iPhone 14
De batterij gaat lang mee en de telefoon raakt niet snel oververhit
Een telefoon is meestal een koel apparaat. Maar het kan gebeuren dat de telefoon warm wordt. Wat is er dan aan de hand? We vertellen je waarom een telefoon oververhit kan raken en wat je eraan doet.
Er zijn veel redenen die ervoor zorgen dat je telefoon warm wordt. We zetten de belangrijkste voor je op een rij.
Dit is een beetje een inkopper, maar wel een om voor de zomer goed in je oren te knopen. Bij hoge temperaturen kan de telefoon oververhit raken. Zeker wanneer je je telefoon vol in de zon legt, loopt de temperatuur snel op. Het kan zelfs zo hard gaan dat de telefoon zichzelf uitschakelt om schade te voorkomen.
Met je Samsung Galaxy S24 Ultra heb je een krachtige telefoon en daar kun je met het grootste gemak de beste games op spelen. Maar de batterij wordt heet wanneer je lang speelt. Ook loopt de batterij zo snel leeg.
Gaat je telefoon niet snel op stand-by en heb je hem altijd op de hoogste helderheid staan? Dan heeft je scherm het zwaar. De warmte die daarmee vrijkomt zorgt ervoor dat je telefoon warm wordt. Stel in dat je telefoon na een paar minuten op stand-by gaat of druk hem zelf even uit, zodat je scherm wat rust krijgt.
Heb je een Samsung telefoon die warm wordt, zoals een Samsung Galaxy S24, en heb je geen idee hoe het komt? Het zou kunnen dat je een virus op je telefoon hebt. Oftewel, last van malware. Je doet er dan verstandig aan om even een app te downloaden die onderzoekt of er malware op je telefoon staat.
Tijdens het opladen wordt je telefoon ook warm. Er komt dan energie vrij. Maar loopt de temperatuur te hoog op tijdens het opladen? Dan kan het zijn dat je snellader iets te veel vermogen in de telefoon laadt. Probeer dan een ‘langzame’ oplader van bijvoorbeeld 10 watt te gebruiken. Dat duurt langer, maar helpt ook de temperatuur te verlagen.
Een telefoon die oververhit is, is geen pretje. Het is oncomfortabel om een hete telefoon te gebruiken. Ook kan oververhitting schade veroorzaken. Het is zaak om de telefoon af te koelen. Met deze tips verlaag je de temperatuur.
Het is logisch om te stoppen met opladen wanneer je telefoon te warm wordt. Is je batterij zo goed als leeg en heb je die extra energie nodig? Haal je telefoon dan uit de beschermhoes. Daardoor kan je mobiel de warmte die tijdens het opladen vrijkomt beter kwijt en raakt de telefoon minder oververhit.
Is de telefoon warm geworden omdat hij een tijdje in de zon lag? Haal hem dan daar zo snel mogelijk uit. Leg de telefoon in de schaduw. En als die er niet is, dan ergens in een tas. Bij dat laatste is het wel belangrijk dat er genoeg ruimte in de tas is, zodat de telefoon zijn warmte kwijt kan.
De telefoon blijft werken terwijl je hem gebruikt. Wanneer de telefoon echt te warm is geworden, is het slim om even alle verbindingen uit te zetten. Het makkelijkste is om de vliegtuigmodus in te schakelen. Daarmee gaan alle verbindingen uit. Je telefoon is niet meer verbonden met het telefoonnetwerk, wifi is uitgezet en ook Bluetooth is uitgeschakeld. Daardoor werkt de telefoon minder hard en kan hij afkoelen.
Wat je absoluut niet moet doen als de telefoon oververhit is, is hem in de koelkast of zelfs de vriezer leggen. Dat verschil in temperatuur zorgt voor schade. Wat je wel kunt doen, is de telefoon voor een ventilator neerleggen. Deze koelt de telefoon langzaam af, zodat je hem daarna weer kunt gebruiken.
Heb je een iPhone 14 en heb je een batterij die warm wordt en daardoor sneller leeg gaat? Zo kun je je iPhone batterij besparen. Daarmee heb je minder zorgen dat je met een lege batterij zit en blijft de conditie van de batterij over een langere termijn goed.
De batterij gaat lang mee en de telefoon raakt niet snel oververhit