Connectiviteit

Massive MIMO: wat is het en wat kan je bedrijf ermee?

Op 10 juli activeerden we als 1e provider in Nederland 5G via 3,5GHz. Goed nieuws voor iedereen die bij ons zit. Want door deze boost kan ons netwerk 2 tot 4 keer zoveel data aan als hiervoor. Dat zorgt voor enorme prestaties en een ultrahoge betrouwbaarheid. En het geeft meer mogelijkheden voor de inzet van nieuwe technologieën, zoals Massive MIMO en Network Slicing. En voor een Privaat 5G-netwerk. Omdat je bedrijf hier veel voordeel uit kan halen, maken we er een serie van 3 artikelen over. In dit artikel lees je wat Massive MIMO is en wat je ermee kan.

Clock 2 min
Artikel delen

Het 5G-netwerk van Odido.

5g-snelste-netwerk-nederland-web

Met 5G van Odido ben je klaar voor de toekomst. Het is supersnel, enorm stabiel en ultra betrouwbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer

Dit is Massive MIMO.

Massive MIMO is een slimme technologie waarbij een set van meerdere, met elkaar verbonden antennes samenwerkt als 1 enkele antenne. Daardoor kan er met stralen heel gericht een verbinding worden gemaakt tussen een groep telefoons of apparaten en de 5G-antenne. Die stralen noemen we ook wel beams. De antenne stuurt een extra sterk signaal naar de telefoons of apparaten, en kan ook beter signalen ontvangen. Hierdoor ervaar je als gebruiker nog meer snelheid en een verbinding van hogere kwaliteit. En het fijne is dat dit allemaal kan zonder dat er grote aanpassingen aan onze mobiele antennes nodig zijn.

Zo werkt Massive MIMO.

Een snellere en betere verbinding. Dat klinkt goed, maar hoe werkt het precies? Vertellen we je. Je kan de mobiele antennes die we nu hebben, vergelijken met een vuurtorenlamp. Die lamp staat vast en het licht dat ervan afstraalt, gaat alleen de kant op waar de lamp naartoe is gericht. Mobiele antennes doen hetzelfde. Ze sturen radiogolven, meestal zijn dat er 3 tegelijk, 1 bepaalde kant op. De kant waar ze naartoe zijn gericht. Hierdoor kan je verbinding iets minder goed zijn als je aan de rand van de straal bevindt. Het is net als met licht: hoe meer je je aan de zijkant van een lichtstraal bevindt, hoe minder je ziet. Hoe meer in het midden, hoe meer je ziet. 

De Massive MIMO technologie maakt het mogelijk om de straal te splitsen. Zodat je die in heel veel losse bundeltjes kan uitzenden. Elk los bundeltje gaat precies naar het apparaat toe dat in het zichtveld ervan staat. Jouw apparaat dus. Omdat een bundeltje alleen verbinding maakt met jouw telefoon of apparaat, heb je geen last van andere apparaten waar ook straling naartoe gaat. En omdat je bundels uitzendt in plaats van een hele straal, is het ook nog eens energiezuiniger.

Meebewegen met apparaten.

Een ander groot voordeel van Massive MIMO is dat de stralen alle kanten opgestuurd kunnen worden. Ook de lucht in. En dat ze mee kunnen bewegen met de apparaten waarmee ze verbonden zijn. Handig als je bijvoorbeeld vliegt met drones. Een traditionele mobiele antenne stuurt radiogolven een bepaalde kant op.  Die kunnen vooruit of achteruit worden uitgezonden, maar niet omhoog. Met Massive MIMO komt hier verandering in. Omdat de stralen, of beams, heel gericht verbinding maken met een apparaat, kunnen ze dit apparaat ook volgen. Het maakt niet uit waarnaartoe. Zolang de verbinding in stand is, blijft de beam het verbonden apparaat volgen. Zo kan je met een drone over een weiland of gebouw vliegen, zonder dat die de verbinding kwijtraakt.

Ons netwerk is er klaar voor.

Massive MIMO heeft veel voordelen voor ondernemers. Daarom krijgt heel Nederland er toegang toe. We zijn al erg ver met het vernieuwen van onze antennelocaties, en rusten het grootste deel van onze locaties uit met deze nieuwe, slimme technologie. Zo halen we het maximale uit 5G en maken we het in heel Nederland beschikbaar. Echt fijn. Benieuwd wat er allemaal kan met ons gebooste 5G-netwerk? Check onze 5G-pagina.

5g-snelste-netwerk-nederland-web

Het 5G-netwerk van Odido.

Met 5G van Odido ben je klaar voor de toekomst. Het is supersnel, enorm stabiel en ultra betrouwbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer
Artikel delen
Beeld: Odido