Technologie

Hoe het internet de werkwijze van bedrijven totaal veranderde.  

Hoe ziet onze toekomst eruit? Daar kan niemand je echt antwoord op geven. Maar het kan soms helpen om te kijken naar waar we vandaan komen. Daarom duiken we in de ontwikkeling van het internet. En hoe het de manier waarop bedrijven te werk gaan, totaal veranderde. Van de geboorte van ARPANET in de jaren ‘60 tot het ontstaan van het World Wide Web. En van de opkomst van e-commerce tot het ontstaan van web 2.0 en werken in de cloud. In dit artikel nemen we je mee in de ontwikkeling van het internet door de 10 belangrijkste momenten te bespreken.
Clock 9 min

1. ARPANET, het begin van het internet.

    ARPANET werd opgericht in de jaren ’60. Dit was het 1e netwerk dat computers op korte en lange afstand met elkaar verbond. Het doel was om wetenschappers efficiënter te laten samenwerken. Deze vroege vorm van het internet maakte gebruik van packet switching. Een methode om data op te splitsen en daarna opnieuw op te bouwen. Het idee van gedeelde netwerken legde de basis voor moderne IT-systemen. Hoewel de infrastructuur nog minimaal was, liet ARPANET als 1e de kracht van digitale connectiviteit zien.

    Het belangrijkste moment.
    In 1969 werd het 1e bericht via ARPANET verstuurd tussen de Universiteit van Californië en Stanford. Hoewel het systeem crashte na het woord ‘LO’, was dit het begin van netwerkcommunicatie zoals we die nu kennen.

    De invloed op bedrijven.
    ARPANET inspireerde bedrijven om na te denken over digitale communicatiesystemen. Dit leidde tot vroege experimenten met elektronische datanetwerken. Het legde ook de basis voor e-mail. Met de lancering van ARPANET ontstond het idee dat IT geen luxe was, maar een vereiste om in de toekomst concurrerend te blijven. Want het netwerk hielp bij samenwerken op afstand. Zo konden bedrijven sneller beslissingen nemen.

    2. Het World Wide Web.

    Het World Wide Web werd in 1989 ontwikkeld door Tim Berners-Lee. Het doel was om informatie via hypertext bereikbaar te maken. Met dit systeem kon je documenten koppelen en via browsers van de ene website naar de andere gaan. In tegenstelling tot ARPANET was het web ontworpen voor een breed publiek. De combinatie van TCP/IP en het web zorgde ervoor dat het wereldwijd de standaard werd. HTML, URL’s en HTTP waren hiervoor de technische basis. Het World Wide Web zorgde voor structuur in de chaos van het internet dat steeds maar verder groeide. Zo konden mensen én bedrijven het internet gebruiken.

    E-book Bedrijfsnetwerk van de toekomst.

    bedrijfsnetwerk-toekomst_social

    Wat kan jij er aan doen om jouw bedrijfsnetwerk klaar te maken voor de toekomst? Lees je in dit e-book.

    Lees direct

    Het belangrijkste moment.

    In 1991 werd de 1e website gelanceerd. Hierop stond informatie over hoe het World Wide Web werkte. En het inspireerde bedrijven om online aanwezig te zijn.

    De invloed op bedrijven.
    Door het World Wide Web konden bedrijven met een website voor het eerst online zichtbaar zijn. Dit maakte marketing en klantenbinding veel makkelijker. Het web veranderde de toegang tot informatie. Dit hielp kleinere bedrijven om te concurreren met grotere bedrijven. Want internationale markten waren bereikbaar, zonder dat je als bedrijf daar echt aanwezig hoefde te zijn. Bedrijven ontwikkelden digitale lijsten en productinformatie die gevonden konden worden door bijvoorbeeld door zoekmachines. Dit zorgde voor een nieuw ecosysteem. En al snel werd het World Wide Web een belangrijk onderdeel van de bedrijfsstrategie.   

