Het is verstandig om verschillende sterke wachtwoorden te gebruiken. Zo voorkom je dat anderen makkelijk op jouw account kunnen inloggen wanneer je wachtwoord lekt. Maar hoe onthoud je al die wachtwoorden? Gelukkig is er de Google Wachtwoordmanager. Hoe die werkt? Je leest het in dit blog.
De Google Wachtwoordmanager werkt via de Chrome browser. Daarvoor moet je ingelogd zijn op je Google account. Daardoor werkt het op elk apparaat wanneer je ingelogd bent op Chrome. De wachtwoorden die je opslaat op je laptop worden zo automatisch ingevuld wanneer je de Chrome browser gebruikt op je iPhone of Android telefoon.
Ben je niet zo goed in het bedenken van een goed en sterk wachtwoord? De Google Wachtwoordmanager helpt je. Het verzint zelf unieke en sterke wachtwoorden, die vervolgens automatisch worden ingevuld. Dat is veiliger. Het nadeel is dat je het wachtwoord niet weet wanneer je dezelfde website via een andere browser wil bezoeken.
De Google Wachtwoordmanager is goed beveiligd. De wachtwoorden die de manager verzint zijn vaak ijzersterk en moeilijk te kraken. Het enige nadeel is dat wanneer iemand op jouw Google account weet in te loggen, die persoon alle wachtwoorden gelijk ziet. Het is dan ook verstandig om een verificatie in twee stappen in te stellen. Als je inlogt op je Google account moet je dat bijvoorbeeld bevestigen. Zo stel je dat in:
Zijn je wachtwoorden gelekt bij een hack? Dan krijg je vanuit Google een melding dat bepaalde wachtwoorden een gevaar lopen. Het is belangrijk dat je dan actie onderneemt. Want anderen kunnen zo wellicht inloggen op websites met jouw gegevens. Dus als je zo’n melding krijgt, verander dan je wachtwoord zo snel mogelijk. Wellicht dat je dan een wachtwoord kunt inzetten dat Google je aanbeveelt.
Het is handig dat je via de Google Wachtwoordmanager de wachtwoorden automatisch invult of zelfs laat verzinnen. Maar wat nou als je een app op je smart-tv gebruikt waarvoor je moet inloggen? Gelukkig kun je de wachtwoorden die je hebt gemaakt via de browser terugvinden.
Gebruik je Google Chrome op je pc of Mac? Dan vind je je wachtwoorden zo:
Gebruik je Google Chrome op je Android-telefoon, zoals de Samsung Galaxy S23, of een iPhone, zoals de iPhone 15? Dan vind je je wachtwoorden zo:
Heb je er geen goed gevoel bij dat Google je wachtwoorden opslaat? Je kunt het altijd uitzetten. Bij de pagina waar je al je wachtwoorden ziet, zitten een paar schakelaars. Door de optie ‘Aanbieden wachtwoorden op te slaan’ uit te zetten worden wachtwoorden niet langer meer opgeslagen.
Daaronder vind je de optie ‘Automatisch inloggen’. Schakel je die uit? Dan stopt hij ook met het automatisch inloggen en moet je je wachtwoorden handmatig invullen. Tot slot kun je de opgeslagen wachtwoorden voor verschillende websites handmatig verwijderen.
Voel je je niet comfortabel met dat Google toegang krijgt tot dit soort gegevens? Er zijn naast de Google Wachtwoordmanager verschillende alternatieven. Een andere wachtwoordmanager is bijvoorbeeld Bitwarden. Deze is gratis te gebruiken en brengt verschillende voordelen. Zo gebruikt hij open source software. Anderen kunnen zo makkelijk verbeteringen en aanpassingen doorvoeren.