Speedtest door Ookla
Al 50 miljard tests
Wil je weten hoe snel je internetverbinding is? Dit kan je makkelijk meten. In dit blog lees je hoe je het doet en wat je kan doen als de snelheid tegenvalt.
Er zijn meerdere manieren om je internetsnelheid te meten. Dit kan het beste met een snelheidstest, ook wel speedtest genoemd.
Met de Odido speedtest meet je makkelijk je internetsnelheid. Met een druk op de knop zie je hoe snel je kan downloaden en uploaden. Je kan via de pagina ook op je mobiel de internetsnelheid meten.
Een andere goede manier om je internetsnelheid te meten is met de Ookla Speedtest. Je kan hier ook een account aanmaken om je metingen op te slaan. Je snelheid meten kan in de browser of met een app op je mobiele apparaat. Zo zie je snel je internetsnelheid met 5G.
Met de Fast speedtest meet je supersnel je internetsnelheid. Je hoeft maar naar de site te gaan en het meten begint meteen. Onder ‘Meer informatie’ zie je daarna meer informatie. Zoals hoe snel je hebt geüpload en wat de vertraging is. Ook zie je hoeveel data je voor de speedtest hebt gedown- en üpload.
Een speedtest is een momentopname. Wil je de stabiliteit van je internetverbinding over langere tijd meten? Dan ben je misschien benieuwd of je continu de internetsnelheid kan meten. Het is niet verstandig om non-stop je internetsnelheid te meten. Je verbruikt dan de hele tijd veel data. Dat gaat ten koste van de snelheid die je zelf nodig hebt om te internetten.
Kan je toch continu je internetsnelheid meten? Het is slim om in dat geval de ping van je verbinding regelmatig te laten checken. Zo weet je hoe goed de verbinding is en hoe het zit met de vertraging van je netwerk. Hoe lager de vertraging, hoe beter je internet in principe werkt. Een voorbeeld is de PingInfoView tool van NirSoft.
Bij een snelheidstest meet je meerdere onderdelen die belangrijk zijn voor je internetverbinding. Hieronder lees je welke dat zijn.
Waarschijnlijk de interessantste voor je. Je ziet zo hoe snel je kan downloaden. Hoe hoger, hoe sneller een bestand is gedownload.
Ook interessant om te weten. Hiermee zie je hoe snel bestanden geüpload kunnen worden. Met Glasvezel gaat uploaden even snel als downloaden. Handig als je in de cloud werkt, grote bestanden wil versturen of als je graag videobelt.
Ook deze is heel belangrijk voor de kwaliteit van je internetverbinding. Ping heet in jargon ook wel ‘latentie’ en staat voor de reactietijd van je verbinding. Hoe snel kan je apparaat na een verzoek data verzenden of ontvangen? Concreet betekent dit dat je bijvoorbeeld vloeiender videobelt. En dat online spelletjes spelen zonder vertraging gaat.
5G is sneller geworden. Ben je benieuwd hoe snel het nu is op je apparaat? Je komt het te weten door een speedtest te doen. Je zult merken dat het nu vaak sneller is dan bijvoorbeeld internet via DSL of coax. Daarom kan je bij ons ook 5G voor thuis nemen met Klik&Klaar. Zo gebruik je 5G als vast internet, zonder aansluiting. Onbeperkt. Met onze dekkingskaart zie je met welke snelheid 5G op je adres beschikbaar is en of je ook binnen goed bereik hebt.
Het kan gebeuren dat je niet tevreden bent over de gemeten internetsnelheid. Je kan dan een paar dingen doen.
Een snelheidstest is altijd een momentopname. Zijn andere apparaten via dezelfde verbinding aan het downloaden? Dan gaat dat ten koste van je bandbreedte. Zorg dat andere apparaten niet zijn verbonden of de verbinding intensief gebruiken, om een realistische snelheidsmeting te doen.
Snelheidsmetingen via wifi zijn vaak minder goed dan snelheidsmetingen via internet met een kabel. Komt omdat internet via een kabel nog altijd sneller is dan draadloos internet. Ook heb je dan te maken met hoe sterk het wifisignaal is.
Ben je op zolder en staat het wifimodem in de meterkast beneden? Dan is je gemeten internetsnelheid waarschijnlijk lager dan als je beneden staat. Het beste staat je wifimodem op een centrale plek in huis waar het de ruimte heeft het signaal te verspreiden. Of je breidt je wifinetwerk uit met Wifi Plus. Je hebt dan overal in en om het huis snel en stabiel draadloos internet.
Misschien valt de internetsnelheid je tegen, omdat je vaste internet niet zo snel is. Die kans bestaat als je een oudere DSL- of coax-aansluiting hebt. Internet via Glasvezel is sneller. Het is daarom slim een glasvezelcheck te doen om te kijken of dit op je adres beschikbaar is. Is dat zo, dan kan je vaak voor een scherpe prijs overstappen op dit snellere internet.
Check in 1 minuut of Glasvezel op je adres beschikbaar is of komt. Zo heb je sneller internet en vaak nog voor een scherpere prijs ook.