De iPhone 16 en de iPhone 16 Plus zijn de nieuwste telefoons van Apple. Met een nieuwe camera, de toekomstige toevoeging van AI-functies en kracht voor al je zware apps en spellen.
De iPhone 16 is een compacte telefoon met een 6,1 inch-scherm. Hij past makkelijk in je broekzak. Met minimaal 128 GB opslagruimte kan je veel foto’s en video’s opslaan. De iPhone 16 heeft een grote verbetering op het gebied van kracht gekregen en kan nu veel betere foto’s van dichtbij maken. De iPhone 16 Plus heeft dezelfde functies. Alleen deze heeft een groter 6,7 inch-scherm.
Elke toptelefoon wordt door onafhankelijke experts getest. De iPhone 16 is daarop geen uitzondering. We hebben voor je uitgezocht wat ze van deze nieuwe iPhone 16 en de iPhone 16 Plus vinden.
Op de iPhone 16 zijn 2 nieuwe knoppen te vinden in vergelijking met de iPhone 15. Je krijgt de Action Button, die ook op de iPhone 15 Pro en iPhone 15 Pro Max zat. Daarmee kan je zelf shortcuts instellen. Daarnaast heb je de Camera Control. Deze knop helpt je om foto’s te maken.
Met name The Verge is enthousiast over de Action Button: “Ik ben een liefhebber van knoppen en ben dan ook enthousiast over het feit dat er 2 nieuwe knoppen zijn op de iPhone 16. Ik gebruik de Action Button bij het ophalen van mijn kind in de kinderopvang. In plaats van dat ik de app moet zoeken om dat te doen, klik op de knop en dan is het gedaan. “
CNET vindt het ook een mooie toevoeging: “De Action Button is geen reden om de nieuwe iPhone te halen, maar het is wel een fijne toevoeging. Je kan het personaliseren en ik gebruik het om koffie te bestellen in een Dunkin Donuts.”
De Camera Control-knop is een 2e toevoeging. Door hierop te klikken open je de Camera-app. En nog een keer klikken zorgt voor het maken van een foto. Door de knop ingedrukt te houden maak je een video. The Verge is hier iets minder enthousiast over: “Ik moet de knop voor het maken van een foto erg hard indrukken. Daardoor beweegt de telefoon bij het maken van de foto en ontstaat er beweging in de foto. Het is handig om de app te openen, maar voor het maken van de foto gebruik ik de cameraknop op het scherm.”
De expert van Tom’s Guide kijkt er anders naar: “Met de Camera Control knop kan je naar links of rechts vegen om daarmee instellingen aan te passen. Zo kan je bijvoorbeeld inzoomen. Het is even wennen, maar het werkt wel goed.”
De iPhone 16 heeft aan de achterkant 2 camera’s. Een 48 megapixel-hoofdcamera en een 12 megapixel-ultragroothoekcamera. De ultragroothoekcamera heeft wel een kleine upgrade gekregen. Je kan daarmee nu foto’s van dichtbij maken. Door deze macrocamera heb je nu meer mogelijkheden.
CNET: “Je kan nu macrofoto’s maken. Daarmee heb je meer details bij het maken van een foto van dichtbij. Zo heb ik een foto gemaakt van een roos. Het verschil in details tussen de iPhone 16 en iPhone 15 is groot en het is echt een goede verbetering.”
Ook Tom’s Guide is ermee aan de slag gegaan: “Ik heb een paar nieuwe foto’s gemaakt met de iPhone 16 camera. En ik kan niet vertellen hoe ongelofelijk goed het is. Je kan van dichtbij foto’s maken met heel veel details.”
Vaak krijgt de nieuwe iPhone de processor van de iPhone Pro van het jaar daarvoor. Voor de iPhone 16 is ervoor gekozen om er gelijk de nieuwe Apple A18 processor in te stoppen. Deze is snel en valt in dezelfde familie als de iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Pro Max (die de Apple A18 Pro processor gebruiken). Daardoor wordt de telefoon lang voorzien van nieuwe iOS-updates.
