Groei

Nederlandse freelancers optimistisch ondanks onzekerheden

Uit een onderzoek van PayPal en Netfluential blijkt dat veel Nederlandse freelancers optimistisch zijn ondanks onzekerheden die komen kijken bij het ondernemerschap.
Clock 2 min

Van de 500 ondervraagden geeft 85% aan een stabiel of groeiend inkomen te verwachten. De deelnemers aan het onderzoek werken voornamelijk via de computer en het internet. Dat blijkt vandaag uit het Global Freelancer Insights rapport van PayPal. (PDF).

Groei

Van de ondervraagde freelancers zegt 52% dat hun werk het afgelopen jaar stabiel was, 39% denkt het komende jaar zelfs meer te gaan verdienen.

Freelance-expert Jeroen Sakkers: “Het zal freelancers de komende jaren nog beter vergaan dan tot nu toe. De freelancemarkt zal namelijk flink blijven groeien – zowel wat betreft het aantal online opdrachten als opdrachten op locatie. Bedrijven zijn voortdurend op zoek naar specialisten en deze zijn steeds vaker alleen op freelancebasis te vinden.”

Sakkers is de initiatiefnemer van “Dag van de ZZP’er” en de “Freelancer Of The Year Awards”. Samen met PayPal stelde hij trends in het freelancen samen voor het komende jaar.

Specialist blijven

Van de Nederlandse ZZP’ers geeft 17% aan informatie te zoeken over het leren van nieuwe vaardigheden. Sakkers: “Als freelancer ben je de ultieme specialist: je doet wat je leuk vindt en wat je goed kan. Je loopt echter het risico dat je wordt ingehaald door de concurrentie als je je niet verder ontwikkelt. Doe niet alleen maar opdrachten op hetzelfde niveau, maar investeer ook tijd en geld in opleiding. Zo zorg je ervoor dat je kennisleider op jouw gebied blijft en zal je – ook inhoudelijk – steeds verder groeien.”

Mogelijkheden

Tweederde van de Nederlandse freelancers werkt voor buitenlandse klanten. Gemiddeld zijn die goed voor een kwart van hun omzet. Volgens PayPal en Sakkers liggen daar nog kansen. Ook maken Nederlanders nog niet veel gebruik van freelanceplatforms, zoals UpWork, om opdrachten binnen te halen. De helft geeft aan af en toe zo’n platform te bezoeken. Wereldwijd maakt gemiddeld tweederde van de freelancers daar gebruik van.

“België en Duitsland zijn de eerste landen waar je als freelancer aan denkt, als je internationaal wilt werken: het ene land is dichtbij en de inwoners ervan spreken (deels) dezelfde taal, terwijl het andere een ontzettend grote marktkans omvat. Bovendien zijn veel Nederlandse corporaties ook daar actief en andersom. In de VS en Groot-Brittannië is op freelance en projectbasis werken al jarenlang zeer populair. Via platforms als Fiverr, Freelancer.com en UpWork kun je relatief makkelijk klanten binnenhalen uit die landen.”, aldus Sakkers.

Nadelen

Natuurlijk zijn er ook minder leuke kanten aan het freelancen. Wereldwijd geven ZZP’ers aan dat het onregelmatige inkomen het grootste nadeel is aan eigen baas zijn. Ook hebben freelancers veel last van wanbetalers. Zes op de tien ZZP’ers uit het onderzoek zegt een of meerdere keren niet te zijn betaald door hun opdrachtgever. Volgens een kwart van de ondervraagden is een geschil over betalingsvoorwaarden de oorzaak. Bijna een vijfde zegt, dat ze niet serieus worden genomen. Sakkers raadt freelancers dan ook aan een financiële buffer aan te leggen, of een bedrijf in de arm te nemen dat de facturering van je overneemt.

Ook het vinden van opdrachten wordt als nadeel gezien. Meer dan de helft van de respondenten geeft aan opdrachten via mond-tot-mondreclame te verkrijgen. Door te pitchen (38%) en via social media (35%) worden ook veel opdrachten gevonden. Freelancers die voor internationale opdrachtgevers werken, maken vaker gebruik van freelanceplatforms.

Foto via Shutterstock
Beeld: Shutterstock