E-book: AI-tools voor ondernemers.
150 Artificial Intelligence tools om meer uit je bedrijf te halen.
1. Laat de tekst schrijven in de stijl van je favoriete auteur.
Laat je blogs schrijven door ChatGPT? En is er een auteur van wie je de schrijfstijl geweldig vindt? Geef ChatGPT dan een paar aanwijzingen, bijvoorbeeld een link naar een artikel van je favoriete Volkskrant columnist. Je zal zien dat de bot uit zijn saaie, zakelijke, standaard toon komt. Je blog zal niet in de buurt komen van de genialiteit van de echte auteur, maar neemt er wel een goed voorbeeld aan. ChatGPT een voorbeeld laten nemen aan andere schrijvers is een slimme manier om creatiever te worden met de output die je krijgt.
2. Speel een rollenspel.
Net zoals ChatGPT de stijl kan nabootsen van bepaalde auteurs, kan het ook een rol spelen. Zoals een oudere klant van 80 jaar, een gefrustreerde klant of juist een hele tevreden klant. Handig als je wil testen hoe verschillende mensen kunnen reageren op de nieuwe communicatiestijl van je klantenservice.
3. Beperk de antwoorden die je krijgt.
Je krijgt soms veel output als je ChatGPT een opdracht geeft. Maar soms heb je genoeg aan een kort, helder antwoord. Vertel de bot daarom om de antwoorden te beperken tot een bepaald aantal woorden of alinea’s. Of vraag specifiek om een opsomming met 5 bullets. Net wat je wil. De bot kan zelfs de perfecte titel tag schrijven. Als je maar aangeeft hoeveel tekens die mag gebruiken. Als ChatGPT je opdracht niet goed volgt, kan je die aanpassen of verbeteren. Dan probeert de bot het opnieuw.
4. Geef voorbeelden om mee te werken.
Een andere manier om de antwoorden die je krijgt van ChatGPT te verbeteren, is om de tool wat info te geven voordat je je vraag stelt. Weet je niet hoe jullie volgende teamuitje eruit moet komen te zien? Vertel ChatGPT welke activiteiten jullie leuk vinden, dan krijg je op basis daarvan nieuwe ideeën.
Er is geen magische combinatie van woorden die je hier kan gebruiken. Type altijd in natuurlijke taal en ChatGPT zal begrijpen wat je bedoelt. Geef aan het begin van je vraag aan dat je voorbeelden wil geven. En vertel de bot dat je een antwoord wil met die voorbeelden in gedachten.
5. Vraag om feedback.
Je hoeft ChatGPT natuurlijk niet altijd te vragen om teksten vanaf 0 te schrijven. Je kan ook om feedback op je eigen schrijfwerk vragen. Of het nu gaat om e-mails die je naar klanten stuurt of een social post die je schrijft voor nieuwe producten in je webshop. Vraag om tips over spelling, grammatica, toon, leesbaarheid of iets anders dat je wil verbeteren. Echt handig, dus probeer het vandaag nog uit.
6. Geef ChatGPT een startpunt.
Ben je bezig met het verzinnen van een nieuwe productnaam of nieuwe recepten, maar loop je vast? Geen punt. Als je met iets bent begonnen, kan je het door de ChatGTP laten afmaken. Die kijkt naar wat je al hebt geschreven en bouwt daarop verder. Geef ChatGPT de ideeën die je al hebt bedacht voor de nieuwe productnaam. Of de ingrediënten die je per se terug wil zien in een quicherecept. Je zal zien dat de bot met verrassende output komt waar je zelf misschien nooit op was gekomen.
7. Hoor meerdere kanten van een debat.
Je hebt vast gemerkt hoe online argumenten de laatste jaren neigen naar het binaire. Betekent dat iemand zich een man óf vrouw voelt. ChatGPT kan je helpen om ook naar het grijze gebied te kijken. De bot kan verschillende kanten van een argument uitleggen als je daar naar vraagt, met voor- en nadelen. Zo kan je lastige kwesties vanuit meerdere invalshoeken begrijpen. Bijvoorbeeld of er genderneutrale toiletten nodig zijn op jullie kantoor.
E-book: AI-tools voor ondernemers.
150 Artificial Intelligence tools om meer uit je bedrijf te halen.