5G

5G in het buitenland: zo ver zijn ze in de rest van de wereld.

5G in Nederland zal in 2020 worden uitgerold. Maar hoe staat het ervoor in het buitenland? Ontdek de landen waar 5G al flink in opkomst is.

Clock 5 min
Artikel delen

Kansen pakken met digitale transformatie.

digitale-transformatie_social

Een handig overzicht van belangrijke trends, tools en inzichten die je helpen om de vruchten te plukken van digitale transformatie.

Lees direct
5G in Nederland is hot and happening. Met man en macht testen Odido en andere providers dit nieuwe netwerk uit. Het buitenland kijkt niet stilzwijgend toe. Van techgiganten China en Zuid-Korea tot aan Finland en San Marino: 5G is overal. 

5G in Nederland.

In 2019 werd een belangrijk obstakel overwonnen in de lange weg naar een 5Gnetwerk in Nederland. Het leek er namelijk lang op dat de belangrijke 3,5 GHz-frequentie niet beschikbaar zou komen. Die was in gebruik door de AIVD om telefoon- en internetverkeer af te tappen. En juist die frequentie hebben providers nodig om 5G in Nederland op volle kracht aan te bieden. 

In 2018 werd duidelijk dat het afluisterpark in het Friese Burum naar het buitenland verhuist. En dus kan de 3,5 GHz-frequentie straks geveild worden, zodat telecomproviders deze kunnen gebruiken voor een 5Gnetwerk. Dit zal op zijn vroegst pas in 2021 zijn. 

Eerste antenne is een feit.

Nederlandse aanbieders pakken de 5G-uitdaging met beide handen aan. Al zo’n 2 jaar vinden er tests plaats met 5G in Nederland. Odido nam in 2017 als eerste telecomprovider een 5G-antenne in gebruik op het Leidseplein in Amsterdam. 

Ook beloofden we werk te gaan maken van de uitrol van 5G in heel Nederland. In 2020 moet het zover zijn. Gemeente Den Haag en Odido hebben de handen ineengeslagen voor de eerste test. Er komen antennes door de hele stad te hangen en er is een 5G field lab geopend.  

Hoe staat het met 5G in het buitenland?

Sommige landen zijn een tikkeltje sneller met de uitrol van 5G dan Nederland. Wereldwijd hebben veel landen de planning om het 5G-netwerk dit en volgend jaar beschikbaar te maken. Voor consumenten betekent het nóg snellere downloadtijden en betere mobiele internetverbindingen. Als ze een apparaat hebben dat geschikt is voor 5G natuurlijk. 

Op bedrijven, steden, verkeer en sectoren als de gezondheidszorg heeft het nieuwe netwerk ook een grote impact. Zo groeit het Internet of Things vanwege de enorme stroom aan data. En maakt ook de ontwikkeling van zelfrijdende auto’s een flinke stap voorwaarts. 

Zuid-Korea.

Zuid-Korea zit in de kopgroep van het verwerkelijken van 5G. Het land realiseerde misschien wel de bekendste ‘showcase’ tot nu toe. De grootste telecomprovider van het land, KT Corp, kondigde aan dat de Olympische Winterspelen in februari 2018 een groot 5G-feest zouden worden. Het lukte inderdaad om verschillende 5G-hotspots in Pyeongchang en andere wedstrijdplaatsen te maken. 

Nieuwsgierige bezoekers konden demonstraties bezoeken en zelf uitproberen hoe snel apparaten werken met 5G. Ook werd het netwerk gebruikt om bewegende beelden op bussen te projecteren. 

Het was nog niet de gedroomde 5G-dekking. Lastig is dat er nog bijna geen apparaat geschikt is voor 5G. De meeste bezoekers kwamen dus niet op het netwerk. De showcase trok wel wereldwijd de aandacht. Afgelopen december kreeg het land als eerste een landelijke 5G-dekking. Vooralsnog kunnen alleen bedrijven daar gebruik van maken, met uitzondering van Seoul. Zo hoort Zuid-Korea bij de voorhoede wat betreft de introductie van 5G. 

Verenigde Staten.

De Finse provider Elisa is inmiddels de eerste partij in de wereld die 5G-netwerken beschikbaar heeft gemaakt voor de markt: een in het Finse Tampere en een in de Estse hoofdstad Tallinn. Dat gebeurde afgelopen juni. Ondertussen is Helsinki Airport het eerste 5G-vliegveld ter wereld. 

Het netwerk zal in de rest van Finland in de loop van dit jaar beschikbaar komen. 

Groot Brittanië.

Iets dichter bij huis hebben ook de Engelsen inmiddels al 5G. Als je in het Verenigd Koninkrijk door een gemiddelde winkelstraat loopt, zie je de billboards al hangen. Bijna elke provider adverteert op dit moment met zijn eigen 5Gnetwerk. 

Groot nadeel van het Britse 5G is dat het nog lang niet overal beschikbaar is. Sinds mei dit jaar kun je gebruik maken van 5G in bepaalde stukken van Londen en voor mensen die gebruik maken van breedband internet. Eind 2019 komen daar meer mogelijkheden bij. Maar wanneer het VK een landelijk dekkend 5Gnetwerk krijgt, is dus nog even de vraag. 

Japan.

Net als bij veel andere technische ontwikkelingen zit Japan ook bij het uitrollen van 5G niet stil. Het netwerk moet in 2020 beschikbaar komen voor commerciële doeleinden. De grootste mobiele provider van het land, NTT Docomo, experimenteert intussen al volop met de mogelijkheden. 

Eind vorig jaar had het bedrijf samen met autofabrikant Toyota een primeur: ze bestuurden via 5G een robot op 10 kilometer afstand. 

San Marino.

Het ministaatje staat niet bekend als tech-hoofdstad, maar mag zich wel het eerste 5G-land van Europa noemen. Sinds vorig jaar staan er enorme MIMO-antennes die het hele land dekken. 

Telecom Italia ging er van start met het gebruiken van de 26 GHz-frequentie, waardoor San Marino voorop kan gaan lopen met ontwikkelingen op het gebied van Industrie 4.0 en Smart Cities. 

digitale-transformatie_social

Kansen pakken met digitale transformatie.

Een handig overzicht van belangrijke trends, tools en inzichten die je helpen om de vruchten te plukken van digitale transformatie.

Lees direct
Artikel delen
Foto's: T-Mobile US, Shutterstock