Tijd voor serious stuff. We moeten het hebben over simswapping. Hiermee proberen mensen met criminele intenties jouw telefoonnummer in hun bezit te krijgen. Willen we natuurlijk niet. Daarom lees je hier wat een simswap is, hoe je het herkent en hoe je jezelf ertegen beveiligt. Let’s go!
Om te weten wat simswapping is, beginnen we bij je simkaart. Die heeft je telefoon nodig om verbinding te maken met ons mobiele netwerk. Zo kun jij supersnel appen, streamen en online gamen. Aan de simkaart in je telefoon is jouw telefoonnummer gekoppeld.
Dit nummer kun je overzetten naar een andere simkaart. Superhandig natuurlijk, bijvoorbeeld als je simkaart kwijt is of als je overstapt naar een andere provider. Zo blijft je telefoonnummer jouw eigendom. En hoef je niet overal je telefoonnummer aan te passen en je nieuwe nummer door te geven aan je vrienden.
De mogelijkheid om je telefoonnummer over te zetten naar een andere simkaart brengt ons bij simswapping. Met deze actie doet iemand met criminele intenties zich als jou voor bij jouw provider. Hij probeert de provider te misleiden, zodat je telefoonnummer wordt overgezet naar een andere simkaart. Op die manier hoopt hij jouw telefoonnummer in bezit te krijgen.
Een simswapper krijgt een telefoonnummer in zijn bezit door zich bij de provider succesvol voor te doen als degene van wie het telefoonnummer écht is. Hij belt met de Klantenservice en krijgt vervolgens allerlei controlevragen. Op die manier probeert de Klantenservice de identiteit van de beller te bevestigen.
Daar slaat een simswapper zijn slag. Hij gaat namelijk heel sneaky te werk. Online zoekt hij naar persoonlijke gegevens, zoals adresgegevens, je 06-nummer en geboortedatum. Deze kan hij ook krijgen wanneer er een datalek is of als gegevens zijn gestolen uit een database. Zo heeft de simswapper veel persoonlijke informatie. Die gebruikt hij daarna om de Klantenservice om de tuin te leiden.
Wanneer je telefoon plotseling geen bereik meer heeft, ben je mogelijk slachtoffer van simswapping. Neem in dat geval direct contact op met de Klantenservice. Samen achterhalen we dan of je nummer inderdaad is overgezet. Is dat het geval? Dan blokkeren we direct je telefoonnummer.
De kans om slachtoffer te worden van simswapping is klein. Toch vertellen we je graag meer over de gevaren. Dan ben je daarvan op de hoogte en kun je maatregelen nemen. We komen daarvoor trouwens verderop in het blog nog met tips!
Het eerste gevaar is dat de simswapper op jouw kosten gaat bellen, sms’en en internetten. Het andere is dat hij toegang krijgt tot je onlineaccounts. Bij veel accounts is het telefoonnummer de herstelmanier om opnieuw toegang te krijgen wanneer je je wachtwoord bent vergeten. Bij andere accounts krijg je per sms de verificatiecode toegestuurd voor de beveiliging met tweestapsverificatie. Dan denk je dat je account extra goed is beveiligd, omdat een hacker aan alleen je wachtwoord niet genoeg heeft. Toch kan iemand dan toegang krijgen, omdat je telefoonnummer is overgenomen.
Het is de missie van veel simswappers om toegang te krijgen tot je onlineaccounts. Gelukkig kun je de meeste accounts zo beveiligen dat ze bij jou geen kans hebben. Bij steeds meer accounts, zoals je DigiD, social media en webwinkels, kun je tweestapsverificatie gebruiken met een Authenticator-app. Dat is ook handig als je je DigiD wachtwoord vergeten bent.
Bij tweestapsverificatie log je in twee stappen in. Stap 1 is het invoeren van je gebruikersnaam en wachtwoord. Stap 2 is het invoeren van een verificatiecode. Vaak wordt deze code per sms toegestuurd. Ideaal voor de simswapper, want die kan deze dus ontvangen. Daar kun jij direct wat aan doen.
Je kunt namelijk ook tweestapsverificatie met een Authenticator-app instellen. Dit is een app op je telefoon die automatisch een verificatiecode genereert en deze elke halve minuut vernieuwt. Een simswapper kan deze code nooit zien, want die is alleen zichtbaar op je eigen telefoon en wordt offline gegenereerd.
Vlieg dus snel naar je onlineaccounts en stel tweestapsverificatie in. Kies als beveiligingsmethode de Authenticator-app.
Goede Authenticator-apps? Hebben we voor je. Die van Google (gratis voor Android en iOS), Microsoft (ook noppes voor Android en iOS) en LastPass (ook gratis voor Android en iOS) zijn echte toppers. Hebben!
Wij willen natuurlijk niet dat je slachtoffer wordt van simswapping. Daarom zijn we continu bezig onze beveiliging verder te verbeteren. Onze Klantenservice verscherpt zoveel mogelijk de controle en stelt specifiekere vragen. Zo verkleinen we de kans dat iemand een simswap kan doen. Kun jij daarnaast je onlineaccounts zoveel mogelijk beveiligen met tweestapsverificatie door middel van een Authenticator-app? Zo fixen we samen dat een simswapper bij jou geen kans heeft. Weg ermee!
Heb je vragen over simswapping of denk je slachtoffer ervan te zijn? Neem contact op met onze Klantenservice.