Business Blog

Cloud computing: wat het is en waarom je het wil.

wat-is-cloudcomputing-web

Werken in de cloud: we doen het steeds meer. Niet gek, want het heeft veel voordelen voor je bedrijf. Maar wat is cloud computing precies? Waarom wil je het? En hoe implementeer je het op een veilige manier in je bedrijf? In dit artikel vertellen we je er meer over.

Cloud computing voor bedrijven is simpel gezegd de levering van IT-diensten via het internet. Bekende voorbeelden hiervan zijn maildiensten zoals Gmail en Outlook. Door gegevens online op te slaan in plaats van op fysieke, lokale servers, heb je altijd toegang tot je data. Vanaf elke locatie en op elk apparaat. Handig. En tegenwoordig zelfs bijna vanzelfsprekend. Eigenlijk kunnen we niet meer zonder.

Bedrijfsnetwerken van Odido.

Het beste internet voor je medewerkers en al je vestigingen veilig met elkaar verbonden?

Lees meer

Cloud computing wordt steeds populairder.

Steeds meer bedrijven kiezen voor werken in de cloud. Volgens het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) maakte in 2021 66 procent van de bedrijven in Nederland gebruik van betaalde clouddiensten. Ter vergelijking: in 2018 was dit nog ‘slechts’ 49 procent. En ook wereldwijd geven bedrijven steeds meer uit aan cloud computing.

Voor veel bedrijven is kostenbesparing de belangrijkste reden om te beginnen met cloud computing. Want het opzetten en zeker ook het onderhouden van een interne IT-infrastructuur is duur. Het gebruik van cloud opslag is meestal een stuk goedkoper. Zo betaal je vaak alleen voor de hoeveelheid data die je gebruikt en minder voor onderhoud. Goed voor je portemonnee dus. Maar cloud computing heeft meer voordelen. We zetten de belangrijkste voor je op een rij:

  1. Je hebt altijd en overal toegang tot je data en apps.

Of je nu vanuit huis werkt, op kantoor of onderweg bent: met cloud computing heb je altijd en overal toegang tot je data en applicaties. Het enige dat je nodig hebt is een stabiele internetverbinding.

2.  Cloud opslag is betrouwbaar en veilig.

Met cloud computing loop je minder risico op dataverlies. Want vaak worden er automatische back-ups gemaakt en er zijn verschillende herstelopties bij storingen. Ook is de beveiliging van de meeste cloudproviders heel goed op orde. Komt omdat ze moeten voldoen aan de strenge wettelijke eisen voor gegevensbeveiliging.

3.  Cloud computing is schaalbaar.

Cloud computing is flexibel. Je kan als bedrijf makkelijk op- of afschalen en de capaciteit (tijdelijk) vergroten. Zo heb je altijd genoeg cloud opslag.

Cloud-implementatie: waar let je op?

Wil je cloud computing implementeren in je bedrijf? Er zijn een aantal belangrijke dingen om op te letten voor je dat doet. Begin met het analyseren van je bestaande IT-structuur en bedenk wat je wil bereiken. Als je dat weet, kan je bepalen welk type cloudimplementatie het beste past bij je bedrijf: een public, private of hybride cloud. We leggen de verschillen aan je uit.

Bij een public cloud deel je de server die je gebruikt met andere bedrijven. Google Drive en Dropbox zijn voorbeelden hiervan. Een public cloud is de opslagkeuze die het meest wordt geïmplementeerd. Omdat die relatief goedkoop en erg toegankelijk is. Ook is het makkelijk om een public cloud snel op of af te schalen als je dat wil.

Een private of privé cloud wordt, zoals de naam al verklapt, exclusief door 1 bedrijf gebruikt. Zo heb je veel meer controle over de beveiliging en kwaliteiten van de cloud. Een slimme keuze dus, maar dat zie je wel terug in de kosten. Private clouds worden vooral veel gebruikt door bedrijven die met gevoelige informatie werken.

Wil je een combinatie van de opties die hierboven staan? Kan ook. Met een hybride cloud kan je gevoelige informatie opslaan in een private cloud, maar een public cloud gebruiken voor zaken die weinig beveiliging nodig hebben.

Migreren naar de cloud.

Heb je een cloudkeuze gemaakt? Mooi. Zoek een cloudprovider die past bij wat je nodig hebt en je kan aan de slag. Bekende providers zijn Microsoft Azure en Amazon Web Services. Het is slim om verschillende providers met elkaar te vergelijken. Want elke provider heeft zijn eigen voor- en nadelen. Zoals bijvoorbeeld verschillen in de kosten en betrouwbaarheid. Als de keuze is gemaakt, kan je stap voor stap richting de migratie gaan. Bepaal hoe je alle bedrijfsapplicaties en data wil migreren en ga van start.

Laatste tip: zorg ervoor dat je medewerkers weten hoe ze de nieuwe cloudoplossing moeten gebruiken. Organiseer bijvoorbeeld een trainingsdag of schrijf een duidelijke handleiding. Het gaat je allemaal helpen bij een soepele overgang naar de cloud.

Snel en veilig verbonden met je favoriete cloudprovider.

Wist je dat Odido ook een eigen cloud oplossing heeft? Met Cloud Connect krijg je veilig en gegarandeerd toegang tot applicaties bij de meeste gebruikte cloud providers. Dat wil je.

Bedrijfsnetwerken van Odido.

Het beste internet voor je medewerkers en al je vestigingen veilig met elkaar verbonden?

Lees meer
Exit mobile version