In ‘Crowned New Tech’ duikt Egbert Kroon in nieuwe technologieën om op zoek te gaan naar nieuwe businessmodellen. In deze serie gastblogs geeft onze Directeur B2B Development & Innovation je een blik in de toekomst en biedt hij je inspirerende ideeën over hoe je met je business daarop in kan spelen. In deze 3e editie van ‘Crowned New Tech’, duikt Egbert in het opkomende fenomeen dat digital twins heet.
Wat is een digital twin?
Nee, deze blog gaat niet over de avatars van Danny de Vito en Arnold Schwarzenegger die samen in de Metaverse hun succesfilm naspelen. Het gaat over die andere digital twins. Laten we eens aan ChatGPT vragen wat een Digital Twin is. Want waarom zou je zelf nog iets verzinnen? Wat blijkt, ChatGPT is zo populair dat het op het moment van schrijven zijn maximale capaciteit heeft bereikt.
Dan maar op zoek naar een alternatief. Ik ben uitgekomen op ChatSonic. Dat heeft helaas niks te maken met het blauwe stekelvarken dat heel hard kan rennen. Hun definitie van een digital twin is: “Een virtuele vertegenwoordiger van een fysiek object of systeem, dat gebruikt kan worden om zijn prestaties te simuleren of te monitoren in verschillende situaties. Digital twins worden gemaakt door het combineren van sensoren, software en data van het fysieke object of systeem om een digitale versie ervan in de cloud te maken. Deze digitale versie kan gebruikt worden om prestaties te verbeteren, het verhelpen van problemen en om de klantbeleving te verbeteren.”
Best wel een moeilijke definitie eigenlijk. Ik ga even vragen of het wat makkelijker kan, door te vragen of hij het kan beschrijven in de woorden van een 12-jarige. Dat lukt: “Een Digital Twin is een virtuele kopie van iets dat in de echte wereld bestaat. Het is als een computerversie van een persoon of ding dat je kan gebruiken om van de versie in het echte leven data te verzamelen en te analyseren. Bijvoorbeeld, als je een huisdier hebt, kan je er een digital twin van maken dat zijn gezondheid kan bijhouden, welke dingen hij/zij allemaal doet en nog veel meer.”
Digital twins in het MKB.
Ah, dus eigenlijk is het alsof je Tamagotchi de digitale variant is van een echt persoon. Niet helemaal, maar wel een beetje. Laten we wat voorbeelden geven van hoe digital twins worden ingezet in het MKB. Zodat we het allemaal begrijpen. Ik vind het altijd interessant om te ontdekken hoe dit soort technologieën voor het midden- en kleinbedrijf toegankelijk zijn gemaakt. Dat zegt namelijk iets over de volwassenheid en toepasbaarheid van de technologie. Veel digital twin-toepassingen zitten namelijk in de productie en logistiek. En komen dan vaak bij bedrijven terecht met een grote IT- en innovatieafdeling. Ook wordt het gebruikt in de F1 en ruimtevaart, maar dat is letterlijk vrij ver weg voor de meeste MKB’ers. Maar is wel voor je MKB-organisatie in te zetten? Dan is het voor iedereen toegankelijk.
Digital twins op de winkelvloer.
Laten we beginnen met retail. Natuurlijk zijn er de grote ketens met grote logistieke distributiecentra. Maar in dit geval gaan we op zoek naar de kleine retailer. Op de winkelvloer kennen we natuurlijk al jaren de digitale deurteller die probeert bij te houden hoeveel mensen je winkel in- en uitlopen. Dat geeft de winkeleigenaar wat inzicht in bezoektijden en -aantallen. De moderne variant daarvan is een camera die mensen telt. Maar die vaak ook kan zien hoe lang mensen voor een bepaald schap staan, welke producten ze beetpakken en hoe lang ze in de winkel blijven. Je eigen wifi houdt waarschijnlijk bij wanneer je personeel binnenkomt en vertrekt. Het is allemaal data die je over je winkel hebt. Als je dit in een digital twin zou gebruiken, dan kun je al deze inzichten combineren en relaties leggen tussen die data.
Zo zou je kunnen zien dat er bijvoorbeeld op woensdagmiddag tussen 12:30 en 13:30 heel veel veel snoep verkocht wordt aan groepjes van mensen die individueel afrekenen. Maar zie je op donderdag ook altijd onverklaarbare gaten in de voorraad van je schrijfgerei. Daar kan een verband tussen zitten. En door simulaties te draaien, bijvoorbeeld door de schrijfwaren op een andere plek te zetten of minder mensen tegelijk in de winkel toe te laten, kan je ontdekken wat het effect hiervan op je voorraad gaat zijn.
Er zijn ook voorbeelden waarbij je klant een digital twin van zijn huis aanmaakt, waar hij zijn nieuwe keuken, apparaten, muurverf of meubels probeert in te passen. Nu zijn dat nog vaak individuele apps van fabrikanten zoals Flexa of Ikea. Maar wat zou het fijn zijn als er een universele bibliotheek is waarbij je ook jouw producten voor in het huis kan toevoegen. Daarmee kan de klant automatisch een boodschappenlijstje maken voor een totale verbouwing. En spullen reserveren bij de winkel bij je in de buurt.
