Productiviteit

Thuiswerktrends 2021: work-life balance, vergadermoeheid en hybride werken.

Welke trends op het gebied van thuiswerken gaan we in 2021 terugzien? We vroegen het Remco de Kramer, Product Marketing Manager Modern Work bij Microsoft. Hij deelt belangrijke ontwikkelingen op het gebied van productiviteit voor mkb’ers en zzp’ers en geeft ons een kijkje in de toekomst.

Clock 5 min
Artikel delen

2020 was een bijzonder jaar. Keukens werden flexwerkplekken. Huisgenoten werden kantoorgenoten. In contact komen en blijven met je team was nog nooit zo belangrijk.

Veranderende werkgewoontes.

Microsoft heeft de afgelopen maanden onderzoek gedaan naar de manier waarop mensen werken. Het bedrijf heeft een uniek perspectief omdat het anonieme gebruikergegevens ziet. Bijvoorbeeld wanneer mensen hun werkdag starten en eindigen. Dit is onderzocht vóór het COVID-tijdperk, maar ook daarna. Zij zien daarin een duidelijke verandering in de werkgewoontes van mensen. ‘Deze verandering heeft ons laten zien dat Microsoft op nieuwe gebieden verantwoordelijkheid moet nemen’, stelt Remco. ‘Niet alleen op het gebied van milieu, maar ook om werknemers op de juiste manier te gebruiken. Door COVID en de thuiswerkcultuur die daardoor is ontstaan, is het risico op een burn-out veel groter, blijkt uit onze data.’ En daar moet Microsoft wat mee. Technologie is een middel dat deels daarbij kan helpen om mensen tegen zichzelf te beschermen.

Work-life balance.

Productiviteit moet nooit ten koste gaan van je eigen welzijn en dat van je medewerkers. Meer dan 30% van de klantenservicemedewerkers geeft aan dat de pandemie de kans op een burn-out heeft vergroot. Om mensen en organisaties te helpen, brengt Microsoft inzichten en functies op het gebied van welzijn en productiviteit in Microsoft Teams in kaart. Zzp’ers, managers en bedrijfsleiders krijgen op maat gemaakte inzichten en aanbevolen acties die het makkelijker maken om gewoontes te veranderen en werk, welzijn en productiviteit in balans te krijgen. Uit onderzoek blijkt dat de work-life balance van medewerkers op dit moment tijdens het thuiswerken verstoord is doordat de natuurlijke grenzen (bijvoorbeeld reistijd) zijn weggevallen. Remco: ‘Mensen werken in de avonduren veel langer door. Chatberichten die collega’s naar elkaar sturen, zijn in de avonduren enorm toegenomen. Mensen verschuiven hun werkdag. In de ochtend is het verkeer in Teams heel druk, later op de dag is het wat rustiger en in de avond zien we weer een piek in de communicatie.’ Microsoft heeft een aantal functies uitgegeven die voor meer bewustzijn zorgen.

Vergadermoeheid door thuiswerken.

De manier waarop we vergaderen is ook veranderd. Vroeger duurden vergaderingen een uur, nu gaan mensen efficiënter met hun tijd om en ziet Microsoft in hun data dat de gemiddelde vergaderduur 30 minuten is geworden in plaats van 60. Het nadeel van thuiswerken is dat er geen ruimte is voor spontane ideeën of even bijpraten. Die momenten moet je dan echt inplannen. Voor mensen met volle agenda’s, die voornamelijk bestaan uit vergaderingen, heeft Microsoft een oplossing: MyAnalytics. Deze service ziet hoe vol je agenda zit en plant automatisch focustijd in. Een moment van rust, waarin je ongestoord kan werken. Het stukje techniek komt hier weer aan te pas. Remco: ‘MyAnalytics kijkt vooruit. Microsoft stelt daarom, voordat je agenda volraakt, focustijden aan je voor. Dit kan automatisch, maar je kan het ook zelf inplannen. Teams switcht dan automatisch naar ‘Niet storen’ met de status ‘focussing’.

In de eerste helft van 2021 komt Microsoft met een virtuele woon-werkverkeerfunctie. Hiermee wordt het makkelijker om je werkdag productief te starten en af te sluiten. Ook wordt het mogelijk om de meditatie-app Headspace te gebruiken met Microsoft Teams. En met de nieuwe emotional check-in functie kunnen teamgenoten makkelijk bij elkaar checken hoe zij zich voelen. Zo verbeter je het dagelijks contact met medewerkers.

