Fietsen met je telefoon kan gevaarlijk zijn. Wat mag wel en wat mag niet? In deze blog lees je alles over de regels. Ook geven we tips voor veilig gebruik van je telefoon op de fiets. Zo blijf je veilig en voorkom je boetes.
Sinds 1 juli 2019 mag je geen telefoon meer vasthouden tijdens het fietsen. Dat geldt ook voor andere apparaten zoals muziekspelers. Een smartwatch mag je wel dragen. Maar je mag deze niet bedienen tijdens het fietsen. Dat is om afleiding te voorkomen. Zo blijft het verkeer veiliger. Zie de politie je terwijl je belt of appt op de fiets? Dan kan je een boete krijgen voor het gebruik van je telefoon op de fiets van € 160 (inclusief administratiekosten).
Muziek luisteren op de fiets mag. Je kan oortjes of een koptelefoon gebruiken. Let wel op je omgeving. Zet het volume niet te hard. Zet ook noise-cancelling uit. Zo hoor je het verkeer om je heen beter. Veiligheid gaat voor alles.
Handsfree bellen op de fiets is toegestaan. Gebruik een telefoonhouder voor je mobiel. Zo heb je je handen vrij. Je mag ook een route accepteren in je navigatiesysteem. En je telefoon bedienen met spraakbediening. Zolang je maar geen gevaarlijke situaties veroorzaakt. Doe je dat wel? Dan kan je alsnog een boete krijgen.
Navigeer je veel op de fiets? Een goede telefoonhouder is belangrijk. Die houdt je mobiel stevig vast. Er zijn veel soorten houders. Kies er een die past bij je fiets en telefoon. Ook zijn er handige fietsnavigatie apps. Deze helpen je de weg te vinden.
Bij het aanschaffen van een telefoonhouder voor op de fiets kan je op een aantal dingen letten. Hieronder vind je ze op een rijtje.