Met DigiD kan je snel en makkelijk inloggen bij overheidsorganisaties. Maar je hebt ook iDIN. Daarmee log je met je bankgegevens in op websites. Maar wat is iDIN verificatie? En is iDIN veilig? Lees verder en ontdek alles wat je over iDIN moet weten.
iDIN is een online identificatieprogramma. Met iDIN kan je veilig inloggen bij bedrijven en organisaties. iDIN is in 2016 ontwikkeld door Betaalvereniging Nederland in samenwerking met de Nederlandse banken. Inmiddels is iDIN onderdeel van Currence. Dat bedrijf is eigenaar van iDEAL.
iDIN is een afkorting. iD staat voor identificeren. IN verwijst naar inloggen. Met iDIN kan je jezelf identificeren en inloggen.
iDIN helpt je om makkelijker in te loggen bij bedrijven en organisaties. Zeker bij verzekeraars en hypotheekverstrekkers is het handig. Je kan je met iDIN gelijk identificeren. Zo maak je een account aan en kom je bij je online gegevens. Zo hoef je niet te wachten op inloggegevens van het bedrijf per post. Ook hoef je geen nieuwe wachtwoorden te onthouden. Het enige dat je nodig hebt zijn je inloggegevens van je bank en de app van je bank op je telefoon. Je hoeft geen iDIN aan te vragen. Deze krijg je automatisch als je 16 jaar of ouder bent. Het maakt niet uit of je een iPhone 15, een Samsung Galaxy S23 of een andere telefoon hebt.
Iedereen kan iDIN gebruiken. Op de website waarop je het kan gebruiken, zie je het logo. Klik daarop en er wordt gevraagd welke bank je hebt. Daarna word je gestuurd naar de inlogpagina van je bank.
Om in te loggen pak je je telefoon erbij. Op je iPhone of Samsung telefoon open je dan de app van je bank. Daarmee scan je vaak de QR-code en daarna log je in. Na het online inloggen met iDIN krijgt de website van de bank toegang tot bepaalde gegevens. Voordat die gegevens gedeeld worden, zie je wat er gedeeld wordt. Dan krijg je nog de vraag of je akkoord gaat met het delen van die gegevens.
iDIN is veilig om mee in te loggen. Je logt in met je bankgegevens. Deze zijn extra goed beveiligd. Bovendien krijg je voordat je daadwerkelijk de gegevens deelt een overzicht van wat er gedeeld wordt. Wanneer je daar geen goed gevoel bij hebt, kan je het afwijzen. De gegevens worden dan niet bewaard.
iDIN wordt vooral gebruikt bij financiële instanties. Daarmee kan je makkelijk inloggen bij je hypotheekverstrekker of kan je online boetes betalen. Ook kan je bij een online slijterij met iDIN inloggen. Met de iDIN check weet de webshop dat de alcohol aan een volwassene wordt verkocht.Op de website van iDIN vind je een aantal voorbeelden van websites en instanties die iDIN gebruiken.