Business Blog-thuiswerk-trends-2021-web1

Together mode.

Zit je vaak in vergaderingen met meer dan 10 mensen? Schakel dan over op Together mode. Deze nieuwe optie in Microsoft Teams maakt gebruik van kunstmatige intelligentie om deelnemers digitaal een zelfde achtergrond te geven. Het uitzicht geeft het gevoel dat je in dezelfde ruimte zit, waardoor er minder afleiding op de achtergrond is. Het is makkelijker om op een natuurlijke manier een gesprek te voeren. Together mode is perfect voor brainstorms en rondetafelgesprekken waarbij meerdere mensen aan het woord zijn. Met behulp van biosensoren die de hersenactiviteit meten, blijkt uit onderzoek dat de hersens minder veel prikkels krijgen.

Thuiswerken of op kantoor werken? Hybride werken!

Een werkomgeving waar mensen fysiek en op afstand aanwezig zijn, is volgens Microsoft de toekomst van werken. ‘Een werkplek waar je altijd kan werken, waar je ook bent, is de toekomst. Met applicaties waarmee je kan vergaderen met collega’s die fysiek op kantoor zijn en op afstand werken. Tegenwoordig is dit noodzakelijk voor de voortgang van je bedrijf’, zegt Remco. ‘Een vergadering waar 3 mensen fysiek aanwezig zijn en 3 mensen op afstand deelnemen, is daar een voorbeeld van. Dat gaat goed als je vergaderzaal Microsoft Teams gebruikt, maar daar heb je wel de juiste apparaten voor nodig. Als de ruimte niet goed is voorbereid, kunnen personen die op afstand deelnemen zich niet gezien voelen.’ Zij zien en horen hun collega’s niet goed. Ook krijgen zij vaak niet mee wat gepresenteerd wordt en welke aantekeningen op het fysieke whiteboard gemaakt worden. En hoe je als bedrijf concurrerend blijft in een hybride wereld? Daarop is Microsoft stellig: het vernieuwen van de hybride werkplek van het grootste belang.

Een kijkje in de toekomst van het thuiswerken.

Verschillende bedrijven verwachten dat het beleid om thuis te werken blijft. Kantoor wordt de plek waar we mensen ontmoeten, brainstormen en waar ruimte is voor niet geplande overleggen. Het gebruik van Microsoft Teams is tijdens COVID gegroeid onder mkb’ers. Het was zelfs de snelste stijging ter wereld na een lockdown. Het is op dit moment belangrijk dat je een doel hebt, waarmee je door kan blijven gaan met je werkzaamheden. Dat is het beste voor de voortgang van je bedrijf. Je kan nog steeds met klanten en leveranciers afspraken maken, maar de ontmoetingen vinden nu online plaats. De vraag is nu: hoe kan je op een goede manier werken en je tijd goed indelen? We moeten onszelf opnieuw uitvinden. We gaan niet meer terug naar hoe het was, maar moeten een nieuwe manier vinden om onze tijd in te delen. Mensen hebben het idee dat ze beter presteren nu ze thuiswerken. Maar presteer je wel echt beter? Niet geplande bijeenkomsten en praatjes missen. Bedrijven vragen zich af: welke vergaderingen kunnen we vanuit huis voeren en welke op kantoor? Een bijpraatvergadering kan bijvoorbeeld prima vanuit huis. Maar een brainstorm is meer geschikt om op kantoor te doen. Beter werken doe je sowieso. Maar het gaat erom hoe je goed en slim met je tijd omgaat.

Uit trendonderzoek van No Jitter blijkt dat bedrijven in het begin van de pandemie moeite hadden zich aan te passen aan de nieuwe technologische realiteit. In 2021 zullen bedrijven hun volledige omgeving om samen te werken opnieuw beoordelen om te stoppen met overbodige dingen, de kosten te verlagen en het beheer, de prestaties en de beveiliging makkelijker te maken. Deze verandering zal waarschijnlijk leiden tot een blijvende verschuiving van oplossingen naar het samenvoegen van platformen met UC-functies. Denk hierbij aan bellen en teamberichten met vergaderingen.

Gebruik jij al Teams in je organisatie?

Microsoft Teams is een complete oplossing voor samenwerken en communiceren. Het brengt bellen, vergaderen en berichten sturen samen in 1 applicatie. Vanaf hier start je met ieder apparaat een (telefoon)gesprek, plan je afspraken in en neem je deel aan vergaderingen. Wil je meer weten, kijk snel verder.

Artikel delen
Beeld: Shutterstock