Productiviteit

Clear Todos: Mooie To-Do app toont al je taken in één handig overzicht

Als ondernemer ben je constant bezig met de volgende taak op je to-do-lijst. Dat kan veel druk opleveren. Met de app Clear Todos kun je al je taken overzichtelijk en helder managen.
Clock 2 min

In de Clear Todos-app kun je verschillende lijstjes met verschillende onderwerpen maken. Maak bijvoorbeeld onderscheid tussen je to-do-lijst voor werk, je huishoudelijke taken en je boodschappenlijstje.

De app synchroniseert met al je Apple-apparaten via iCloud, maar je zult wel voor elk apparaat afzonderlijk de app moeten aanschaffen. Dit betekent dat je de app ook kunt koppelen aan je Apple Watch, waardoor je altijd en overal op de hoogte bent van aankomende evenementen en dringende taken.

Overzichtelijkheid is het streven

Clear Todos app werd ontwikkeld in 2011. Softwarebedrijf Impending ging een samenwerking aan met Dan Counsel en Milen Dzhumerov en ontwikkelde Clear door Realmac Software. De app wordt al een tijdje vernieuwd en de makers hebben ambitieuze plannen om nieuwe eigenschappen toe te voegen, zoals nieuwe thema’s en het verschuiven van taken binnen verschillende lijsten.

Deze ontwikkelingen duren echter langer dan gedacht en een nieuwe versie van de app is nog steeds een toekomstdroom van de makers. Tot nu kun je dus gebruikmaken van de versie die er al is. Maar voor beide versies van de app geldt: een to do app zonder poespas die zich volledig richt op het versimpelen van taaklijsten om je workload overzichtelijk te managen. De makers zelf zien het als een verbeterde (en digitale) versie van een potlood en een notitieblok.

Taken voltooien in een handbeweging

De app functioneert volledig op basis van handbewegingen en heeft dus geen menuknoppen. Je kunt van lijsten wisselen door het inzoomgebaar te maken op je telefoon. Dit is ook de manier waarop je teruggaat naar het hoofdmenu. De app heeft een standaard interface en vormgeving, maar deze kun je onder ‘themes’ helemaal naar eigen smaak inrichten.

De kleuren geven de belangrijkheid van je taak aan. De taak die dus bovenaan staat, is het felst gekleurd. Is een taak onderaan belangrijker? Houd hem ingedrukt en sleep hem naar boven. Je zult zien dat de taak van kleur verandert.

Als je alles naar eigen smaak hebt ingesteld, maak je een nieuwe lijst aan door naar beneden te swipen. Dit is ook de manier hoe je een nieuwe taak toevoegt aan je lijst. Vervolgens kun je op twee manieren taken ‘afvinken’. Je kunt ze verwijderen door van rechts naar links te swipen óf je swipet van links naar rechts.

Door dat laatste te doen vink je een taak of item af, zonder het te verwijderen. Dit kan heel handig zijn met boodschappenlijstjes of vaste taken, zodat je deze punten op je lijst kun hergebruiken in plaats van ze steeds opnieuw in te voeren.

Geen afleiding

Clear is een overzichtelijke app die op minimale wijze voldoet aan alle wensen die je van een to-do-lijstjes app kan hebben. Je kunt zelf kleuren instellen, lijsten maken, taken afvinken en verwijderen. Dit alles wordt in een minimalistische vormgeving aan je gepresenteerd. Daarmee sluit het precies aan bij de wens van de makers: een digitale versie van een eenvoudig notitieblok en een pen.

Beeld: Shutterstock