Business Blog

Een eigen 4G netwerk is voor dit bedrijf van levensbelang

Een telefoonverbinding die even wegvalt. Meestal een reden om je een momentje te ergeren en nog een keer te bellen. Maar soms is zo’n glitch een kwestie van leven of…

Een telefoonverbinding die even wegvalt. Meestal een reden om je een momentje te ergeren en nog een keer te bellen. Maar soms is zo’n glitch een kwestie van leven of dood. Of resulteert het in een gigantische schade. Denk aan crowd control bij grote evenementen, of bij een fabriek die werkt met gevaarlijke stoffen.

Stabiele mobiele communicatieverbindingen zijn in dat soort situaties letterlijk van levensbelang. Flash Private Mobile Networks is in Nederland marktleider op het gebied van missiekritische communicatie. Klanten van het Rotterdamse bedrijf zijn onder meer Waternet, DSM, evenementenhal Ahoy en APM Terminals in de haven van Rotterdam. Sinds anderhalf jaar werkt Flash samen met Odido.

Rens Noordeman

“Bij ons draait het van oudsher om spraakcommunicatie”, vertelt Rens Noordeman, business consultant bij Flash. “Met elkaar kunnen praten via de portofoon dus. Wij leveren van oudsher de toegang tot een netwerk en de devices. Voor missiekritische mobiele communicatie zijn door de overheid speciale frequenties aangewezen. Hulpdiensten maken daar bijvoorbeeld ook gebruik van. Via die frequenties heb je altijd gegarandeerd verbinding.”

De mogelijkheid om data te versturen via die frequenties is echter beperkt, terwijl de behoefte daartoe vanuit de markt wel toeneemt. Flash besloot daarom om zijn portfolio uit te breiden met oplossingen die hier goed op toegerust zijn. Noordeman: “Onze klanten krijgen steeds meer behoefte aan slimme oplossingen. Waarmee je dus niet alleen maar pratend contact kunt onderhouden, maar ook data kunt uitsturen in een groot gebied. Voor dat soort dingen is op de ‘oude’ frequenties gewoonweg te weinig ruimte.”

Instabiel

Gebruik maken van publieke netwerken als dat van Odido was voor Flash echter lange tijd geen optie. De toegang tot spraak en data connectiviteit over 2G of 3G is instabiel. De afgelopen jaren veranderde dat drastisch met de opkomst van 4G en de immense radio-capaciteit die daarmee beschikbaar komt.

Netwerktechnoloog en -strategist Richard Marijs hield zich voor Odido bezig met nieuwe mogelijkheden die het mobiele netwerk biedt. Bijvoorbeeld het afschermen van een stuk van het netwerk (slicing), zodat communicatie is gegarandeerd voor missiekritische klanten. Marijs: “We zagen ook de mogelijkheid om de TETRA-techniek, die gebruikt wordt om via portofoons met elkaar te praten, te verwerken in onze eigen netwerktechniek.”

Marijs ging op zoek naar partners om de mogelijkheden verder mee te verkennen en kwam terecht bij Flash. Noordeman: “Er was duidelijk een klik. Onze visies sluiten op elkaar aan: we willen allebei de focus houden op wat we goed kunnen. Odido dus op het netwerk, wij op onze klanten.”

Er werd een nieuwe organisatie op te richten (een MVNO: mobile virtual network operator): PrioCom. Die biedt aan business partners kritische communicatiediensten op het netwerk van Odido aan. Die partners bedienen er op hun beurt weer ‘eindklanten’ mee. Flash PMN is één van de business partners die door PrioCom wordt bediend. De dienst die Flash via PrioCom in de markt zet heet SmartCom en is een landelijke push to talk-dienst, geschikt voor missiekritische communicatie.

Sky is the limit

Klinkt ingewikkeld, maar wat het uiteindelijk oplevert voor de business partners van PrioCom én Odido is de mogelijkheid om interessante toepassingen te ontwikkelen. Want the sky is the limit met een stabiele missiekritische verbinding met veel meer ruimte voor spraak en data dan voorheen. Rens Noordeman van Flash: “Een voorbeeld is situatie-afhankelijke alarmering voor handhavers (buitengewoon opsporingsambtenaren, red.) in Rotterdam. Die dragen een device dat bijvoorbeeld transpiratie en hartslag meet. Die data stuurt het apparaatje uit, zodat iemand in de centrale al in een vroeg stadium kan zien wanneer die betreffende handhaver het lastig krijgt en daar lichamelijk op reageert. Vervolgens kunnen ze hem bijvoorbeeld op afstand gaan coachen.”

Foto via Flash

Een ander voorbeeld speelt zich af in de haven van Rotterdam. Noordeman: “Daar rijden reach-stackers, een soort kranen die containers moeten oppikken en naar het juiste schip moeten brengen. Redden ze dat niet op de afgesproken tijd, dan kost dat al snel duizenden euro’s omdat het schip bijvoorbeeld het tijdslot mist om door een sluis te kunnen.

Vroeger kreeg een bestuurder van een reach-stacker alle gegevens over zo’n beweging via een wifi-netwerk, maar dat bleek een heel onbetrouwbare technologie. Via het slicen van het netwerk is de communicatie veel stabieler.”

Missiekritische communicatie op het Odido netwerk maakt nog veel meer mogelijk. Ogenschijnlijk simpele dingen als een bericht uitsturen dat iedereen gegarandeerd ontvangt op verschillende soorten devices, geolocatie van verkeersregelaars bij evenementen, stabiele en up to date informatievoorziening in het openbaar vervoer: het is allemaal mogelijk zodra je niet meer van wifi of van ‘oude’ portofoonfrequenties afhankelijk bent.

Foto via Flash

Twee werelden

Noordeman ziet in de samenwerking twee werelden bij elkaar komen: het consumentennetwerk dat kwalitatief steeds beter wordt en de zakelijke markt die steeds uitgebreidere wensen heeft op het gebied van missiekritische communicatie. “We voegen beiden onze unieke expertise toe.” Richard Marijs: “We bundelen onze kennis en kunde en dan blijkt 1 plus 1 vaak 3. Bijvoorbeeld als je kijkt naar wat we klanten samen kunnen bieden. Waren missiekritische communicatie en telecomdiensten eerst nog helemaal gescheiden, nu kunnen we het klanten als één pakket aanbieden. Dat scheelt hen veel geld en gedoe.”

Tegelijkertijd zorgen de evolutie van 4G naar 5G en de ontwikkeling van Internet of Things ook weer voor nieuwe mogelijkheden op het gebied van missiekritische communicatie. “Kenmerk van 5G is dat je netwerken makkelijk kunt slicen. Eigenlijk is dit daar een voorloper van. Maar dan op het 4G-netwerk.”

Rens Noordeman: “We staan aan het begin van een mooie, nieuwe periode, waarin we voor veel bedrijven het verschil kunnen gaan maken. Betrouwbare breedbanddata is het fundament voor innovatie. Steeds meer organisaties worden hiervan afhankelijk waardoor onze dienstverlening steeds belangrijker wordt.

Exit mobile version