iOS van Apple en Android van Google zijn allebei besturingssystemen voor je telefoon. Deze systemen regelen alles wat je met je telefoon doet. Van spelletjes spelen tot chatten en foto’s bewerken in apps. Weten welk besturingssysteem het beste bij je past? Lees dan deze iOS vs Android vergelijking en je komt erachter.
De keuze voor Android of iOS is 1 van de belangrijkste vragen. Er is niet per se 1 besturingssysteem beter. Het hangt vooral af van je persoonlijke voorkeur. iOS is beschikbaar voor Apple telefoons en Android voor onder andere Samsung telefoons, OPPO telefoons en Google telefoons. Met Android heb je dus meer keuze qua type telefoon. En er zijn verschillen in keuzevrijheid. Ook het app aanbod verschilt, net als de software-updates. Wel hebben allebei de telefoons een spraakassistent: Siri of Google Assistent. Hieronder leggen we je alles uit.
Kies je voor Android? Dan is ook je telefoonkeuze groter. Er zijn namelijk veel meer telefoons met Android beschikbaar. Vooral op het gebied van prijs zijn de verschillen groter. Zo zit er altijd wel een telefoon bij die binnen je budget past. Bij telefoons van Apple ligt de minimale prijs hoger.
Als je eenmaal een Android telefoon hebt uitgezocht, kan je veel personaliseren. Zoals het startscherm en het thema. Zo kan je bijvoorbeeld meer widgets op je scherm plaatsen dan je met iOS kan. Het voordeel van iOS is dan weer dat je startscherm er heel overzichtelijk uitziet.
Download je veel verschillende apps? Apple controleert elke app die in de App Store komt heel goed. Ontwikkelaars moeten veel stappen doorlopen om hun app in de App Store te krijgen. Google heeft een automatische controle en daarom zijn er veel meer apps te downloaden in de Google Play Store. De kans is wel iets groter dat er een foute app tussen zit. Maar over het algemeen komt dat weinig voor.
Het is handig om te weten hoe lang je software-updates krijgt als je een nieuwe telefoon koopt. Ook dat is een verschil tussen Android en iOS. Zo belooft Apple tot 5 jaar na de release van de telefoon nog iOS-updates te geven. Bij Android werkt dat net iets anders. De toptelefoons van de fabrikanten krijgen meestal 2 jaar lang updates. Voor goedkopere modellen geldt dit niet altijd. Dat komt omdat de Android-update per type telefoon op maat moet worden gemaakt. Daar zit voor een fabrikant veel werk in. Als je telefoon geen updates meer krijgt, kan dat een veiligheidsrisico zijn.
Android en iOS zullen nooit je data doorverkopen aan derde partijen. Toch verschillen ze wel op het gebied van privacy. Zo kunnen Android telefoons bijvoorbeeld aanbevelingen doen op basis van je gedrag om je een betere gebruikservaring te geven. Rij je elke dag bijvoorbeeld dezelfde route naar je werk? Dan kan je telefoon een melding geven als er op die route file staat. Best handig, maar daarvoor is wel je gedrag en data geanalyseerd. Op iPhones gebeurt dat niet. Goed om te weten: je kan deze functie wel uitzetten.
Zoals we al zeiden: er is niet 1 besturingssysteem beter. Android en iOS hebben allebei hun voor- en nadelen. Het hangt er net vanaf wat je belangrijker vindt. Kies je voor iOS en ben je op zoek naar de nieuwste iPhone met de beste functies? Ga dan voor de iPhone 15 Pro Max. Liever Android? Kijk dan eens naar de nieuwe Samsung Galaxy S24 series. Of de Google Pixel 8 Pro.