    3. De opkomst van e-commerce.

    E-commerce betekent online handel. Het ontstond in de jaren ’90 en veranderde de manier waarop bedrijven en consumenten producten en diensten kopen, maar ook verkopen. E-commerce werd mogelijk gemaakt door ontwikkelingen zoals het World Wide Web, veilige betaalmethoden en het groeiende aantal internetgebruikers. Online marktplaatsen zoals Amazon en eBay liepen voor op dit gebied. Ze maakten e-commerce bereikbaar voor een groot deel van de bevolking. Vanaf het jaar 2000 verbeterden de logistiek en betalingssystemen. Dit zorgde voor meer vertrouwen en gemak bij consumenten. Mobiele telefoons en apps zorgden er uiteindelijk voor dat bijna iedereen aan e-commerce ging doen.

    Het belangrijkste moment.
    In 1995 begon Amazon als een online boekenwinkel. Binnen een paar jaar werd het 1 van de grootste online winkels ter wereld. Dit laat zien dat e-commerce schaalbaar en krachtig is.

    De invloed op bedrijven.
    Door e-commerce konden bedrijven een wereldwijd publiek bereiken zonder dat ze echt aanwezig hoefden te zijn in al die landen. Door online platforms konden startups met minimale middelen snel marktaandeel winnen. Kwam doordat digitale betaalmethoden zoals PayPal het aankoopproces voor klanten makkelijker maakten. En met data-analyse uit online winkels kon het consumentengedrag heel precies onderzocht worden. Zorgde voor waardevolle inzichten. Hiermee konden bedrijven gepersonaliseerde marketingcampagnes maken. E-commerce heeft dus geleid tot de groei van digitale marketing en advertenties. En de schaalbaarheid hiervan zorgde ervoor dat bedrijven sneller op nieuwe markten konden komen.  

    4. Snel internet via breedbandinternet.

    Tussen 1999 en 2000 werd breedbandinternet geïntroduceerd. Dit zorgde voor een grote verandering in de snelheid en betrouwbaarheid van het internet. Om het internet op te gaan, moest je eerst inbellen via een telefoonlijn. Terwijl breedband een constante verbinding met hoge snelheden bood. Hierdoor werd gestart met activiteiten waarvoor veel bandbreedte nodig was, zoals video’s streamen en grote bestanden verzenden. En bedrijven gingen technologie heel anders gebruiken, met toepassingen zoals videoconferenties en cloud computing. Een belangrijke stap in de ontwikkeling van de digitale economie en de opkomst van web-gebaseerde diensten.

    Het belangrijkste moment.
    Begin 2000 werd breedband internet overal beschikbaar. Kwam vooral door de introductie van ADSL in veel huishoudens en bedrijven.

    De invloed op bedrijven.
    Breedband internet maakte het mogelijk om altijd online te zijn, zonder dat je hoeft in te bellen. Zo konden bedrijven sneller communiceren en samenwerken. Videobellen werd een kostenefficiënte oplossing voor vergaderingen op afstand. En bedrijven konden nu grote hoeveelheden data verwerken en analyseren door de snelheid van breedband. Innovatie in digitale diensten en platforms werd dus versneld. Kwam door de verbeterde infrastructuur waar breedband voor zorgde.

    5. Web 2.0 en de opkomst van social media.

    Web 2.0 liet de overgang zien van statische websites naar interactieve platforms. Gebruikers konden nu zelf content maken en dit via blogs, fora en social media op het internet zetten. Hierdoor kon iedereen meedoen aan het internet. Innovaties zoals AJAX en API’s waren de onderliggende technologieën die dit allemaal mogelijk maakten. Sociale netwerken zoals Facebook en LinkedIn speelden een centrale rol in deze ontwikkeling. Die veranderden de interactie tussen gebruikers en bedrijven enorm. Het moedigde het gebruik van mobiele apparaten aan, om zo toegang te krijgen tot het internet. Hierdoor ontstond er een nieuwe periode van gepersonaliseerde online ervaringen.

    Het belangrijkste moment.
    De lancering van Facebook in 2004 en YouTube in 2005 leidde tot een nieuwe periode waarin gebruikers content konden maken en delen.

