Connectiviteit

Wat is 5G?

Met 5G staan apparaten supersnel met elkaar in verbinding. Het is de 5e generatie van mobiele netwerken, sterker dan 4G en met een betere dekking. Helpt je om altijd supersnel in contact te komen en blijven met je vrienden, familie en collega’s natuurlijk. Maar wat maakt 5G anders dan zijn voorgangers? Lees je in dit artikel.

Clock 2 min
Artikel delen

Ontdek de kracht van 5G.

Het 5G-netwerk van Odido.

5g-snelste-netwerk-nederland-web

Met 5G van Odido ben je klaar voor de toekomst. Het is supersnel, enorm stabiel en ultra betrouwbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer
Benieuwd wat 5G precies is en wat het doet? Vertellen we je. Omdat we graag dieper ingaan op de alle mogelijkheden van dit supersnelle netwerk, geven we hieronder antwoord op een aantal belangrijke vragen. 

1. Wat maakt 5G anders dan zijn voorgangers?

Met 5G kan je supersnel presentaties streamen of downloaden. Helpt je om nog makkelijker thuis, of onderweg te werken. 4G was al snel, maar 5G is nog veel sneller. Zeker na de boost die ons netwerk kortgeleden kreeg. De snelheid maakt 5G anders dan zijn voorgangers. Die wordt elke generatie beter. Met de 1e generatie mobiele netwerken, 1G, kon je alleen bellen. Nu kan je ook supersnel data versturen met je telefoon. Handig, want gemiddeld heeft een telefoon ongeveer 50 werkende apps die allemaal data gebruiken. En die soms ook moeten kunnen communiceren met je smartwatch of een ander apparaat.  

Supernel en betrouwbaar.

Wat is 5G?

Razendsnel. Door de combinatie van meerdere frequenties is 5G nog sneller dan 4G of 4G+, tot wel 20 Gbit/s.
Betrouwbaar. 5G heeft zogenaamde lage latency. Dat betekent dat er bijna geen vertraging is in je dataverbinding. De dataoverdracht is zo goed als realtime.
Meer apparaten. Met 5G kunnen veel meer apparaten worden aangesloten op het datanetwerk. Dit maakt de uitrol van het Internet of Things mogelijk.

5G gaat voor het eerst verder dan snelheid. Want het netwerk zorgt ook voor een enorm hoge betrouwbaarheid en reactiesnelheid. Dat maakt het onmogelijke mogelijk. Zelfrijdende auto’s bijvoorbeeld. En hele stabiele videoverbindingen waarmee chirurgen op afstand kunnen meekijken met operaties. Het netwerk geeft ook de ruimte om een enorme hoeveelheid apparaten met elkaar te verbinden en met elkaar te laten communiceren. Zo kan je nog meer kansen pakken met Internet of Things. 

2. Zo werkt de techniek bij 5G.

Het 5G-netwerk maakt gebruik van een combinatie van lagere en hogere frequenties in de lucht waarover alle mobiele communicatie zich verplaatst. Noemen we ook wel het elektromagnetische spectrum. Een hogere frequentie betekent meer ruimte om data te versturen. De allerhoogste frequentie die er nu is, is 5G via 3,5GHz.  

Al je data wordt meteen verzonden.

Zodra je data opvraagt duurt het minder dan 1 seconde voordat 5G die aan je laat zien. Hoe snel dat is, leggen we je uit. Gemiddeld lees je 5 woorden per seconde. Betekent dat 5G zo snel is, dat je de data die je opvraagt zonder vertraging op je scherm ziet verschijnen. Handig, want het maakt realtime verbindingen mogelijk waarmee je bijvoorbeeld drones en robots op afstand kan aanturen.

3. De toekomst van 5G.

In juli 2024 zijn de nieuwe 3,5GHz frequenties geveild. Daarmee wordt 5G nog krachtiger. Ze zijn meteen beschikbaar en in heel Nederland krijg je er toegang toe. Fijn he?  

5g-snelste-netwerk-nederland-web

Het 5G-netwerk van Odido.

Met 5G van Odido ben je klaar voor de toekomst. Het is supersnel, enorm stabiel en ultra betrouwbaar. Benieuwd naar de mogelijkheden?

Lees meer
Artikel delen
Beeld: Shutterstock