Met een mifi-abonnement heb je altijd en overal je eigen wifinetwerk. In de trein, op het strand, onderweg en zelfs in het buitenland. In dit blog ontdek je wat mifi is. Maar ook wat je nodig hebt voor een persoonlijke wifiverbinding en hoe het werkt.
Mifi is mobiele wifi. Het is een samenvoeging van de woorden mobile en wifi. Met mifi heb je overal je eigen wifinetwerk. Zie het als een draadloos wifi-netwerk voor buiten de deur. Daarvoor heb je een mifi-router nodig.
Mifi werkt met een mifi-router. Dat apparaat doet hetzelfde als de router bij je thuis. Maar wat is een router? Je maakt er verbinding mee om draadloos te internetten. Thuis gaat dat via een vaste internetaansluiting. Bij mifi werkt het met mobiel internet. Het is zo een draagbare router.
Je hebt 2 dingen nodig om met mifi aan de slag te gaan:
Je mifi werkt alleen met een simkaart. Dat kan de simkaart van je telefoon zijn. Maar dan kan je niet meer gebeld worden. Het is slimmer om een data simkaart te nemen. Deze gebruik je voor je mifi-abonnement.
Je kan 4 mifi-abonnementen afsluiten:
Ons mifi-abonnement gebruik je in de hele Europese Unie. Inclusief een paar andere landen. Ideaal voor je eigen wifiverbinding op de camping. Maar ook voor het werken onderweg. Met het Unlimited mifi-abonnement kan je in Nederland onbeperkt internetten en heb je in de EU voor 18 GB aan data per maand. Ga je naar het buitenland? Op het vliegveld kan je zo’n kastje vaak tijdelijk huren.
Met mifi heb je altijd je eigen wifiverbinding bij de hand. Dat heeft een paar voordelen.
Je beveiligt een mifi-modem met een wachtwoord. Je hebt zo altijd een veilige verbinding om te internetbankieren. En om persoonlijke bestanden te versturen. Openbare wifinetwerken zijn meestal onbeveiligd. Er is dan een risico dat iemand je bestanden kan onderscheppen.
Mifi kan je overal draadloos gebruiken. Je hebt zo wifi in de auto en op de camping. Maar ook in het hotel dat alleen een onbeveiligde verbinding heeft. Zolang de mifi-modem maar verbinding maakt met het mobiele netwerk. Op die manier kunnen je kinderen achter in de auto een video kijken op de tablet en houdt je partner de navigatie-app in de gaten voor file-informatie.
Met mifi heb je mobiel internet op je laptop zonder dat je telefoon als hotspot werkt. De batterij van je telefoon gaat minder snel leeg. De mifi-modem heeft zijn eigen accu en die gaat langer op een lading mee dan die van je telefoon. Dit komt omdat de mifi-modem alleen bezig is met het versturen en ontvangen van data. Je telefoon hoeft hierdoor minder snel opgeladen te worden
Het hangt van je mifi-modem af welk formaat simkaart erin past. In de meeste modems past een micro-simkaart. Heb je een nano-simkaart? Met een simkaartadapter past hij ook.
Weet je niet of je de simkaart van je telefoonabonnement kan gebruiken voor je mifi-router? Je kan deze simkaart uit je telefoon halen en in de modem plaatsen. Let wel op: je bent nu even niet bereikbaar.
Je kan je mifi-abonnement in de hele Europese Unie gebruiken. Net als bij een telefoonabonnement, gebruik je de data van je abonnement. Ga je buiten de EU? Je betaalt buiten de EU het buitenlandtarief. Dat verschilt per land, maar de kosten kunnen snel oplopen. Het is slimmer om dan een lokaal wifinetwerk te gebruiken. Onthoud wel dat de verbinding dan waarschijnlijk niet beveiligd is.
De snelheid van je mifi-verbinding kan verschillen. Omdat je bent verbonden met een mobiel netwerk, hangt de snelheid van een paar dingen af. Zoals de afstand tot de zendmast en de drukte op het netwerk.
Ook de mifi-modem heeft invloed op de snelheid. Van de meeste mifi-routers kan je de frequentie aanpassen. Je kiest tussen 2,4 en 5 GHz. Met 2,4 GHz heeft je mifi-modem een groter bereik. 5 GHz biedt een hogere snelheid, maar een minder groot bereik.