    De invloed op bedrijven.
    Door Web 2.0 konden bedrijven hun klanten meteen via social media bereiken. Dit opende nieuwe marketingkanalen en verkoopstrategieën. Klantfeedback werd toegankelijker en sneller gegeven. Platformen zoals YouTube maakten videomarketing betaalbaar en effectief. Hierdoor ontstonden influencers. Mensen die content maken en met hun digitale verhalen proberen om volgers te krijgen. Ze zijn voor bedrijven een nieuw kanaal om hun producten onder de aandacht te brengen.

    6. Cloud computing.

    Cloud computing veranderde de manier waarop bedrijven hun IT-infrastructuur beheren. In plaats van hardware en software op locatie te beheren, kunnen bedrijven nu rekenkracht, opslag en applicaties op afstand gebruiken via het internet. Dit model maakt schaalbaarheid en flexibiliteit mogelijk tegen lagere kosten. Public, private en hybrid clouds bieden verschillende oplossingen voor bepaalde zakelijke behoeften. Innovaties zoals serverless computing en microservices hebben bedrijven geholpen om sneller nieuwe applicaties te ontwikkelen. De cloud heeft data beter bereikbaar gemaakt. Hierdoor is samenwerken makkelijker. Het gebruik van de cloud is verder versneld door de behoefte aan werken op afstand. Veel bedrijven zien cloud computing nu als de kern van hun digitale transformatie.

    Het belangrijkste moment.
    In 2006 lanceerde Amazon Web Services (AWS) Elastic Compute Cloud (EC2). Dit maakte cloudoplossingen beter bereikbaar voor alle bedrijven, klein én groot.

    De invloed op bedrijven.
    Met cloud computing hadden bedrijven geen hoge kosten van fysieke servers. IT-afdelingen kregen meer tijd om zich te richten op innovatie in plaats van onderhoud. Hierdoor konden ze sneller opschalen tijdens piekperioden en afschalen als dat nodig was. Samenwerking tussen teams, zelfs internationaal, werd makkelijker. Kwam door gedeelde toegang tot data en tools. En de cloud maakte het mogelijk om big data te analyseren en realtime inzichten te krijgen. Ook opende het de deuren voor nieuwe bedrijfsmodellen zoals SaaS, wat staat voor Software-as-a-Service. Hierdoor konden startups sneller starten, zonder dat ze grote investeringen in infrastructuur hoefden te doen. En met gedeelde datacenters in de cloud konden bedrijven hun ecologische voetafdruk verkleinen. Het is dus duidelijk dat de cloud voor veel innovatie heeft gezorgd in bijna elke sector.

    7. De komst van glasvezelinternet.

    Glasvezel zorgde voor een grote verandering in internetconnectiviteit door de snelheid en betrouwbaarheid te verbeteren. Glasvezel werkt met lichtsignalen in plaats van elektrische impulsen. Zo ontstaan er datasnelheden van gigabits per seconde (Gbit/s). Met glasvezel gaan de bits en bytes met de snelheid van het licht over het web. Hierdoor is er minimale latency en ruis. Met de komst van glasvezel brak er dus een nieuwe periode van digitale transformatie aan.

    Het belangrijkste moment.
    In 2021 begon Odido op veel plekken in Nederland met het aanleggen van glasvezel. Dit gaf bedrijven toegang tot heel veel bandbreedte.

    De invloed op bedrijven.
    Door glasvezel konden bedrijven sneller werken en data verwerken. De infrastructuur ondersteunde digitale transformatie en cloudapplicaties. Omdat de verbindingen betrouwbaar waren, werd hybride werken makkelijker. Net als internationaal samenwerken, door de latency te minimaliseren. Ook live streaming was mogelijk. Zo konden bedrijven vooroplopen in competitieve sectoren zoals fintech. Glasvezel bood dus veel voordelen. En hiermee konden bedrijven toekomstgerichte strategieën inzetten.

