Sinds we ons landelijk dekkend 5G-netwerk lanceerde in 2020, kan je al op ons netwerk in delen van het directe kustgebied van de Noordzee. Tot en met ongeveer 22 kilometer uit de kust – inclusief ons 4G en 5G netwerk over de 700MHz band. Een belangrijke stap in de digitalisering van het gebied.
Verbonden
Door onze overeenkomst met Tampnet wordt roaming op het Noordzee offshore netwerk van Tampnet voor het eerst betaalbaar voor iedereen die daar gebruik van wil maken. Thibaud Rérolle, onze Chief Technology Information Officer zegt hierover: ’We dagen onszelf elke dag uit om kwaliteit van wereldklasse te leveren en iedereen de best mogelijke netwerkervaring te geven, waar je ook bent. En dat voor een eerlijke en betaalbare prijs. De uitbreiding van ons eigen netwerk op de Noordzee en de samenwerking met Tampnet is een goede stap. Want zo versnellen we bijvoorbeeld de ontwikkeling van windmolenparken, maar ook de Nederlandse offshore-industrie. We stoppen niet tot iedereen verbonden is.’
Dekking op Noordzee.
In 2021 wonnen we de veiling van de vergunningen om 5G-dekking via de 700 MHz op de Noordzee aan te bieden. En deels door die vergunning hebben we het afgelopen jaar ons 4G- en 5G-netwerk in delen van het Noordzeegebied verder uitgebreid. Dit hebben we gedaan door extra antennes op land richting de Noordzee, maar ook door uitbreiding van onze opstelpunten met behulp van de windmolenparken op zee. Nu is de onze dienstverlening op de Noordzee verder uitgebreid met de samenwerking en toegang tot het Tampnet offshore netwerk. Thibaud: ‘We zijn blij met de goede samenwerking met een partij als Tampnet. Ze maken hun netwerk vrij voor deze grote verbetering van de mobiele bereikbaarheid voor alle gebruikers op flinke delen van de Noordzee.’ Deze dekking is er voor al onze gebruikers.
Extra interessant voor windparkontwikkelaars en zeevaarders.
Goede bereikbaarheid van het netwerk tegen voordelige prijzen is bijvoorbeeld belangrijk voor de bouw en doorontwikkeling van windmolenparken op zee, een groot onderdeel van de verduurzaming van ons land. De sterke dekking, verbeterde capaciteit en betaalbare prijzen gelden voor zowel bellen als internetten. Iedereen heeft hier baat bij: vissers, plezierzeilers, beroepsvaart, loodswezen, de douane, Kustwacht en de Koninklijke Nederlandse Redding Maatschappij (KNRM).
Dat geldt ook voor de medewerkers van CrossWind (een joint-venture van Shell en Eneco) die op dit moment in het gebied voor de kust van Egmond aan Zee het nieuwe windpark Hollandse Kust Noord bouwen. Bas van den Kieboom, windturbine projectengineer bij CrossWind zegt hierover: ‘Door de nieuwe verbinding kunnen we het windpark sneller en slimmer ontwikkelen, omdat we op onze installatieschepen nu internet hebben. Ook gaat het mobiele netwerk een cruciale rol spelen bij de communicatie tussen zee en land. Denk dan aan de communicatie met de Kustwacht en de KNRM bij noodgevallen tijdens werkzaamheden aan het windpark, maar ook aan de communicatie met onze windturbine experts op de vaste wal.’