Groei

Het overkomt je: zo pakten Apple, Netflix, Videoland en Play do hun kans.

Het leven van een ondernemer is een avontuur. Je probeert uit en stuurt bij. Je faalt en viert. Ondernemen is vallen en opstaan, en soms gewoon ook een beetje geluk hebben. 1 ding is zeker: je weet nooit wanneer de volgende kans komt. Wat je wel weet, is dat je kansen moet pakken. 4 grote bedrijven die je inmiddels kent, deden dat. En natuurlijk kende hun weg naar succes hoogte- én dieptepunten. Laat je inspireren door hun verhaal.
Clock 3 min

Apple Inc.

    Vanuit een garage werd in 1976 Apple Computer Inc. opgericht. Een Amerikaans technologiebedrijf gespecialiseerd in de ontwikkeling van computerhardware en -software. Het bedrijf werd een voorbeeld in de industrie en bloeide op in de jaren 80. Maar het succes duurde niet lang. Eind jaren ‘90 was Apple zelfs bijna failliet. Een paar weken voor het einde kwam Steve Jobs, 1 van de medeoprichters, terug bij de organisatie. Vanaf dat moment ging het weer de goede kant op.

    Met terugkomst van Steve Jobs ging Apple het anders doen. Het 1e jaar onder leiding van Jobs wist Apple weer winstgevend te worden. Toen ging het alleen maar beter. In de jaren daarna ontwikkelde Apple het succesvolle besturingssysteem Mac OS X en introduceerde verschillende nieuwe producten, zoals de iPod, iPad en de populaire iPhone. Tot op de dag van vandaag blijft Apple een belangrijke speler op de markt, met een nettowinst van bijna $ 97 miljard in het boekjaar 2023.

    Netflix

    Netflix is een naam die bijna iedereen ter wereld inmiddels wel kent. Maar dat is niet altijd zo geweest. Deze Amerikaanse organisatie begon in 1997 als postorderbedrijf voor fysieke dvd’s. Als abonnee kon je een filmlijst samenstellen. Daarna stuurde Netflix de dvd in opvallende rode envelop naar je op. Film gekeken? Dan stuurde je ‘m weer terug en kreeg je de volgende dvd op je verlanglijst. Zo werd Netflix al snel een begrip in Amerikaanse huishoudens.  

    Het management van Netflix zat niet stil. Ondanks het grote succes bleven ze hun dienstverlening verder ontwikkelen. In 2007 verlegden ze hun focus naar online streaming. Hiermee kijken gebruikers films via hun eigen apparaat, zoals een tv of computer. Downloaden was niet nodig. Een geweldige zet die Netflix ontzettend veel extra gebruikers opleverde. Inmiddels heeft het bedrijf wereldwijd ruim 260 miljoen betalende abonnees. Ook produceert en distribueert Netflix content uit meerdere landen over de hele wereld.

    Videoland

    Ook in Nederland kennen we zo’n verhaal. Wilde je vroeger een film huren? Dan is de kans groot dat je naar Videoland ging. Een videotheek die in 1984 door Nico Broersen en Gerard van Stijn werd opgericht. Het duo opende de eerste Videoland in het Noord-Brabantse Bladel. Daarna volgden vestigingen in het hele land. Ze verkochten de keten in 1992 aan Philips, producent van onder andere videobanden. Entertainment Retail Group nam het bedrijf in 1996 over en opende in 2004 de 200e vestiging. 

    Het waren niet alleen maar succesvolle tijden voor Videoland. Door de opkomst van Video on Demand diensten, waarbij je via je tv verschillende films kan huren, kregen videotheken het moeilijk. Uiteindelijk betekende het in 2010 een faillissement voor de winkelketen, maar de merknaam bleef bestaan. Ook Videoland werd een Video on Demand dienst. Samen met RTL Nederland heeft Videoland zich ontwikkeld tot een succesvol platform waarop in 2023 zo’n 1,3 miljoen abonnees films, tv-series en documentaires streamen.  

    Play-Doh

    Als we het hebben over verrassende succesverhalen, dan kan Play-Doh niet achterblijven. Inmiddels kent jong en oud het bedrijf als producent van kleurrijke speelklei. Maar wat weinig mensen weten is dat het begon met een heel ander product. Toen Play-Doh in de jaren ‘30 in het Amerikaanse Cincinnatti werd opgericht, produceerde het namelijk een behangreiniger waarmee je steenkoolresten kon verwijderen. Maar toen in de jaren ‘50 olie- en gasfornuizen steeds populairder werden, ontstond er steeds minder vraag naar de reinigende klei. De eigenaren dachten erover om het bedrijf te sluiten. Totdat zij over een leraar hoorden die de klei gebruikte in kunst- en handvaardigheidslessen. Dit bracht de eigenaren van Play-Doh op een nieuw idee: klei als kinderspeelgoed. Ze maakten de klei in allerlei vrolijke kleuren en tegen het einde van de jaren ‘50 was het speelgoed geworden dat je in winkels in het hele land kon kopen. Tegenwoordig is Play-Doh eigendom van spellenfabrikant Hasbro en zijn er meer dan 3 miljard blikjes speelklei ter wereld verkocht.

    Ben je de volgende CubeCake? 

    Bij deze 4 bedrijven is het gelukt, net als bij de eigenaresse van CubeCake. En jij kan de volgende zijn. Je weet nooit wanneer je grote doorbraak voor de deur staat. Hoe succesvoller je bedrijf wordt, hoe belangrijker het is dat je een goede verbinding hebt. Bij Odido zijn we er voor je. Hoe groot je bedrijf ook is, of wordt. Samen kijken we wat het beste bij je past.

    Beeld: Odido