Logistieke digital twin oplossingen.
Heb je een logistiek bedrijf? Dan is 1 van de eerste stappen in je proces het verpakken van de spullen en ervoor zorgen dat ze veilig in een soort container passen. Pakketjes zijn niet allemaal vierkant en het versturen ervan is nogal gebonden aan bepaalde seizoenen. Daarnaast wordt er nog een hoop afval geproduceerd met verpakkingsmateriaal. Voor je bedrijf is het waarschijnlijk te duur om zelf nieuw verpakkingsmateriaal te ontwikkelen. Maar een bedrijf als IKEA zet digital twins in om materiaal, gemaakt van champignons, te testen dat plastic verpakkingen kan vervangen. Deze digital twin bootst allerlei omstandigheden na zoals weer, botsingen en schudden, die het pakketje ook in het echt zou ervaren. Het zou interessant zijn om te weten of het ook chagrijnige bezorgers kan simuleren die je pakketje ergens in je voortuin knikkeren.
Er zijn ondertussen ook oplossingen die een digitale versie maken van een container en precies kunnen bereken hoe je zo optimaal mogelijk je pakketjes in een container zet, een soort super Tetris eigenlijk.
Digital twins voor je MKB bedrijf.
Toch blijft het lastig om concrete voorbeelden uit het MKB te vinden. Er valt veel te leren van de grote bedrijven die deze technologie inzetten door hun best practices te gebruiken. Maar het is wel belangrijk dat je eerst bewust nadenkt over de data die je al over je eigen bedrijf hebt. Dan kan je vervolgens nadenken over welke data nog meer relevant zou kunnen zijn om je vragen te beantwoorden. Met dat inzicht kan je dan op zoek naar zinnige sensoren die, met behulp van IoT of Computer Vision, je van de juiste input kunnen voorzien. Met al die data kan je dan een digital twin laten maken. Er is veel software die je hierbij kan helpen. Maar ook dat is best wel een jungle om de juiste te vinden. Veel is branche specifiek of heel erg generiek. Mijn aanbeveling is om goed te zoeken naar voorbeelden uit jouw branche.
Meer inspirerende digital twins.
Veel digital twin-oplossingen zijn gespecialiseerd in constructie, logistiek of de bouw. Maar er zijn ook andere branches die aan het profiteren zijn van deze technologie. De medicijnindustrie bijvoorbeeld. Dit is traditioneel gezien vooral een wereld waarin je heel veel moet testen en valideren. Qubit Pharmaceuticals pakt het anders aan. Het is vrij ingewikkeld, maar het komt er op neer dat ze simulaties draaien op de kleinste deeltjes van moleculen, in veel soorten modellen om zo boven water te kunnen krijgen in welke combinatie ze het beste effect hebben. Daarmee zijn ze in staat om supersnel nieuwe medicijnen te ontdekken.
Een andere interessante branche is de branche die zich bezighoudt met het behoud van erfgoed. Toen in 2019 de Notre Dame voor een groot deel afbrandde, moest het opnieuw worden opgebouwd. Vroeger moesten we het in dat soort situaties soms doen met de schilderkunsten van de lokale Leonardo da Vinci. Inmiddels zou je je op basis van Instagram ook een redelijk beeld moeten kunnen vormen. Ik weet niet of het uiteindelijk gedaan is of niet, maar voor het spel Assasins Creed is de Notre Dame volledig digitaal nagebouwd. En hierdoor zou het als voorbeeld voor de wederopbouw gediend kunnen hebben. Inmiddels is al veel meer mooie nieuwe technologie beschikbaar zoals Lidar, Point Cloud en nog veel meer om digitale versies van je gebouwen te maken.
De rol van 5G.
Omdat een goede digital twin kan floreren bij veel data, heb je sensoren nodig om die data te verzamelen. Dat kunnen klassieke IoT sensoren zijn die bezoekers, luchtdruk, temperatuur of andere dingen meten. Maar je ziet ook steeds meer computer vision gebaseerde sensoren die weer andere dingen kunnen meten. Met hulp van 5G kan je al die data naar een cloud laten sturen en ze toevoegen aan je favoriete digital twin oplossing in de cloud. Klinkt dit nog te ingewikkeld voor je? Geen nood. Net als met alle nieuwe technologieën: begin klein. Start geen enorme projecten op om full digital twin te gaan. Begin met data verzamelen, ontdek welke data je nog zou willen hebben en zoek daar sensoren voor. Als je dat hebt, probeer ze dan in een digital twin te zetten. Dan ontdek je vanzelf welke informatie je nog mist en welke vragen je eigenlijk zou willen stellen aan je digital twin.
Eerder verschenen in de Crowned New Tech serie.
In eerdere gastblogs in de Crowned New Tech serie verkende Egbert Kroon onderwerpen als computer vision en voice assistants. Wil je nieuwe blogs van Egbert gewoon in je inbox ontvangen? Meld je dan aan voor de Business Blog nieuwsbrief. Doe je gewoon gratis, onder dit artikel.