Telegram is een populair alternatief voor WhatsApp. Maar is Telegram veilig? In dit blog lees je hoe je gesprekken zijn beveiligd en welke persoonlijke gegevens de app verzamelt.
Telegram is een gratis chatdienst om via je telefoon, tablet of computer te appen met anderen. De app beweert berichten sneller af te leveren dan andere berichtendiensten en is qua functies vergelijkbaar met WhatsApp. Daarom is het een populair alternatief voor WhatsApp.
Niet helemaal, want Telegram gesprekken zijn niet standaard end-to-end versleuteld. Met deze beveiliging kan alleen de ontvanger van je bericht de inhoud zien. Iemand die het onderschept niet. In de plaats daarvan gaan Telegram berichten door een versleutelde tunnel voor berichten. Pas op het ontvangende apparaat worden deze berichten ontsleuteld. Een unieke sleutel doet dit. Deze komt overeen met een sleutel op de server van Telegram. Alleen als deze sleutels hetzelfde zijn, kan de ontvanger het bericht lezen.
Je zou zeggen dat dit Telegram veilig maakt. Wel is het goed om te weten dat Telegram de decoderingssleutel bewaart op zijn servers. Daarmee zou het mogelijk kunnen zijn dat, bij een hack, decoderingssleutels op straat komen te liggen en anderen je berichten kunnen ontsleutelen.
Ook worden je berichten in de cloud van Telegram opgeslagen. Bij een eventueel datalek is het daarom mogelijk dat iemand anders de inhoud van je berichten kan bekijken. Telegram gesprekken zijn alleen end-to-end versleuteld in een geheime chat. Deze gesprekken worden ook niet opgeslagen in de cloud van de berichtendienst. Ze staan dan alleen op bijvoorbeeld je iPhone of Samsung.
Telegram verzamelt meerdere persoonlijke gegevens. Dit zijn ze:
Tot 12 maanden. Het gaat in dat geval om gebruikersgegevens, zoals je IP-adres en apparaatgegevens. Omdat Telegram een openbare app is, is het wettelijk verplicht om bepaalde persoonlijke gegevens te bewaren.
De app is populair onder kinderen. Omdat steeds meer over de chat-app gesproken wordt, willen steeds meer kinderen de app downloaden. Telegram is op meerdere apparaten tegelijkertijd te gebruiken. Dat kan ervoor zorgen dat gesprekken per ongeluk in verkeerde handen terechtkomen.
Ook is er op Telegram niet altijd controle en toezicht op berichten die in groepen worden verstuurd. Bovendien worden jonge gebruikers niet afgeschermd van groepen waarin mogelijk schadelijke content wordt gedeeld. Zoals gewelddadige video’s.
Telegram moet zich houden aan de Europese privacywet AVG/GDPR. Dit betekent dat Telegram je inzicht moet geven in de gegevens die de dienst over jou heeft verzameld. Je kan dit zelf opvragen door via Telegram een bericht te sturen naar de EURegulation bot. Je verstuurt dan het bericht ‘/tco_ask’. De app deelt dan met je welke persoonlijke gegevens het van je heeft.