Connectiviteit

Terugblik 2022: hoe het nieuwe normaal de werkvloer veranderde.

Terugkijkend op 2022 kunnen we wel stellen dat we een intens jaar achter de rug hebben. In het post-corona-tijdperk was de rode draad toch wel hoe we weer ‘terug naar normaal’ zouden gaan. Of beter gezegd: óf we wel terug zouden gaan. Want het hybride werken bleek, tegen de verwachtingen in, een blijvertje. Het nieuwe normaal was geboren. Graag blikken we met je terug op een aantal hoogtepunten van het jaar 2022.
Clock 4 min

De hybride werkcultuur.

2022 werd het jaar waarin we met z’n allen hybride werken omarmden. Een trend die afstamt van een heel andere vorm van werken: Het Nieuwe Werken (HNW), die al in 2005 werd geïntroduceerd. Tijdens de coronapandemie kwam deze beweging – noodgedwongen – in een sneltreinvaart terecht. We kwamen erachter dat we prima in staat zijn om op afstand te werken. Hoewel het voor veel mensen een verademing was om eindelijk weer naar kantoor te kunnen, ervaarden anderen de voordelen van plaatsonafhankelijk werken. De cultuurverschuiving was een feit.

Het vereiste wél wat aanpassingsvermogen. Van iedereen. En ook leren terwijl we doen. Hoe pak je hybride vergaderen bijvoorbeeld het beste aan? Waar moet je als werkgever allemaal op letten bij het opstellen van een goed hybride werken beleid? En hoe creëer je samen met je medewerkers een prettige werkplek zowel op kantoor als thuis?

Gelukkig zijn er allerlei slimme manieren om op afstand met elkaar samen te werken. Deze groeiden gigantisch door de coronacrisis. Want ja, ‘ouderwets’ vergaderen of brainstormen in een vergaderzaal, of even bij de koffieautomaat, was er niet meer bij. Maar ook nu we weer naar kantoor kunnen zie je dat veel van deze tools nog gretig worden gebruikt. Een Teams-vergadering, een Miro-bord of een Zoom-call: het maakt niet meer uit wie er fysiek op kantoor is en wie niet. Iedereen kan meedoen. Waar je ook bent.

Webinars: informatie en inspiratie op je scherm.

Nog een ontwikkeling die tijdens de pandemie aan populariteit won: webinars. Fysieke evenementen zoals lezingen, congressen en conferenties waren opeens geen optie meer. Online gaan met bijvoorbeeld een presentatie, waarbij je vanuit huis kan inschakelen, bleek een handig alternatief. Zeker als interactie mogelijk is door middel van een chat of poll. Dat maakt je webinar niet alleen informatie, maar ook nog eens heel erg leuk.

De wereld weer open – kansen voor digital nomads.

In 2022 ging de wereld weer van het slot. Voor het eerst in twee jaar tijd konden we de wijde wereld weer in trekken. En dat is dan ook wat veel digital nomads deden. Tijdelijk in het buitenland wonen en werken, of rondtrekken in een camper: het leven van een digital nomad neemt veel kleuren en vormen aan. Ben je benieuwd hoe zo’n leven eruit kan zien? We interviewden verschillende mensen die hun spullen pakten en gingen werken én ondernemen over de hele wereld. Denk aan digital nomad van het eerste uur, Esther Jacobs, Agnes Nederhof (zie foto) of de uitgever van het magazine Koffie-Tcacao, Marc Kluijver.

Wereldwijde pool van werknemers.

Een groot probleem dat we zagen ontstaan in 2022, was de krapte op de arbeidsmarkt. Veel bedrijven hebben inmiddels de grootste moeite om de juiste nieuwe mensen te vinden en kampen zelfs met tekorten. Goed personeel is dan ook nog waardevoller geworden dan het al was. Wat we hierin vooral zagen gebeuren? Dat een goed hybride werken beleid een grote rol ging spelen bij het aantrekken van personeel. Je medewerkers hierin voorzien geeft je als werkgever een streepje voor op de rest. Het vraagt aanpassingsvermogen, maar biedt ook heel veel voordelen. Een ideale kandidaat die (tijdelijk) in het buitenland woont? Een digital nomad aan de andere kant van de wereld, maar met de perfecte eigenschappen? Geen punt. Zo kun je voorbij de landsgrenzen goed personeel vinden en is de vijver waaruit je kan vissen opeens een stuk groter.

Op afstand werken, maar wel veilig.

In de nieuwe realiteit van het hybride werken moesten plotseling allerlei zaken op de schop. Andere zaken verdienden juist meer aandacht. Want iedere dag naar kantoor en aan het einde van de dag weer naar huis was verleden tijd. De thuiswerkplek moest opeens aan dezelfde standaarden voldoen als de werkplek op kantoor, met een ergonomische stoelen een extra beeldscherm. En een noise cancelling koptelefoon was eigenlijk ook wel handig om het geklets van de kinderen buiten te sluiten tijdens een Teams-vergadering. En om de rest van het gezin niet te storen natuurlijk… Maar het belangrijkste was een supersnelle internetverbinding thuis. Dat was opeens geen luxe meer, maar hoognodig.

Nog een vereiste was een infrastructuur voor bedrijven om plaatsonafhankelijk te kunnen werken. Bedrijfsgevoelige informatie delen in de cloud, online documenten opslaan en bewerken en inloggen op afstand. Dat moest allemaal veilig kunnen. We moesten onze data en systemen nog beter gaan beschermen dan we al deden. De beveiliging moest onder de loep. Wie mag er bij onze data en systemen komen, en vooral: wie niet? We konden niet meer om cybersecurity heen.

15 jaar iPhone: altijd verbonden.

De ontwikkeling van technologie is misschien wel dé reden dat we in staat zijn om te werken op afstand. We zijn inmiddels vergroeid met onze telefoon, maar wist je dat het nog maar 15 jaar geleden is dat de allereerste iPhone werd geïntroduceerd? Het is moeilijk voor te stellen, maar weet je nog hoe er in 1999 over mobiele telefoons werd gedacht? We frissen graag je geheugen op:

‘Een revolutionaire mobiele telefoon’, zo omschreef Steve Jobs de allereerste iPhone. Apple zette in 2007 de wereld compleet op zijn kop door een telefoon te lanceren met muziekspeler, belfuncties én internet. Een historisch moment dat de toekomst van mobiele telefoons compleet veranderde. Dit jaar alweer – en ook ‘pas’ – 15 jaar geleden dus. Apple groeide al snel uit tot een revolutionair platform met hardware, software en diensten die vandaag de dag onmisbaar zijn voor miljoenen mensen ter wereld. Hiermee hebben ze zelfs de toon gezet voor andere spelers op de markt. In de afgelopen 15 jaar zijn er maar liefst 33 iPhone modellen uitgebracht, met als meest recente aanwinst de iPhone 14.

De innovatie gaat door.

Al met al kunnen we wel stellen dat 2022 een bewogen jaar is geweest. Waarin we leerden hoe we de hybride werkcultuur het beste konden omarmen. Hybride werken is meer dan een trend, het is een verandering in mindset. Het gaat niet meer om waar je werkt, maar om hoe je werkt. En in 2023 zullen we er alleen maar nog beter mee leren omgaan. We kijken er naar uit.

Beeld: Shutterstock