Wat is Internet of Things?
De afkorting IoT staat voor Internet of Things. Letterlijk vertaald als het internet van dingen. Leggen we uit. IoT zijn dingen die via het internet met elkaar communiceren. Dat kunnen allerlei dingen zijn, maar die moeten voldoen aan 2 voorwaarden: er moet een IP-adres aan het ding gekoppeld kunnen worden en het ding moet zelf data uit kunnen wisselen zonder dat daar mensen voor nodig zijn. Denk aan een slimme thermostaat of aan een auto met ingebouwde sensoren die een seintje geven als de bandenspanning te laag is. Maar ook een huisdier met een chip en zelfs een persoon met een ingebouwde hartmonitor zijn onderdeel van het Internet of Things. Alles smart dus, en realtime met elkaar verbonden. Zo brengt IoT de fysieke en de digitale wereld samen.
Hoe werkt IoT?
De objecten die onderdeel zijn van het IoT-netwerk verzamelen data met bijvoorbeeld sensoren, antennes, processors en hardware. Daarna verzenden de objecten deze data binnen het netwerk, en reageren andere objecten erop. De apparaten in het IoT-netwerk communiceren dus met elkaar en ondernemen actie op basis van de informatie die ze van elkaar krijgen. Daarnaast kan het Internet of Things AI en machinelearning gebruiken om de processen voor het verzamelen van data te verbeteren.
Internet of Things voor bedrijven.
Slim werken met slimme apparaten. Thuis is dat handig, maar ook in je bedrijf. Met IoT automatiseer en optimaliseer je processen zo slim mogelijk. Zonder dat daar mensen voor nodig zijn. Dit bespaart je tijd en (arbeids)kosten. Tel uit je winst. Daarnaast worden je bedrijfsprocessen minder foutgevoelig en kan je dus altijd producten of diensten van hoge kwaliteit leveren. Zo helpt IoT bij een zo goed mogelijke klantervaring.
Maar dat is nog niet alles. Met IoT heb je altijd en overal toegang tot data van je apparaten en bedrijfssystemen, waardoor je meer inzicht hebt in je bedrijfsprocessen. Met die informatie kan je beslissingen maken om je businessmodel te verbeteren. Niet gek dus, dat het Internet of Things een van de belangrijkste technologische ontwikkelingen van de 21e eeuw is.
Maar het aan elkaar verbinden van apparaten – en dat worden er steeds meer – brengt ook risico’s met zich mee. Een hacker kan bijvoorbeeld in 1 keer toegang krijgen tot informatie uit het hele netwerk. En een storing bij een apparaat kan meerdere apparaten corrupt maken. Zorgen voor goede cyberbeveiliging wordt dus nog belangrijker.
Voorbeelden van Internet of Things in het bedrijfsleven.
Internet of Things wordt al in verschillende sectoren gebruikt. Met succes. In logistieke bedrijven en productiebedrijven helpt IoT bijvoorbeeld bij het soepeler maken van de bedrijfsprocessen. In kantoorgebouwen meten sensoren hoeveel mensen er in een ruimte zijn, zodat de verwarming automatisch uitgaat wanneer iedereen naar huis is. Maar denk ook aan een boerenbedrijf waarbij sensoren de vochtigheid van de grond meten. Die gegevens worden gecombineerd met satellietgegevens van de weersverwachting om zo automatisch op het juiste moment water te geven.
In de gezondheidssector verbetert het Internet of Things de manier waarop de vitale functies van patiënten gemonitord worden. Het op afstand monitoren van deze functies via wearables, zoals smartwatches, helpt bijvoorbeeld om brandweerlieden in de gaten te houden in levensgevaarlijke situaties. IoT kan ook bij veel grotere zaken gebruikt worden. Bijvoorbeeld voor het hebben van slimme steden. Daar vinden bewoners supersnel de locatie van de dichtstbijzijnde deelfiets en geven afvalcontainers zelf aan wanneer ze geleegd moeten worden. Er kan echt van alles.
Als ondernemer beginnen aan Internet of Things.
De technologie van de toekomst dus. Maar waar begin je om Internet of Things in te zetten voor je bedrijf? Bedenk bijvoorbeeld een product, locatie of iets anders dat je op afstand in de gaten wil houden of informatie van wil verzamelen. Gebruik de juiste apparaten die sensoren hebben die verbonden zijn met het internet. Ook belangrijk dat je zorgt voor een stabiel, beveiligd netwerk met een goede dekking. Vanuit daar bouw je je IoT-netwerk uit en help je je bedrijf verder met technologie. Wil je meer weten over IoT of concrete voorbeelden zien van de inzet ervan? Kom langs in 1 van de Odido Innovatie Hubs. We laten je graag zien wat IoT voor je bedrijf kan betekenen.