CNET schrijft hierover: “De nieuwe Apple A18 processor werkt snel. Ik merkte hoe soepel alles ging. Of ik nu een app lanceerde, een nieuw spel speelde of door de instellingen of foto’s scrolde.”
Tom’s Guide gaat er iets dieper op in: “De iPhone 16 processor is zo’n 30 procent sneller dan de processor die in de iPhone 15 zat. Ook scoort de telefoon in de tests goed. Hij is zo een stuk sneller dan de Samsung Galaxy S24 en de Google Pixel 9.”
De batterijen in de iPhone telefoons hebben vaak een kleinere mAh-capaciteit dan de telefoons van Samsung. Omdat een iPhone zuinig werkt, gaat hij alsnog lang mee.
The Verge was onder de indruk: “De batterij houdt het de hele dag vol. Op een dag waarop ik KEXP streamde en Strava met GPS gebruikte, had ik nog zo’n 30 procent over toen ik naar bed ging.”
CNET geeft ook aan dat de batterij lang meegaat. Daarvoor hebben ze wel de iPhone 16 Plus gebruikt: “Op een normale werkdag, waarbij ik de telefoon gebruik om wat e-mails te bekijken, Slack berichten te sturen en foto’s te maken had ik aan het einde van de dag nog 62% batterij van de iPhone 16 Plus bij het gebruik van 14 uur over. Op een drukke dag bij het rondlopen in San Francisco met een hoge helderheid, het maken van foto’s en video’s had ik bij 10 uur gebruik aan het einde van de dag nog 43% over.”
Een belangrijk onderdeel van de iPhone 16 is de toevoeging van Apple Intelligence. Voor deze nieuwe AI heeft de telefoon een krachtigere processor gekregen. Ook krijg je standaard 8 GB geheugen. Dat is een verbetering van de 6 GB die in de iPhone 15 zit. Hierdoor werkt de iPhone 16 standaard snel.
Maar in deze iPhone 16 reviews is er nog geen kans geweest om het te testen. Apple Intelligence komt pas bij de iOS 18.1 update en dan is het nog een beta voor de Verenigde Staten. In Europa komt Apple Intelligence later.
Tom’s Guide vindt dat jammer: “Het is teleurstellend dat de iPhone 16 gelanceerd wordt zonder Apple Intelligence. Ik gebruik het in de ontwikkelaars beta. Hoewel er zeker nog wat werk gedaan moet worden, is het wat mij betreft echt de toekomst van de iPhone. Het enige dat je nu kan gebruiken is Visual Intelligence. Daarmee kan je op een foto iets aanklikken en opzoeken wat het is. Net als bij Google Lens.”
De iPhone 16 reviews zijn zeer positief. De experts vinden dat het instapmodel van deze iPhone beter is dan ooit. Toch zijn er wel nog een paar kritiekpunten.
Zo vindt CNET het jammer dat er geen always-on display in zit: “Apple is de laatste jaren bezig geweest om het verschil tussen de gewone iPhone en het iPhone Pro model te verkleinen. Toch is er nog 1 upgrade die ik mis voor het laagst geprijsde model: een always-on display. Dat terwijl het bij de meeste Android telefoon al de standaard is.”
Een ander minpuntje dat bij de iPhone 16 reviews naar voren komt, is het scherm. Dat heeft nog altijd een verversingssnelheid van 60 Hz. Alleen de iPhone 16 Pro en de iPhone 16 Pro Max hebben een 120 Hz verversingssnelheid. Daardoor scrol je soepeler, reageert je scherm sneller op je aanrakingen en zien video’s er beter uit.
Tom’s Guide zegt hierover: “Het scherm van de iPhone 16 ziet er mooi en helder uit. Alleen ben ik wel kritisch op het feit dat Apple nog altijd een 60Hz-scherm gebruikt voor zijn instapmodel. Dat is teleurstellend als je bedenkt dat veel goedkope telefoons al een betere verversingssnelheid hebben.”
Ben je overtuigd na het lezen van deze iPhone 16 review? Je kan nu de iPhone 16 of de iPhone 16 Plus met abonnement bestellen. Zo haal je een telefoon in huis die je jaren kan gebruiken. Met genoeg kracht, een goede camera en toekomstige AI-functies.