In Glasvezel verhalen vragen we Nederlanders met een bijzonder verhaal waarom snel en stabiel internet zo belangrijk voor ze is. Deze keer vertellen de reislustige Annette en Kees hun verhaal.
Weten of je Glasvezel hebt of krijgt? Ontdek het in 5 seconden met onze postcodecheck.
Annette (65) en Kees hebben veel gereisd. Onlangs gingen ze van de wilde natuur van Afrika naar het snelle leven in Nederland. Terwijl ze in het buitenland woonden, leerden ze 1 ding: waar je ook bent, verbinding is essentieel.
“Bij dingen die mensen in Nederland een probleem vinden, denk ik nu vaak: dat valt toch wel mee?”, zegt Annette. In de jaren 80 verhuisde ze samen met haar man Kees voor werk naar West-Afrika. Daar leerden ze relativeren.
“Als je in Mali hebt gewoond, kan je daarna overal wonen. We woonden daar in een klein stadje waar alles heel basic was. De meeste huizen waren van leem, elektriciteit was er zelden, water was vaak een probleem, net als boodschappen doen. Je moest improviseren.”
In die tijd ging het contact met Nederland alleen via de post. “Een brief deed er 3 weken over en daarna moesten we 3 weken wachten op antwoord”, vertelt Annette. “Op die luchtpostvelletjes schreef ik hele verhalen. Bellen deden we zelden. Dat was duur en moest via een operator op het postkantoor.”
Annette vond vooral de slechte gezondheidszorg erg in Mali. “Het dichtstbijzijnde ziekenhuis was 8 uur rijden. Ik was in die tijd zwanger van onze oudste dochter, maar voor de bevalling ben ik naar Nederland gegaan om daarna met baby terug te komen.”
Na een periode in de Verenigde Staten, waar alles in overvloed aanwezig was, kwam het stel in Tanzania terecht. “Daar viel de stroom regelmatig uit”, aldus Annette. “Het ergste is niet dat je dan geen licht hebt, maar dat het internet niet werkt. We waren compleet geïsoleerd, konden niet mailen, geen digitale krant lezen, niks opzoeken, geen filmpjes kijken. Ik heb toen gemerkt hoe belangrijk het is om verbinding te hebben, met internet en met anderen.”
Later, in Zuid-Afrika, was dat geen probleem. “Vanaf daar konden we gelukkig goed videobellen met Nederland”, zegt Annette daarover. “Onze dochter was zwanger, zo fijn om dat op afstand toch mee te maken. Ik heb sowieso altijd mijn contacten in Nederland onderhouden, regelmatig mailen, even bellen. Daardoor pakten we de vriendschappen steeds heel makkelijk weer op.”
Vorig jaar verhuisden Kees en Annette terug naar Nederland. Eenmaal hier wilde het stel snel en vooral stabiel internet. “We hebben ervaren hoe belangrijk dat is. Daarom hebben we gekozen voor Glasvezel. Overstappen bleek heel makkelijk: een monteur nam al het werk uit handen en binnen een paar uur was alles geregeld. Ik kan nu lekker een film kijken of videobellen met mijn kleinzoon zonder dat de verbinding vastloopt. Maar hoe heerlijk het hier ook is, het begint alweer te kriebelen. Binnenkort gaan we op reis naar Zuid-Amerika.”
De voordelen op een rij:
Kom hier meer te weten over Glasvezel.
* Deze waardering kregen we van de toonaangevende benchmarkorganisatie umlaut. We scoorden maar liefst 953 uit 1000 punten.
Weten of je Glasvezel hebt of krijgt? Ontdek het in 5 seconden met onze postcodecheck.
Hier vind je nog meer van onze Glasvezel verhalen: