NFC Check
Controleer of uw telefoon NFC ondersteunt en het gebruik van Google Pay
NFC. We gebruiken het in bankpassen, het openbaar vervoer en in de supermarkt. Wat is NFC precies? Hoe werkt het? En wat zijn NFC tags? Lees hier de antwoorden en wat er mogelijk is met je iPhone, Samsung of andere Android telefoon.
NFC is een technologie om veilig draadloos informatie uit te wisselen tussen apparaten. Binnen een afstand van 10 centimeter. Het is daarom ook de afkorting voor Near Field Communication. Je gebruikt NFC onder andere om in te checken bij het openbaar vervoer.
Houd een apparaat met NFC binnen 10 centimeter van een ander NFC apparaat. Ze maken dan automatisch verbinding met elkaar. Verder hoef je niets te doen.
Met NFC kan je veel doen. Voorbeelden? Hebben we. Hieronder.
Grote kans dat je dit al doet. NFC maakt het mogelijk. Houd je betaalpas of telefoon met digitale pinpas binnen 10 centimeter van het pinapparaat. Je betaalt nu veilig en snel je boodschappen. Je kan contactloos betalen met Apple Pay op je iPhone en Google Pay op je Android telefoon.
Autosleutels kwijt? Niks aan de hand als je auto NFC heeft. Als je je telefoon maar bij je hebt. Je opent en start zo je auto. Dit kan met een handjevol auto’s die sinds 2020 op de markt zijn.
Het openbaar vervoer gebruikt al jaren NFC. Je OV-chipkaart heeft een NFC-chip. Dankzij deze tag zijn papieren strippenkaarten en losse kaartjes verleden tijd.
Nog iets fijns aan NFC is dat je er supersnel data mee kan uitwisselen. Van foto’s tot video’s en bestanden. Er zijn zelfs fotocamera’s die met NFC beelden naar je telefoon sturen. Zo deel je dat mooie plaatje nog sneller op Instagram.
Nee. Meestal niet. Op de iPhone staat NFC altijd aan. Op Android telefoons meestal ook. Wel kan je op Samsung en andere Android telefoons NFC uitschakelen. Zo zet je NFC weer aan op Android:
Wil je NFC uitzetten? Schuif de schakelaar dan de andere kant op.
Steeds meer telefoons hebben NFC. Jouw telefoon ook? Lees snel verder.
De meeste iPhone modellen hebben een NFC lezer. Vanaf de iPhone 7 heeft elk model deze technologie. Tot aan de iPhone X kan je er alleen draadloos mee betalen met Apple Pay. Je hebt een speciale app nodig om ook andere NFC tags te lezen. Nieuwere iPhone modellen, zoals de iPhone 15, kunnen dit zonder app. Je houdt je telefoon gewoon tegen een tag aan en je ziet meteen een melding op je scherm.
Er zijn meer Android telefoons met NFC chip dan zonder. Want er zitten al heel lang NFC lezers in Samsung en andere Android telefoons. Nog langer dan in iPhone modellen. Zeker weten? De NFC Check app geeft je het antwoord.
NFC is techniek. En soms werkt techniek niet. Je kan dan altijd je telefoon even herstarten. Grote kans dat NFC dan weer werkt op je iPhone of Samsung. Is dat het niet? Misschien is de NFC tag wel stuk en ligt het niet aan je telefoon.
Er kan steeds meer dankzij NFC. Kijk de video maar. Die staat vol met ideeën waaraan je misschien nog niet dacht.
Geen zin meer in gedoe met lange en ingewikkelde wachtwoorden? Maak een eigen wachtwoord aan met je NFC-tag. Vul vooraf de wifigegevens in en je hoeft nooit meer je wifiwachtwoord in te vullen of op te noemen.
Moeite om ’s ochtends je bed uit te komen? De Sleep As Android app is écht iets voor jou. Zodra je alarm afgaat, moet je uit bed komen om je telefoon tegen het fysieke alarm te houden. Alleen zo gaat het alarm uit.
Vind je fysieke visitekaartjes niet meer van deze tijd? Met NFC deel je makkelijk je digitale visitekaartje. Die hoeven anderen alleen maar te scannen om te ontvangen. Zo hebben ze meteen je contactgegevens. Op dezelfde manier kan je ook een afspeellijst met vrienden delen. Of de link naar een leuke video.
Een NFC tag zit niet alleen in je telefoon, pinpas of OV-chipkaart. Je hebt ook NFC tags. Dit zijn kleine chips waarop gegevens staan. Zoals de AirTag van Apple. Maar je ziet ze ook in de supermarkt of op een abri in een bushokje. Daar kan je je telefoon tegenaan houden. Dan zie je meteen meer info over een product of advertentie. Je kan nu zelfs je eigen NFC tag kopen en die programmeren. Bijvoorbeeld voor in de auto. Hou je telefoon tegen de NFC tag aan die je telefoon de opdracht geeft om naar huis te navigeren met Google Maps. Om maar een voorbeeld te noemen.