Technologie

15 jaar iPhone: hoe Apple’s ‘thinking outside of the box’ alles veranderde.

Zondag 9 januari 2022 is het precies 15 jaar geleden dat Steve Jobs tijdens de Macworld-conventie in San Francisco de allereerste iPhone presenteerde. In die 15 jaar heeft de iPhone de wereld veroverd. In dit artikel zetten we een aantal belangrijke hoogtepunten voor je op een rij uit de geschiedenis van de telefoon uit Cupertino.

Clock 4 min
Artikel delen

Apple zette in 2007 de wereld op zijn kop door een apparaat met iPod, belfuncties én internet op de markt te brengen. ‘Een revolutionaire mobiele telefoon’, zo omschreef Steve Jobs de eerste iPhone. Een historisch moment dat de toekomst van mobiele telefoons compleet veranderde. De iPhone is niet alleen het bestverkochte apparaat ooit, maar ook het apparaat met de meeste invloed. Apple groeide al snel uit tot een vernieuwend platform met hardware, software en diensten die vandaag de dag onmisbaar zijn voor miljoenen mensen ter wereld.

iPhone 16 Pro

Wil je een iPhone 16 Pro voor je bedrijf? Pre-order ‘m nu in onze shop.

Pre-order nu.
De eerste iPhone.

Kan je het je voorstellen: een telefoon met 128 MB geheugen en 4GB opslagruimte? De eerste generatie iPhone-modellen werden gewaardeerd omdat ze makkelijk in gebruik waren en de touchscreen erg mooi was. Standaard apps zoals Maps, Gmail en YouTube waren toen voldoende en internetten ging via 2G. Toch was het publiek aan het twijfelen. Zou typen op een touchscreen écht makkelijker zijn? Populaire telefoonmerken zoals BlackBerry waren populairder. Toch zagen veel mensen kansen voor deze vernieuwende telefoon. De rest is geschiedenis.

Opvallend feitje: de iPhone was nog niet volledig ontwikkeld toen Steve Jobs hem tijdens de Macworld-conventie aankondigde. De telefoon die hij gebruikte was een voorbeeldmodel. Bekijk hier de hele presentatie:

Nieuwe iPhone-modellen.

iPhone 3G (s)

Een jaar na het verschijnen van de originele iPhone, kwam de iPhone 3G op de markt. Dit toestel had een aantal nieuwe functies, zoals 3G-data, GPS en de App Store. E-mail en webpagina’s werkten sneller met het 3G-netwerk. Het was de eerste 3G-telefoon die in Nederland verkocht werd.

De iPhone 3G werd ook interessant voor de zakelijke markt. Het overzetten van e-mail, contacten, agenda, taken en notities van een berichtenserver naar een telefoon of andere mobiele apparaten werd met 3G mogelijk. Maar met de komst van de iPhone 3GS brak Apple definitief door bij het grote publiek. Met een snellere processor, een grafische chip en de mogelijkheid om video’s te maken, steeg de populariteit van iPhone tot grote hoogte.

iPhone 4 (s)

Veel mensen zijn het erover eens: dit was de eerste iPhone die aanvoelde als een kostbaar voorwerp. Het was het eerste model van glas en een stuk moderner dan de vorige Apple telefoons. De iPhone 4 kwam met een Retina-scherm en nieuwe A4-processor. De selfiecamera was hét startpunt van de selfie-hype. Ook FaceTime werd steeds populairder.

Hello Siri, goodbye Steve Jobs.

De geboorte van Siri was een vernieuwing op het gebied van stemassistenten en werd 1 van de meest vernieuwende applicaties die Apple ooit heeft gemaakt genoemd. Helaas overleed Steve Jobs een dag na de introductie van de iPhone 4s. Ook iOS 5 (eerder OS), het besturingssysteem dat onder meer iMessage en iCloud ondersteunt, werd met de iPhone 4s geïntroduceerd.

iPhone 5 (s)

Apple maakte met de iPhone 5 het scherm van de iPhone eindelijk groter. Het 4.0-inch beeldscherm gaf ruimte voor een extra rij apps. iOS 5 had een Facebook-integratie en Apple Kaarten. De vertrouwde 30-pins connector maakte plaats voor de Lightning-connector. iPhone 5s introduceerde de Touch ID-vingerafdrukscanner en was met de 64-bits processor de meest krachtigste telefoon tot nu toe. De iPhone 5c was een budgetvariant en was verkrijgbaar in verschillende vrolijke kleuren.

iPhone 6 (s) en 6 (s) Plus

Met de iPhone 6 en 6 Plus probeerde Apple een breder publiek aan te spreken. Samsung zat hen inmiddels op de hielen. De apparaten waren een stuk dunner dan vorige modellen. Naast grotere schermen (de grotere iPhone 6 Plus heeft zelfs een 5.5-inch beeldscherm) hadden de iPhone 6 en 6 Plus snellere processors, verbeterde camera’s en verbeterde LTE- en wifi-connectiviteit. Ook kregen beide modellen een NFC-chip, waarmee mobiele betalingen mogelijk waren met Apple Pay. En: eindelijk onderweg netflixen.

