Productiviteit

Werken in het buitenland: parttime digital nomad Suzanne is in Oostenrijk en geeft tips.

In deze rubriek duiken we in het leven van digital nomads. Welke voordelen biedt werken in het buitenland? Hoe helpt technologie hen hierbij? En wat maakt iemand nou een digital nomad? We spraken Suzanne van Duijn, beter bekend als Vrije Meid, vanuit Oostenrijk.

Clock 2 min
Artikel delen

Sinds 2016 is Suzanne digital nomad. ‘Ik was toen voor mijzelf begonnen en eigenlijk meteen locatie-onafhankelijk en reisde ook veel’, zo vertelt ze. Ze heeft nooit haar huis opgezegd en alles losgelaten in Nederland. En dus noemt ze zichzelf een parttime digital nomad: ze doet af en toe aan plaatsonafhankelijk werken, maar werkt ook wel eens in Nederland. Ze is vooral in de winter graag weg om dan nog wat van de zon te genieten.

The 4-Hour Workweek als inspiratie.

Voordat Suzanne het digitale nomadenbestaan ging leven, werkte ze 5 jaar op kantoor. Om er uiteindelijk achter te komen dat dit het niet voor haar was. In 2015 hoorde ze voor het eerst over het idee van een digital nomad. Veel informatie hierover was er toen niet. Het boek The 4-Hour Workweek boeide Suzanne en toen werd haar interesse alleen maar versterkt. Naast haar baan in loondienst had ze al wat freelanceklussen die ze ook in haar eigen tijd mocht doen. Dat was voor Suzanne de reden om uiteindelijk helemaal voor zichzelf te beginnen.

Overal kunnen werken geeft vrijheid.

Als digital nomad kan je gaan en staan waar je maar wil en dat brengt vrijheid met zich mee. Dit geeft Suzanne ook toe: ‘De mogelijkheid om overal te kunnen werken, dat is voor mij vrijheid. Ik zit niet vast aan een plek en ik kan reizen wanneer ik er zin in heb.’ Als ze morgen besluit om naar de zon te gaan, hoeft ze niemand om toestemming te vragen, komt ze niet in de problemen met haar werk en stroomt er gewoon geld binnen via haar bedrijf.

Werkplek met een goede internetverbinding.

Soms denk je iets te makkelijk dat je overal maar kan werken. Het liefst boekt Suzanne een Airbnb waarin een goede tafel of bureau en een stoel staat met een stopcontact in de buurt. Of ze gaat naar een samenwerkruimte als ze ergens langer verblijft. Het enige wat Suzanne naast een goede werkplek nodig heeft zijn haar laptop, telefoon en een goede internetverbinding. Als ze ergens naartoe gaat checkt ze vooraf via nomadlist.com of er inderdaad wel internet is. Is dat er niet, dan zorgt ze voor een simkaart met mobiel internet.

Ook digital nomad worden?

In haar boek Work hard, travel harder laat Suzanne zien hoe je van de wereld je werkplek maakt. Daarnaast heeft ze nog 3 tips voor toekomstige digital nomads:

  1. Zorg dat je werk hebt wat je locatie-onafhankelijk kan doen. Heb je de laatste 2 jaar thuisgewerkt, dan heb je dat dus.
  2. Zorg dat je zelf je werkplek en werktijden kan kiezen. Om zelf te beslissen waar en wanneer je werkt, moet je vaak voor jezelf beginnen. Werkgevers zijn vaak niet heel blij als je voor 2 maanden naar Bali gaat. Dus start een bedrijf en richt je daarop.
  3. Begin eens klein. Je hoeft niet meteen je huis of baan op te zeggen. Boek eens een week een huisje op de Veluwe en kijk of je vanuit daar kan werken. En of dit bevalt.

Lees meer ervaringsverhalen van digital nomads:

Artikel delen
Foto: Elke Smit