Technologie

NFT’s verkopen: 6 NFT-marketplaces om je online producten op aan te bieden.

OpenSea is de bekendste NFT-marktplaats om NFT’s te kopen en te verkopen. Maar er zijn meer manieren om je online kunstwerken aan te bieden. In dit artikel vind je een overzicht van de belangrijkste NFT-marktplaatsen.
Clock 3 min

NFT staat voor non-fungible token, een niet-vervangbaar voorwerp. Het zij’ unieke blockchain-bestanden. NFT’s verkopen doe je het liefst op een online marktplaats met een goed overzicht. Zeker als er veel geld bij komt kijken. Sommige NFT’s gaan voor duizenden of zelfs miljoenen euro’s over de digitale toonbank. Wil je als creatieve freelancer zelf een NFT maken? En wil je die verkopen? Lees hoe en waar je dit doet.

NFT klaar voor verkoop.

Als je kunst op een computer staat (in .JPG, .PNG, .GIF, .MP3 of 3D-bestand) en je klaar bent om dit te uploaden, kan MetaMask je verder helpen. Hiermee kan je op je browser in de Ethereum blockchain, de blockchain waarop de meeste NFT’s verhandeld worden. Ook is het je digitale portemonnee voor Ethereum. Als je MetaMask hebt gedownload, kan je deze verbinden met een NFT-marketplace.

Je NFT de wereld in via een marketplace.

Op een NFT-(ver)koopplatform kan en mag iedereen meedoen, maar er zijn regels. Op die manier wordt niemand opgelicht. Op de NFT-marktplaats betaal je daarom vaak een klein percentage commissie. Omdat er eindeloos veel NFT’s op de markt zijn – van digitale kunst tot muziekbestanden – heeft elk platform z’n specialiteit. De vraag is dus: welke NFT-marketplace past bij je?

1. OpenSea: een oceaan van aanbod.

OpenSea is de eerste en op dit moment grootste NFT-marktplaats. Het is zowel een vlooienmarkt als platform voor waardevolle online creaties; iedereen mag en kan er terecht. Je komt hier dan ook van alles tegen. Het is gebouwd op het bekende Ethereum-netwerk en NFT’s maak je gratis op dit platform. Pas als je iets verkoopt, betaal je een vergoeding aan OpenSea.

2. Online galerie Rarible.

Rarible is de eerste NFT-marktplaats die door een community wordt beheerd. Het aanbod op Rarible is vergelijkbaar met OpenSea; je vindt er van alles. Voor makers is het er makkelijk starten. Je verkoopt er zo je eigen NFT’s en kiest hoeveel je er aanbiedt. Hoe zeldzamer, hoe meer waarde. Rarible gebruikers kunnen een portfolio opbouwen en zo hun eigen NFT-collectie laten zien. Ook kan je er een waardevolle verzameling NFT’s opslaan tot je ze doorverkoopt. Deze marketplace werkt met de Rarible-token.

3. Authic: het eerste NFT-platform van Nederlandse bodem.

Zoals je in dit artikel leest, verhandel je je NFT’s vooral op buitenlandse NFT-platforms. Maar sinds kort kan dit ook op een platform van Nederlandse bodem: Authic. Met deze Nederlandse variant van OpenSea geven de oprichters een podium aan kunstenaars in de Benelux. Wat kan je met Authic? We spraken oprichter Wouter Kloosterman over het allereerste Nederlandse NFT-platform.

4. Niftygateway voor moderne kunst.

Niftygateway is een platform met veel alternatieve en moderne kunst. Street-art bijvoorbeeld. NFT’s komen hier niet zomaar op terecht. Als kunstenaar moet je een motivatie bij je aanmelding sturen. En bij een verkoop keert het netwerk royalty’s uit. Daardoor kunnen kunstwerken ook later nog geld opleveren. Niftygateway werkt zowel met Zilliga als Ethereum blockchain.

5. Community-platform Mintable.

Mintable is gericht op meerdere soorten NFT’s, zoals kunstwerken. Het platform draait op de community; gebruikers bepalen de ontwikkeling van de marketplace en kunnen ideeën uitwisselen. Sommige gebruikers hebben een governance token, een soort extra stemrecht om ideeën goed te keuren of af te slaan. Gebruikers kunnen dit stemrecht ook kopen en meedoen in de speciale marktplaats. Mintable is makkelijk in gebruik en werkt met Zilliga en Ethereum blockchain.

6. SuperRare voor exclusieve kunst.

SuperRare is een soort NFT-kunstveilinghuis van het hoogste niveau. De collectie is bijzonder en heeft een hoge kwaliteit. Wie zijn non-fungible tokens op het platform wil zetten, moet eerst goedgekeurd worden. Zo weet je zeker dat alle NFT’s op SuperRare van goedgekeurde artiesten zijn. Als het je lukt hier je NFT te plaatsen, kan je er veel geld mee verdienen. De prijzen zijn namelijk hoger omdat de NFT’s exclusiever zijn. Het platform werkt op het netwerk van Ethereum en is veilig en betrouwbaar.

Extra tips: speciale marketplaces.

Naast deze 5 grotere NFT-marktplaatsen zijn er allerlei platformen die zich richten op een niche of specifieke markt. Nieuwsgierig naar dit soort speciale platforms? Op NBA Top Shot koop of verhandel je bijvoorbeeld online basketbal-ruilkaarten. Geen kinderspel, maar een miljoenenhandel. Op Valuables by cent worden dagelijks Tweets verkocht. Soms voor een paar dollar, soms voor veel grotere bedragen. En op CryptoKitties koop en verkoop je digitale huisdieren.

Digitale trends 2022.

Door corona zijn we veel meer online. En dat leverde een aantal interessante nieuwe dingen op. De NFT is er daar eentje van. Maar de metaverse (het nieuwe driedimensionale internet), Web 3.0, synthetische media en de kracht van fandom en communities horen ook in dit rijtje thuis. Lees welke 3 fenomenen in 2022 een vliegende start gaan maken.

Beeld: Shutterstock