Net als vorige modellen kwam de iPhone 6 met een S-lijn. En deze veranderde alles, aan de binnenkant in ieder geval. Haarscherpe foto’s maken met een 12-megapixel camera én filmen in 4K.

iPhone 7 en 7 Plus

16 GB is verleden tijd! De basismodellen van de iPhone 7 en iPhone 7 Plus beginnen bij 32 GB opslagruimte en lopen op tot 256 GB. De 7 en 7 Plus introduceerden nieuwe kleuropties en zijn water- en stofbestendigheid. Misschien wel de meest opvallende verandering: de 3,5 mm koptelefoonaansluiting verdween. Apple introduceerde in die tijd draadloze AirPods en dankzij de nieuwe dubbele camera en portretmodus werd de iPhone 7 Plus populairder dan de vorige Plus-modellen.

iPhone 8 en 8 Plus

De draadloze lifestyle werd met de iPhone 8 en 8 Plus verder uitgerold. Draadloos opladen was mogelijk. Beide modellen zijn supersnel en energiezuiniger door de krachtige A11 Bionic Chipset en de hexa-core processor.

iPhone X, Xr en Xs (Max)

Ook de iPhone X werd in het Steve Jobs Theater in Cupertino, Californië gepresenteerd. Een historisch evenement ter herinnering aan de introductie van de eerste iPhone, 10 jaar eerder. iPhone X werd de eerste Apple-telefoon die de OLED-schermtechnologie en een edge-to-edge schermdisplay introduceerde. Er werd afscheid genomen van de homeknop en gebruikers konden vanaf toen met Face ID hun telefoon ontgrendelen. De volgende iPhone-modellen (de Xs, Xs Max en XR) waren allemaal krachtig en snel. De betaalbare XR was een slimme vernieuwing als andere optie voor de steeds duurder wordende iPhone-modellen. Het was de bestverkochte mobiele telefoon van 2019.

iPhone 11, 11 Pro en 11 Pro Max

De budgettrend zette zich door met de iPhone 11. Betaalbaar, maar met genoeg nieuwe functies zoals een dubbele 12-megapixel camera aan de achterkant en met ultra-groothoeklenzen. De Pro-versies hadden niet 2, maar 3 HDR-cameralenzen van 12 MP, met groothoek-, ultragroothoek- en telelenzen.

Apple’s eerste 5G-telefoon.

iPhone 12, 12 mini, 12 Pro en 12 Pro Max

De iPhone 12-serie lijkt veel op de iPhone 4. Plat, strakke lijnen en een metalen frame. Het goedkoopste model is ook nieuw binnen de serie – de mini. Het scherm is maar 5,4-inch groot. Alle iPhone-modellen uit deze serie hebben een 5G-modem en een OLED-scherm. Ook zorgt de LiDAR-scanner voor betere augmented reality-mogelijkheden. De iPhone 12 mini en iPhone 12 zijn er in vrolijke kleuren. De Pro-modellen hebben wat rustige kleuren.

‘Het beste moet nog komen’.

In 2016 noemde TIME magazine de iPhone ‘de meest invloedrijke gadget aller tijden’. Ieder jaar maakt Apple de telefoon groter en sneller, zonder de basisfuncties aan te passen. In de afgelopen 15 jaar zijn er maar liefst 33 modellen gemaakt. ‘Het beste moet nog komen’, zei Tim Cook, opvolger van Steve Jobs. We zijn benieuwd wat Apple in de komende jaren gaat laten zien. De nieuwste telg in de iPhone familie is de iPhone 16. Deze bestaat uit de iPhone 16, iPhone 16 Plus, iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Pro Max.

iPhone 16 Pro

Wil je een iPhone 16 Pro voor je bedrijf? Pre-order ‘m nu in onze shop.

Pre-order nu.

Artikel delen
Beeld: Pexels