    8. De komst van Internet of Things (IoT).

    IoT is een netwerk van objecten en apparaten die via het internet met elkaar verbonden zijn. Zoals slimme thermostaten, productiesensoren en gezondheidsmonitoren. Die hebben sensoren waarmee ze realtime data kunnen verzenden en ontvangen. En acties kunnen uitvoeren. Hiermee ontstaan er nieuwe mogelijkheden voor bedrijven. Want het kan de productiviteit, duurzaamheid en efficiëntie verbeteren. IoT wordt toegepast in verschillende sectoren, zoals productie, gezondheidszorg en logistiek. Binnen en buiten die sectoren kunnen met deze technologie gepersonaliseerde producten en diensten worden ontwikkeld. IoT groeit hard, maar het zorgt ook voor uitdagingen. Zoals het beheer van de verbindingen, het SIM-management en de beveiliging.

    Het belangrijkste moment.
    In 2008 waren er wereldwijd meer IoT-apparaten dan mensen op aarde.

    De invloed op bedrijven.
    Bedrijven gebruiken IoT om slimmer en efficiënter te werken. Slimme apparaten helpen kosten te verlagen door verspilling te verminderen. Komt doordat IoT-gegevens inzichten geven die productinnovatie versnellen. Een paar voorbeelden:

    • In de gezondheidszorg verbeteren wearables de patiëntenzorg. Dit zijn kleine, slimme elektronische apparaten die kunnen worden verwerkt in kleding of op het lichaam gedragen kunnen worden.
    • Predictive maintenance in productie betekent dat de werking van machines of objecten continu wordt gemonitord. Dit vermindert onverwachte storingen.
    • In de logistiek zorgt IoT voor het realtime volgen van goederen.
    • Klantgerichte bedrijven gebruiken IoT voor gepersonaliseerde ervaringen.
    • De adoptie van IoT helpt bij innovatie in traditionele industrieën.

    IoT leidt dus tot nieuwe kansen voor datagestuurde bedrijfsmodellen.

    9. Web3 en blockchain.

    Web3 staat voor een gedecentraliseerd internet, waarbij gebruikers controle hebben over hun data. Blockchain is de onderliggende technologie. Die controleert transacties zonder tussenpersonen. Zorgt voor veilige en transparante processen. Cryptocurrencies zoals Bitcoin en Ethereum zijn belangrijke toepassingen van blockchain. En Smart contracts automatiseren overeenkomsten zonder dat er mensen voor nodig zijn. Met Web3 kunnen gebruikers eigenaar blijven van digitale activa. Zorgt voor nieuwe kansen voor bedrijven in finance, supply chain en gaming. Door gedecentraliseerde applicaties (DApps) zijn ze niet meer afhankelijk van centrale platforms. Innovaties zoals NFT’s bieden mogelijkheden voor digitale kunst en eigendomsregistratie. Web3 wordt gezien als een ontwikkeling die de macht van grote bedrijven kan verminderen.

    Het belangrijkste moment.
    In 2009 werd Bitcoin gelanceerd. Dit was de 1e grote toepassing van blockchaintechnologie.

    De invloed op bedrijven.
    Blockchain, cryptocurrencies en smart contracts zijn met elkaar verbonden en versterken elkaars toepassingen. Denk aan een wereldwijde logistieke keten: goederen worden getrackt via blockchain, betalingen worden gedaan in cryptocurrencies, en smart contracts zorgen voor automatische vrijgave van betalingen bij levering.

    • Blockchain is de basis. Het is een gedecentraliseerd en onveranderbaar grootboek dat zorgt voor vertrouwen. Want alle transacties zijn transparant en beveiligd.
    • Cryptocurrencies, zoals Bitcoin en Ethereum, zijn gebouwd op blockchain technologie. Ze gebruiken deze infrastructuur om snelle, veilige en directe betalingen mogelijk te maken.  Zonder dat er mensen voor nodig zijn.
    • Smart contracts voegen hier een extra laag aan toe. Ze werken binnen blockchain en automatiseren afspraken tussen partijen. Zoals betalingen die pas plaatsvinden als er aan vooraf vastgestelde voorwaarden is voldaan.

