Wat is Glasvezelinternet?
Glasvezel bestaat uit vezels zo dun als je haar. Door die vezels sturen we digitale informatie met lichtsignalen. Letterlijk net zo snel als het licht, dus. Is meteen ook het grootste voordeel van Glasvezel, als je het vergelijkt met andere verbindingen. Zoals internet via de kabel of DSL. Je haalt namelijk de allerhoogste snelheden die je maar kan bedenken. Precies wat je wil als je Zakelijk Internet gebruikt.
Ook is Glasvezel heel stabiel. Het is een duurzame technologie die minder gevoelig is voor storingen en slechte weersomstandigheden. En dat wordt steeds beter. Want we ontwikkelen de technologie continu. Zo krijg je een betere internetkwaliteit, -stabiliteit en -snelheid. Wat Glasvezel ook uniek maakt, is dat de download- en uploadsnelheid hetzelfde zijn. Bij andere soorten verbindingen duurt uploaden vaak langer dan downloaden.
Naast Glasvezel kan je ook gebruikmaken van een DSL-verbinding. DSL staat voor Digital Subscriber Line. Het brengt internet met stroomsignalen via de telefoonlijn. Het is een heel stabiel netwerk, maar de maximale snelheid ligt een stuk lager dan bij Glasvezel. Kan wel verschillen per adres. Gebruik je internet op werk vooral om te e-mailen en websites te bezoeken, dan is een zakelijke DSL-verbinding een prima optie.
Bestands- formaten en download snelheid voor beginners.
Of om je geheugen op te frissen.
- 1000 megabyte (MB) = 1 gigabyte (GB).
1 byte = 8 bits.
- Om de downloadsnelheid te berekenen, reken je eerst het formaat in megabytes om naar megabits. Dat doe je zo:
- Bestandsformaat in megabits = megabytes x 8.
- Nu kan je de downloadtijd berekenen: Downloadtijd = (bestandsformaat in megabits) / (internetsnelheid in Mbit/s).
Hoelang duurt het om zware bestanden te downloaden?
Bestands- formaten en download snelheid voor beginners.
Of om je geheugen op te frissen.
- 1000 megabyte (MB) = 1 gigabyte (GB).
1 byte = 8 bits. - Om de downloadsnelheid te berekenen, reken je eerst het formaat in megabytes om naar megabits. Dat doe je zo:
- Bestandsformaat in megabits = megabytes x 8.
- Nu kan je de downloadtijd berekenen: Downloadtijd = (bestandsformaat in megabits) / (internetsnelheid in Mbit/s).
Stel dat je vaak zware bestanden verstuurt of ontvangt, zoals foto’s of video’s met een hoge resolutie, maakt een Glasvezel- of DSL-verbinding dan echt het verschil? Ja, kunnen we je vertellen. Om je het verschil te laten zien, zetten we een aantal bestandstypes met een groot formaat en de downloadtijden voor je op een rij. En we rekenen vast voor je uit hoeveel tijd het je scheelt als je 1 keer per week zo’n bestand downloadt.
HD-film
Een film in hoge resolutie van 1080p die 2 uur duurt is al snel tussen de 8 en 12 GB groot. Een video-opname in 4K kan zelfs tussen de 100 en 150 GB innemen. We nemen een bestand van 12 GB als voorbeeld. Hoeveel tijd kost ‘t om dat te downloaden? En hoeveel uur scheelt dat je per jaar als je dit wekelijks doet?
- DSL: 16 minuten.
- Glasvezel: 1,5 minuut.
- Verschil per week: 16 – 1,5 = 14,5 minuut.
- Scheelt je per jaar ongeveer 52 x 14,5 minuut = 12,5 uur.
Langere audio-opname in hoge kwaliteit.
Verstuur je weleens audio-opnames? Zoals een podcast of een opname van een concert? Zulke bestanden kunnen 500 MB tot een paar GB’s groot worden. Als voorbeeld nemen we een audio-opname van 2 GB.
- DSL: 2,5 minuut.
- Glasvezel: 16 seconden.
- Verschil per week: 2,5 minuut – 16 seconden = 2 minuut en 14 seconden.
- Scheelt je per jaar: ongeveer 2 uur.
VR-clip
Steeds meer bedrijven werken met VR. Zo’n bestand kan al snel behoorlijk groot worden. Een clip van 5 minuten in hoge resolutie is bijvoorbeeld al 8 GB. Daar horen de volgende downloadtijden bij:
- DSL: 10,5 minuut.
- Glasvezel: 1 minuut.
- Verschil per week: 10,5 minuten – 1 minuut = 9,5 minuut.
- Scheelt je per jaar: iets meer dan 8 uur.
Hoge-resolutiefoto’s (RAW-formaat).
Doe je vaak fotoshoots met een professionele fotograaf, dan weet je vast dat de bestanden die je binnenkrijgt ontzettend groot kunnen zijn. Krijg je bijvoorbeeld 35 foto’s binnen in RAW-formaat, dan kan dat bij elkaar al snel 1 GB zijn.
- DSL: 13 minuten.
- Glasvezel: 8 seconden.
- Verschil per week: 13 minuten – 8 seconden = 12 minuten en 52 seconden.
- Scheelt je per jaar: iets meer dan 11 uur.
4 extra werkdagen
Glasvezel levert je dus heel veel tijdwinst op. Stel dat je een heel jaar lang iedere week 1 HD-film, 1 audio file, 1 VR-clip en 1 set RAW-fotos downloadt, dan levert je dat in totaal maar liefst 33,5 uur aan tijdwinst op. Da’s iets meer dan 4 werkdagen a 8 uur per dag! Wat zou jij met die tijd extra tijd doen?
Welke verbinding past bij me?
Sluit je een Zakelijk Internet abonnement met Glasvezel af voor je bedrijf af? Dan kies je uit verschillende snelheden. Voor een klein kantoor waar vooral e-mailen en internetten belangrijk is, is 50 Mbit/s voldoende. Heb je een middelgroot bedrijf waar je collega’s veel videobellen en back-ups maken? Dan kan je beter voor 100 Mbit/s kiezen. Heb je een groot bedrijf of voer je vaak zware taken uit? Zoals videobestanden uploaden of downloaden? Dan kies je voor 1 Gbit/s (1000 Mbit = 1 Gbit). Maar er zijn ook andere factoren waar je rekening mee moet houden als je een internetsnelheid voor je bedrijf kiest.
Ben je benieuwd of de internetsnelheid die je nu hebt voor je bedrijf er nog wel bij past? En of hij wel geschikt is voor het downloaden van zware bestanden? Doe een speedtest. Weet je zo of je (nog) goed zit.