Zo dun als een haar, zo snel als het licht en het snelste, stabielste netwerk dat er is. Maar hoe werkt Glasvezel? Je ontdekt het hier.
Steeds meer Nederlanders zijn aangesloten op Glasvezel. En dat worden er in de toekomst alleen nog maar meer. De komende jaren sluit Odido samen met partner Open Dutch Fiber namelijk minimaal een miljoen woningen aan op Glasvezel. Dat is supersnel internet via een superstabiel netwerk. Met hoge snelheden die alleen nog maar hoger worden. En waarbij uploaden vaak net zo snel gaat als downloaden. Hoe kan dat? Om daarachter te komen, zoeken we uit hoe Glasvezel werkt.
Met Glasvezel verstuur en ontvang je data via een glasvezelkabel. In deze kabel zitten een heleboel glasvezels. Deze zijn zo dun als een haar en geven informatie door via lichtsignalen. Daarmee is het eigenlijk het moderne broertje van morsecode. Via deze technologie konden mensen vroeger informatie doorseinen met korte en lange piepjes. De ontvanger kon deze piepcombinaties vertalen naar informatie. Glasvezel doet hetzelfde met lichtsignalen, maar dan veel en veel sneller.
Glasvezel brengt alle data die je verstuurt en ontvangt, terug tot lichtsignalen. Niet alleen het mailtje dat je verstuurt, maar ook de film die je streamt en website die je laadt. Via Glasvezel verstuur en ontvang je data via een lichtsignaal dat supersnel aan- en uitgaat. Deze knippercombinaties vertaalt het ontvangende apparaat razendsnel tot de data die vanaf het andere apparaat werd verstuurd. Je internet letterlijk met de snelheid van het licht. Dat is een van de grote voordelen van Glasvezel.
Als je internet via Glasvezel, gebruik je een glasvezelnetwerk. Bijvoorbeeld dat van Odido. Op die manier heb je toegang tot supersnel internet, want alle hoofdkabels van het Nederlandse internetwerk zijn al van Glasvezel. Zo internet je voor 100% via Glasvezel.
Benieuwd hoe het glasvezelnetwerk werkt? Zo:
Omdat elk onderdeel van de verbinding van Glasvezel is, internet je voor de volle 100% met de snelheid van het licht. Veel andere netwerken werken nog met een koperkabel tussen jouw woning en de wijkcentrale. Dit is instabieler, minder snel en hoe verder je bij de centrale vandaan bent, hoe meer snelheid je verliest. Met Glasvezel heb je daar geen last van.
Glasvezel is niet alleen het snelste, maar ook het meest milieuvriendelijkste netwerk. Het verbruikt tot zeventien keer minder stroom dan andere vaste netwerken! Dat komt omdat Glasvezel licht gebruikt om bits en bytes de wereld over te sturen. Andere netwerken doen dit met stroomsignalen.
Ook is het glasvezelnetwerk veel liever voor de grond waarin het ligt. Dat komt bijvoorbeeld omdat het netwerk niet gaat roesten, waardoor de bodem niet vervuild raakt. Ook verspreidt het minder straling. Zo wordt de bodem minder opgewarmd. Beter voor de plantjes, dieren en andere buren die het glasvezelnetwerk onder de grond heeft!
Je weet nu hoe Glasvezel werkt. Heb je thuis Glasvezel? Of staat jouw wijk op de planning om te worden aangesloten? Via je glasvezelmodem kun je apparaten er via een kabel, maar ook draadloos mee verbinden. Zo hebben ook je mobiele apparaten, zoals je telefoon en laptop, supersnel internet.
Heb je op sommige plekken in huis minder goed of zelfs geen bereik? Dat komt zeker bij goed geïsoleerde nieuwbouwhuizen vaak voor, die in veel gevallen vaak standaard Glasvezel hebben. In dat geval is een wifi versterker een slimme optie. Daarmee leg je makkelijk een mesh-netwerk aan in jouw woning. Met deze draadloze oplossing heb je echt overal in en om het huis supersnel en stabiel internet. Perfect om jouw glasvezelaansluiting volop te benutten.
In 1 minuut checken of ook jij Glasvezel hebt of krijgt? Doe de postcodecheck!