Ken jij ze nog: mensen van jouw leeftijd die géén mobiele telefoon hebben? Die zijn vást op een hand te tellen. Want eigenlijk is dit apparaatje tegenwoordig onmisbaar geworden. En dat is in een best korte tijd gebeurd. Dat de tijd snel gaat, blijkt wel als we een ‘trip down memory lane’ nemen en een kijkje nemen naar de evolutie van de mobiele telefoon. Ready? Set. Go!
In de jaren ’50, ’60 en ’70 waren pioniers al druk bezig met het ontwikkelen van mobiele telefoons. In de ‘eighties’ was de échte doorbraak en had Motorola met de DynaTAC de primeur. Als je ‘m nu ziet, is de Motorola DynaTAC een echte koelkast. In 1984 was het echter de eerste handzame mobiele telefoon waarvoor je geen aparte koffer nodig had om hem mee te nemen. Hij kon een uurtje bellen, maar daarna moest de Motorola wel tien uur worden opgeladen. Het begin was gemaakt.
Waar de DynaTAC nog onhandig gigantisch was, werden opvolgers als de Motorola MicroTAC in de jaren ’90 stukken, maar dan ook stukken kleiner. Hier legden veel fabrikanten ook de nadruk op: het doel was om de mobiele telefoon zo klein mogelijk te maken. Je hoefde er immers toch alleen maar mee te bellen, toch? En daarvoor was het formaat niet belangrijk. De Motorola StarTAC was zo’n topper die met gemak in je broekzak paste. Hij koste weliswaar 1000 dollar, maar werd toch 60 miljoen keer verkocht.
Maar in die tijd waren er wel meer fabrikanten met bijzondere en goede telefoons. In de nineties werd er druk geëxperimenteerd en daardoor kwamen fabrikanten met bijzondere telefoons. Zo kwam in 1994 de eerste smartphone uit: de IBM Simon. In de verste verte niet te vergelijken met smartphones zoals we die nu kennen, trouwens. Maar het was een apparaatje dat meer kon dan alleen bellen. Hij had een rekenmachine, een adresboek en kon als pieper dienen. Je kon er zelfs mee faxen! Al werd daarmee faxen in de jaren ’90 niet zo populair als WhatsApp dat nu is… 😉
De nineties waren gouden tijden voor experimenten, Motorola en Nokia. Laatstgenoemde werd een echte marktleider. De Nokia 101 was de eerste mobiele telefoon die wereldwijd verkrijgbaar was. Een échte topper, waarmee je ‘maar liefst’ 99 telefoonnummers kon opslaan. In 1996 kwam de indrukwekkende Nokia 9000 Communicator uit. Een telefoon die je openklapt, waarna er een heus QWERTY-toetsenbord tevoorschijn komt. Ook kon je met dit apparaat e-mailen.
In de loop van de jaren ’90 kon een mobiele telefoon steeds vaker meer dan alleen bellen. Het werd mogelijk om berichtjes te versturen en om internet te gebruiken. De Nokia 9000 Communicator kon al e-mailen, later kwamen ook de eerste telefoons met WAP op de markt. Nokia had met de 7110 de primeur. Dit was de eerste telefoon met een WAP-browser, waarmee je dus ‘de digitale snelweg’ – zoals het toen werd genoemd – op kon. Deze telefoon had meer primeurtjes: zo kon de tekstverwerker ‘voorspellen’ wat voor woorden je ging gebruiken.
In de slipstream van de eerste WAP-smartphone kwam ook de legendarische Nokia 3310 op de markt. Veelzijdige mobiele telefoons werden steeds betaalbaarder en de Nokia 3310 was een telefoon die erg in de smaak viel. Je kon er natuurlijk Snake mee spelen én het was mogelijk om de Nokia 3310 te customizen. Op de Bazaar in Beverwijk hadden de verkopers van ‘frontjes’ een toptijd. Gevolg: ‘in het wild’ kwam je ontelbare unieke Nokia 3310’s tegen.
In de eerste paar jaar na de eeuwwisseling werd BlackBerry steeds groter. Aanvankelijk was deze speler alleen op de zakelijke markt actief, maar de PDA’s van dit merk werden steeds populairder. Waarom? Via PING (ken je deze nog, nog, nog…?) kon je gratis berichtjes versturen en ontvangen. En dat was best wel fijn, aangezien sms’jes nog best wel wat geld kostten om te versturen.
De BlackBerry’s behoorden tot de eerste smartphones zoals we dat begrip nu kennen. Deze mobiele telefoons werden groter dan de klaptelefoontjes en kleine modellen van een paar jaar eerder. Het doel was immers niet meer alleen om er mee te bellen.
Apparaatjes als BlackBerry 6200 waren razend populair. Je kon er makkelijk mee mailen via mobiel internet en typen was op het compacte toetsenbord een eitje. Ook de Samsung BlackJack II was zo’n bijzonder apparaatje, inclusief GPS en camera. Het nadeel van dit soort smartphones was echter dat deze telefoons rond 2006 en 2007 vaak al achterhaald waren voor ze uitkwamen. De enigszins primitieve ‘slimme’ besturingssystemen, zoals Symbian en Windows Mobile, lieten qua functionaliteit, uitgebreidheid en gebruiksvriendelijkheid te wensen over. Maar het zou niet lang wachten tot ook daar definitief verandering in kwam.
Vriend en vijand zijn het er inmiddels over eens: de gamechanger kwam in 2007 en heette de iPhone. Een smartphone die volledig via het aanraakscherm was te bedienen. Met apps, die je kon downloaden via een App Store (al was deze niet vanaf het begin beschikbaar). En voor ontwikkelaars was het makkelijk om hiervoor apps te ontwikkelen. Deze mensen hadden al snel door dat hier dé kansen lagen. En dus groeide het app-aanbod in een paar jaar explosief.
Daarnaast gaf iOS, het besturingssysteem van de iPhone, het goede voorbeeld op gebied van gebruiksvriendelijkheid. Het kan niet anders dan dat Android, waarvan de eerste smartphone in 2011 uitkwam, een voorbeeld heeft genomen aan die gebruiksvriendelijkheid. Door Android en iOS werden smartphones apparaten die door iedereen gebruikt konden worden, niet alleen door de geeks. En daardoor valt jouw moeder je nu lastig op WhatsApp met hoe het met je gaat ;-).
Het raamwerk dat Android en iOS met hun besturingssystemen neerlegden, vormt nog steeds de basis van hoe telefoons nu werken. Ook qua uiterlijk zijn er niet meer zo veel baanbrekende veranderingen. Het concept van de smartphone staat als een huis: if it ain’t broke, don’t fix it. Het succesrecept werkt goed. Telefoons worden elk jaar beter, sneller en uitgebreider, maar het principe van de smartphone is sinds 2007 onveranderd gebleven.
Fabrikanten investeren daarom vooral in het bedenken van nieuwe features. Irisscanners, vingerafdruksensors, dubbele camera’s, betere batterijen: het zijn allemaal vette features die de afgelopen jaren aan de smartphone werden toegoevoegd. Maar wat de komende jaren ons te wachten staat… Vol verwachting wachten we af!
Van de Motorola DynaTAC tot aan de Motorola G 5G Plus en van de iPhone 1 tot aan de iPhone 11: het bewijst nog maar eens dat er in zeer korte tijd heel veel kan veranderen. Wij zijn stiekem nog altijd een beetje verliefd op de Nokia 3310. Aan welke telefoon bewaar jij je beste herinneringen? Is het één van de nieuwste smartphones?