Technologie

AMOLED of LCD: zo herken je een telefoon met een goed display.

Met video’s in de allerhoogste resolutie is een goed scherm (of display) op je telefoon onmisbaar. Maar wat is het verschil tussen een lcd- en AMOLED-scherm? En waar let je op als je een nieuwe telefoon kiest? Vertellen we je allemaal in dit artikel.
Clock 3 min

De afgelopen 20 jaar evolueerden mobiele telefoons van eenvoudige apparaten waar je mobiel mee kon bellen naar telefoons die eigenlijk een soort minicomputers zijn. De telefoons werden steeds slimmer, hun schermen ook.  

De eerste kleurenschermen.

De evolutie van het telefoonscherm begon zo’n 20 jaar geleden. We zetten de hoogtepunten voor je op een rijtje:  

  • 1992: de eerste telefoon met een zwart-wit lcd-touchscreen komt op de markt.  
  • 2001: Nokia brengt de eerste telefoon uit met een kleurenscherm. De gebruiker kan het grijze scherm omzetten naar een lichtblauwe kleur.  
  • 2001: Ook Sony en Mitsubishi brengen telefoons uit met een scherm dat kleuren laat zien. Maar liefst 256. 
  • 2007: de eerste iPhone wordt gelanceerd. Dit is de eerste telefoon met een besturingssysteem, een responsive scherm en een aanraakinterface die het traditionele QWERTY-toetsenbord vervangt.  

In de jaren erna volgden telefoonfabrikanten het voorbeeld van de iPhone en schoten de apparaten met multi-touch interfaces, nog hogere schermresoluties en grotere schermformaten als paddenstoelen uit de grond.

Zo kies je een scherm voor je telefoon.

Er zijn ontzettend veel verschillende schermen voor je telefoon. Je hebt ze letterlijk in allerlei vormen en maten. De keuze voor de grootte van je scherm is waarschijnlijk vrij snel gemaakt. De een houdt meer van een compact model, de ander juist van een groot scherm. Hangt ook af van waar je je telefoon voor gebruikt. Maar dan vliegen de termen zoals LCD, OLED, AMOLED, IPS-LCD om je oren. In feite zijn er 2 typen schermen: de lcd-schermen en de AMOLED-schermen (waar OLED een variant van is). Wij leggen je uit wat de voordelen van elk type scherm zijn, zodat je zelf kan kiezen welk scherm bij je past.

Wat is een AMOLED-scherm?

Het grote verschil tussen lcd- en AMOLED-schermen is dat bij AMOLED de pixels op je scherm zelf licht uitstralen. Dat betekent dat er geen lichtpunten aan de achterkant van je scherm zitten. Dat heeft cd-scherm wel. Het zwart van een AMOLED-scherm is daardoor dieper, waardoor het contrast scherper. Dat is fijn als je een scherm wil dat hoge kwaliteit video’s kan afspelen of als je veel bezig bent met video en fotografie. Ook gebruikt je telefoon minder energie. Extra handig: doordat er geen licht achter je scherm zit, zijn telefoons met een AMOLED-scherm vaak nóg dunner en werkt het touchscreen beter. De telefoons met deze nieuwe technologie zijn vaak wel iets duurder.

OLED en Super Retina XDR.

Onder AMOLED valt ook OLED en Super Retina XDR. Apple maakt gebruik van die laatste soort. Het Super Retina XDR-scherm heeft een hoge pixeldichtheid, waardoor je beeld haarscherp is. Lijkt dit je wat? Dan is de iPhone 12 Pro echt iets voor je.

Wat is een lcd-scherm?

Lcd staat voor Liquid Crystal Display. Dit type scherm geeft kleuren heel anders weer dan AMOLED-schermen. Een lcd-scherm heeft namelijk een lichtbron achter het scherm. Daardoor veranderen de pixels op het scherm van kleur. Een lcd-scherm kan nooit helemaal zwart tonen; als je telefoon aan is, is het licht achter het scherm ook aan. Een voordeel is wel dat de helderheid hoger kan, maar daardoor verbruikt je telefoon wel meer energie. Gebruik je je telefoon vooral om te e-mailen, bellen of Whatsappen? Dan is een lcd-scherm perfect.

Hoe kies ik een telefoon met een goed display?

AMOLED is de nieuwste technologie en heeft de hoogste kwaliteit. De nieuwste telefoons gebruiken deze technologie.

Waar je ook op kan letten als je een nieuwe telefoon kiest, is de verversingssnelheid van het scherm. Bij de specificaties van een telefoon zie je die vaak als Hz-waarde (Hertz) staan. Hoe hoger het aantal Hertz (Hz), hoe vaker per seconde alle pixels van je scherm ververst worden. Een hoge verversingssnelheid is fijn omdat video’s of bewegend beeld vloeiender worden weergegeven. Maar je merkt ook het verschil als je door een website scrolt.

AMOLED of lcd: wat je voorkeur ook heeft, na het lezen van dit artikel kies je zo het scherm wat het beste bij je past.

Beeld: Shutterstock