Steeds meer woningen hebben toegang tot Glasvezel. Krijgt je wijk Glasvezel, maar wil je (nog) niet overstappen op Glasvezel? Vaak kan je een gratis glasvezelaansluitpunt nemen zonder een abonnement te nemen. Lees hier hoe het zit
Nee, het is niet verplicht om glasvezelaansluitpunt te nemen. Maar wel handig als je wijk wordt aangesloten op Glasvezel. Dan is het vaak gratis. Je bent dan niet verplicht een abonnement af te sluiten. Wil je later toch worden aangesloten? Dan kost dit mogelijk geld.
Woon je in een appartement en heeft je VVE toestemming gegeven tot het aansluiten van je pand op Glasvezel? Dan bepaal je zelf of je een glasvezelaansluitpunt wil in je woning. Wil je dit niet? Dan kan je weigeren. Wil je later toch worden aangesloten? Dan kost dit mogelijk geld.
Je krijgt een gratis aansluiting in je huis wanneer je nu wel toestemming geeft voor Glasvezel. Maar dan hoef je nog geen glasvezelabonnement te nemen. Je kan je abonnement houden zoals je dat gewend bent. Bedenk je je en wil je toch Glasvezel? Je stapt zonder aansluitingskosten over.
Als je geen Glasvezel wil, dan hoeft dat niet. Je blijft gebruikmaken van je internetverbinding zoals je gewend bent. De onderhoudskosten van deze lijnen wordt steeds hoger en ook de energiekosten stijgen. De koperen lijnen maken verbindingen met het stroomnetwerk. Glasvezel doet dat met lichtsignalen. Dat is goedkoper in onderhoud.
De koperen verbinding wordt uiteindelijk uitgefaseerd. Het verdwijnt op de plekken waar Glasvezel beschikbaar is of komt. Maar niet meteen. Heeft je wijk naast een kopernetwerk ook Glasvezel? We houden je op de hoogte wanneer het kopernetwerk op je adres wordt uitgezet. Dan heb je de mogelijkheid om over te stappen naar Glasvezel. Zo heb je genoeg tijd om over te stappen op Glasvezel.
Een glasvezelverbinding is een goed alternatief voor een koperverbinding. Zodra er een glasvezelverbinding is, mag de provider de koperverbinding uitschakelen. Maar niet direct. Dat duurt minimaal 3 jaar. Je krijgt dan de tijd om over te stappen. Ook houdt de provider je op de hoogte en helpt deze je met overstappen op Glasvezel. Maar uiteindelijk moet je wel over.
Met Glasvezel merk je het niet als het kopernetwerk uit gaat. De eerste stap om Glasvezel te krijgen, is door toestemming te geven voor een glasvezelaansluitpunt in je woning. Dat doe je op de website van Open Dutch Fiber. Daar doe je de postcodecheck en geef je toestemming voor het aansluitpunt in je woning. Ook als je nu nog geen Glasvezel wil, is dat handig. Je voorkomt daarmee extra kosten en stapt later makkelijk over.
Wil je weten of Glasvezel op jouw adres al beschikbaar is? Of dat het binnenkort wordt aangelegd? Met de postcodecheck zie je dat gelijk.
Is Glasvezel al bij je beschikbaar?