Connectiviteit

Cyberaanvallen: zo heeft je bedrijf er minder last van.

Het aantal cyberaanvallen neemt nog ieder jaar toe. Komt doordat niemand controle heeft over het internet. Cyberaanvallen kunnen zorgen voor veel schade aan je bedrijf. Hoe lossen we dit probleem op? En wat kan je eraan doen om je bedrijf zo goed mogelijk hiertegen te beschermen? In dit artikel krijg je antwoord op die vragen.
Clock 3 min

Bedrijfsnetwerken van Odido.

it-voorspellingen-2024

Het beste internet voor je medewerkers en al je vestigingen veilig met elkaar verbonden?

Lees meer

Sterkste stijging in 2 jaar tijd.

Eerst even de cijfers. Het aantal cyberaanvallen is wereldwijd met 30% gestegen in het 2e kwartaal van 2024. De sterkste stijging in 2 jaar tijd. In Nederland is het aantal aanvallen zelfs met 33% gestegen. Dit blijkt uit cijfers van Check Point Research. Vooral het aantal DDoS-aanvallen is sinds het begin van 2024 sterk gestegen, laten cijfers van Cloudflare zien. Maar liefst 4,5 miljoen DDoS-aanvallen zijn in het 1e kwartaal van 2024 automatisch tegengehouden door hun verdedigingssystemen. Dit aantal is gelijk aan 32% van alle DDoS-aanvallen die het bedrijf in 2023 tegenhield.  

Grote financiële schade.

Cyberaanvallen kunnen grote financiële schade veroorzaken als je bedrijf wordt getroffen. Zoals omzetverlies door stilstaande activiteiten, langdurige reputatieschade, boetes doordat je je niet houdt aan gegevensbeschermingswetten en schadevergoedingen door het niet nakomen van verplichtingen die in contracten staan. Ook zijn er experts nodig om de aanval onder controle te krijgen en op te lossen. En je moet het vertrouwen met je klanten opnieuw opbouwen. Het kan jaren duren voordat je bedrijf helemaal hersteld is van de financiële gevolgen van een cyberaanval

De oplossing: maximale controle over het netwerk.

Voor bedrijven is het dus belangrijk om altijd een veilige en betrouwbare verbinding te hebben. Ook in onverwachte noodsituaties. Je moet erop kunnen vertrouwen dat al je gegevens en informatie beschermd zijn tegen DDoS-aanvallen. Maar hoe doe je dat? Het antwoord op die vraag is simpel: door een provider te kiezen die maximale netwerkcontrole heeft. Zodat die provider het netwerk in noodgevallen kan afsluiten van het internet. Hoe dat werkt, lees je hieronder.

Controle door het hebben van een Nederlands netwerk.  

Wil je zo min mogelijk risico lopen om slachtoffer te worden van cyberaanvallen, dan is het slim om een internetprovider te kiezen waarvan het netwerk zoveel mogelijk op Nederland gebaseerd is. Want zo kan je provider het meest controle over het netwerk hebben. Kijk goed naar hoe die roaming en peering heeft ingericht. Het gaat erom dat het verkeer niet via 1 grote transitpijp naar een ver land gaat, maar dat je provider het verkeer via Nederland laat vertrekken. Dus als je iets naar Rusland stuurt, dan moet het in Rusland uitkomen. Hierbij is het belangrijk dat het sorteercentrum van je provider gewoon in Nederland zit. Niet in Rusland of een ander land. Want door het verkeer in Nederland te houden, heeft je provider er controle over. En als je provider een heel groot netwerk heeft met peeringpartners en de AMS-IX, hoeven ze verkeer niet te offloaden en blijft het gewoon in het eigen netwerk. Zo is je provider dus minder afhankelijk van het internet, daar waar DDoS-aanvallen ontstaan. Dat maakt de verbinding van je provider veiliger. 

Controle door het hebben van een eigen core netwerk.

En het is belangrijk dat je provider een eigen core netwerk heeft. Dit kan bijvoorbeeld bestaan uit een groot, eigen glasvezelnetwerk en glaslagen die je provider bij andere internetproviders heeft liggen. Zo kan het verkeer op het laagste niveau zo snel mogelijk naar het eigen netwerk gehaald worden. Hierdoor heeft je provider er zelf controle over. Heb je verschillende verbindingen voor meerdere bedrijfslocaties? Kies dan een provider die ervoor kan zorgen dat verkeer op een bepaald moment niet naar het internet gaat. Kan handig zijn in onverwachte noodsituaties, bijvoorbeeld als er een ramp of oorlog uitbreekt. Het internet in Nederland kan dan geraakt worden, waardoor het vertrouwen in het internet beschadigt. Op dat moment is het belangrijk dat je provider alles wat buiten het eigen netwerk valt, kan uitzetten. Je hebt dan geen toegang meer tot het internet, maar wel tot je eigen netwerk. Zo kan je gewoon je intranet blijven gebruiken en met je team blijven communiceren

it-voorspellingen-2024

Bedrijfsnetwerken van Odido.

Het beste internet voor je medewerkers en al je vestigingen veilig met elkaar verbonden?

Lees meer
Beeld: Odido