    Deze combinatie maakt processen efficiënter. Bijvoorbeeld in supply chains, waar betalingen en leveringen automatisch worden gesynchroniseerd. Cryptocurrencies zorgen ervoor dat waarde-uitwisseling binnen deze contracten soepel gaat. Maakt niet uit of er geografische grenzen zijn. Blockchain zorgt er tegelijkertijd voor dat de data en transacties achter de contracten transparant blijven. En beschermd blijven tegen fraude. Samen zorgen ze voor een ecosysteem waarin bedrijven complexere, internationale transacties kunnen uitvoeren met minder kosten en risico’s.

    10. Kunstmatige intelligentie.

      AI heeft de manier waarop bedrijven data analyseren en beslissingen nemen revolutionair veranderd. Door machine learning en deep learning kunnen computers patronen herkennen en voorspellingen doen. De techniek wordt toegepast in veel verschillende sectoren, zoals klantenservice, productontwikkeling en logistiek. De automatisering binnen en buiten die sectoren verhogen de efficiëntie en verlagen de kosten. Natural Language Processing (NLP) is een vorm van AI om menselijke taal beter te begrijpen en te verwerken. Chatbots en virtuele assistenten die gebruik maken van NLP verbeteren klantinteracties. Met AI kunnen bedrijven gebruikmaken van personalisatie, bijvoorbeeld in marketing. Maar het is wel belangrijk ze goed omgaan met ethiek en privacy rondom AI.

      Het belangrijkste moment.
      De introductie van AI-tools zoals Watson van IBM in 2011. En IoT-oplossingen ontwikkeld door grote techbedrijven. Die veranderden hoe bedrijven omgaan met data.

      De invloed op bedrijven.
      AI heeft bedrijven geholpen om hun processen slimmer en klantgerichter te maken. Op de marketingafdeling bijvoorbeeld. Hier speelt AI een grote rol door campagnes af te stemmen op de voorkeuren en het gedrag van klanten. Zo worden advertenties relevanter en effectiever. En AI helpt bedrijven om risico’s te voorspellen, bijvoorbeeld door afwijkingen in productie of financiële trends al vroeg op te sporen. Hierdoor kunnen ze problemen voorkomen, voordat die escaleren. Maar AI gaat verder dan alleen het verbeteren van bestaande processen. Het biedt ook kansen voor nieuwe verdienmodellen, zoals slimme producten en op maat gemaakte diensten. Bedrijven die AI omarmen, kunnen terugkerende taken automatiseren. Zo kunnen medewerkers zich richten op creatievere en strategische taken.

      AI heeft gezorgd voor hoge standaarden in bijna elke industrie. Dit dwingt bedrijven om flexibeler en innovatiever te zijn. In deze snel veranderende wereld is investeren in AI niet langer een keuze, maar een noodzakelijke stap om te groeien en concurrenten voor te blijven. Het is niet zomaar een technologie. Het transformeert bedrijven en bereidt ze voor op de toekomst.

      De IT-strategie van je bedrijf.

      Van ARPANET tot Web3 en AI, de ontwikkeling van het internet heeft bedrijven steeds nieuwe kansen geboden. IT-managers zoals jij staan nu voor de uitdaging om technologieën zoals glasvezel, de cloud en AI strategisch in te zetten om je bedrijf toekomstbestendig te maken. De mogelijkheden zijn eindeloos.  Of ze succesvol zijn voor je bedrijf, hangt af van je visie. Hierin is het belangrijk dat je technologie combineert met je bedrijfsstrategie. Het is de uitdaging om deze technologieën strategisch in te zetten om innovatie, efficiëntie en groei te stimuleren. Onze tip: gebruik de belangrijkste momenten en inzichten die we hierboven noemen als inspiratie om je eigen IT-strategie nog beter te maken.

      it-voorspellingen-2024

      Bedrijfsnetwerken van Odido.

      Het beste internet voor je medewerkers en al je vestigingen veilig met elkaar verbonden?

      Lees meer
      Beeld: Odido