting gebruikt., Maar het is niet mogelijk om hem in te korten, dan wordt hij ongeldig. De hele gang van een product, van grondstof tot aankoop door de consument en verder, is dus af te lezen aan een chain. Het hele logistieke traject is in 1 keer te controleren. Daarnaast is blockchaintechnologie erg interessant voor bedrijven vanwege de financiën. Omdat alle transacties bewaard blijven, is de blockchain een ijzersterk wapen in de strijd tegen fraude. 

Een ander voordeel van blockchain is de mogelijkheid van zogenaamde smart contracts. Een smart contract is een overeenkomst tussen partijen die meteen uitgevoerd wordt als het behaalde resultaat bereikt is. Na het opstellen van het contract wordt een leverancier bijvoorbeeld meteeen betaald als hij de bestelde goederen bezorgt, zonder dat er verder een mens aan te pas komt. 

4. Hyperautomation.

Het gebruik van slimme apparaten in een bedrijf levert enorm veel data op over het productieproces. Door deze info wordt het makkelijker om de sterke en zwakke punten in een proces bloot te leggen en om maatregelen te treffen. Door vervolgens passende software te integreren, die het personeel helpt bij het werk, kunnen veel bedrijven een efficiëntieslag maken. 

Waar industriële robots en de lopende band productiewerk een boost gaven, kan hyperautomation dit doen voor werk dat mensen, normaal gesproken, op computers doen. 

Een belangrijk onderdeel van hyperautomation is robotic process automation: slimme computerprogramma’s nemen eenvoudige stappen in het bedrijfsproces over van de mens. RPA treedt ook op als een automatische link tussen verschillende computerprogramma’s, die normaal gesproken niet met elkaar kunnen communiceren. Een factuur in je mailbox wordt door RPA bijvoorbeeld automatisch herkend, verwerkt én ingevoerd in het administratieprogramma. 

Een slimme RPA begrijpt ook informatie uit verouderde programma’s (legacy-systemen), waardoor ze een schat aan ‘nieuwe oude’ gegevens kunnen aanboren. 

5. Ethiek.

Informatietechnologie is overal. En de samenleving is de laatste jaren opgeschrikt door verschillende tech-schandalen. Welke informatie wordt er over mij verzameld, en wat wordt daarmee gedaan? Hoe werken bepaalde algoritmes op sociale media, en hoe veilig is onze slimme babyfoon? De komende jaren wordt de inzet van kunstmatige intelligentie groter en halen meer mensen slimme apparaten in huis. Deze vragen worden in de toekomst dus nóg relevanter dan ze nu al zijn. 

De General Data Protection Regulation was een belangrijke stap om de privacy te garanderen. En voor nieuwere technieken moeten er waarschijnlijk ook duidelijke regels worden opgesteld. Vanuit ethische overwegingen, maar ook vanuit zakelijk oogpunt. 

6. Multi-experience.

Het online-aspect van bedrijven is tegenwoordig onmisbaar. Klanten willen interactie via je website, een app, misschien een chatbot of een stem-interface in hun smart home. In de nabije toekomst moeten bedrijven rekening houden met extended reality-toepassingen als virtual en augmented reality. 

Het liefst houd je al deze verschillende versies in eigen hand, makkelijk scalable én responsive. Multi-experience development is in dit geval de sleutel: een team dat 1 programma maakt dat op alle verschillende apparaten draait. Dat is een grote uitdaging, omdat het ontwerpen van een interface voor een app of je telefoon anders is dan een programma waar je tegen kan praten. Maar de aanpak heeft gelukkig ook heel veel voordelen op het gebied van overzichtelijkheid, veiligheid en efficientië. 

7. Cybersecurity.

Apparaten die met elkaar communiceren, processen die automatisch worden uitgevoerd door kunstmatige intelligentie; het zijn zeer interessante ontwikkelingen, maar het betekent ook dat cybersecurity nóg belangrijker wordt. Het enorme aantal communicerende apparaten zorgt alleen al voor meerdere punten waarop een aanval ingezet kan worden. 

Aan de andere kant kan slimme inzet van machine learning juist helpen bij het ontdekken, herkennen én bestrijden van aanvallen door geavanceerde patroonherkenning. Vast staat dat er werk aan de winkel is op het gebied van cybersecurity. 

8. Autonome apparaten.

In grote pakhuizen en distributiecentra zijn (semi-)autonome apparaten al aan de orde van de dag. Zelfrijdende auto’s zijn nog niet helemaal klaar voor de openbare weg, maar er worden grote stappen gezet om autonome vervoersmiddelen rijklaar te maken. 

Zelfrijdende, varende en vliegende apparaten werken goedkoop en efficiënt en zijn meestal toegespitst op 1 specialistische (of gevaarlijke) taak. Dit werk kunnen ze grotendeels overnemen, maar ze kunnen medewerkers niet helemaal vervangen. Soms leveren ze zelfs weer nieuwe arbeidsplaatsen op. 

9. Democratisering van technologie.

Tech-giganten als Google, Microsoft, Amazon en Intel steken al jarenlang miljoenen in de ontwikkeling van kunstmatige intelligentie. Nu de mogelijkheden van machine learning steeds groter worden, vinden verschillende programma’s en tools hun weg naar een breder publiek. 

Artificial Intelligence (AI) wordt de komende tijd breder inzetbaar, ook als je zelf niet zo veel verstand hebt van de techniek. Kunstmatige intelligentie kan professionals assisteren met onderzoek en bijvoorbeeld met het programmeren van apps en sites. Dit scheelt tijd en kostbare cursussen als de expertise van medewerkers op andere vlakken ligt. 

10. Extended reality.

De echte wereld en digitale omgevingen lopen steeds meer door elkaar heen. En extended reality maakt dit de komende jaren nog duidelijker. Extended reality is een parapluterm voor verschillende technologieën die de werkelijkheid met het virtuele combineren. Soms ligt de nadruk het virtuele (virtual reality), dan weer meer op het reële (augmented reality). Spelletjes als Pokémon Go zijn bekende voorbeelden van extended reality, maar zijn pas het begin. 

VR laat werknemers op een veilige, relatief goedkope wijze trainen. Augmented reality projecteert belangrijke informatie bovenop de werkelijkheid. Of laat consumenten interactief omgaan met je producten. 

De technieken worden steeds goedkoper, en met name augmented reality en mixed reality zijn al mogelijk met een mobiele telefoon. Dat maakt het een prima tijd om je in de mogelijkheden te verdiepen. Kan je alleen maar verder helpen, toch?  

Artikel delen
Exit mobile version