Is je kind toe aan de eerste telefoon? Dat is een grote stap. Met welke telefoon begin je? Op welke leeftijd? En hoe zorg je ervoor dat je kind veilig kennismaakt met de online wereld? Je ontdekt het hier.
Vraagt je kind om een telefoon of vind je het zelf een goed moment om ermee te beginnen? Zo kan je je kind altijd bereiken wanneer je kind naar huis moet. Hebben de klasgenootjes er al 1? Of is er een oudere broer of zus die hem gebruikt? Er is geen vaste leeftijd voor de eerste telefoon.
In Nederland krijgen de meeste kinderen hun eerste telefoon in groep 6 of 7. Tussen de leeftijd van 9 en 11 jaar. Op die leeftijd staan kinderen open voor je advies en kan je ze goed sturen. Zo ontdekken ze veilig de online wereld.
Strijd over het gebruik van de eerste telefoon kan je voorkomen door het maken van afspraken. Veel gezinnen werken met een schermtijdschema. Daarin spreek je af hoeveel tijd per dag de telefoon gebruikt mag worden voor spellen en het versturen van berichten. Met deze richtlijnen kan je een schema opbouwen:
Uiteraard kan je daar zelf je eigen aanpassingen op maken. Is je kind snel overprikkeld? Dan kan je kiezen voor kortere blokjes. Is de telefoon handig bij het maken van huiswerk? Dan kan je daar uitzonderingen voor maken.
Ook kan je afspraken maken over apps. Met ouderlijk toezicht moet je kind eerst toestemming krijgen voor het downloaden van een app. En daarna kan je nog afspraken maken over welke apps er maar beperkt gebruikt mogen worden.
Goed om te weten: voor bepaalde apps is er een minimumleeftijd. Zo zijn veel socialmedia-apps bedoeld voor gebruikers van 13 jaar en ouder.
Met deze handvatten kan je kind veilig beginnen met de eerste telefoon. Blijf er wel over in gesprek. Zo ontdek je wat er speelt. Stel geen controlerende vragen. Dat werkt meestal niet. Toon interesse en vraag naar de favoriete meme of online video. En deel ook die van jezelf. Zo ontstaat er vertrouwen en inzicht. Met het delen van ervaring krijg je meer inzicht.
Of deel een minder fijne ervaring die je online hebt gehad. Zo herkent je kind wat niet gewenst gedrag is online. Is je kind daar zelf mee in aanraking gekomen, dan kan dat zo veilig gedeeld worden.
Online pestgedrag kan veel invloed hebben op je kind. Zie je ineens ander gedrag? Stress, moeite om naar school te gaan en een kort lontje? Let dan even op of alles online goed gaat. Er wordt helaas online soms behoorlijk gepest. Ook als het niet zo bedoeld is. Heeft je kind lopen spammen in een WhatsApp-groep en is je kind daarna eruit gegooid? Dat kan veel gevolgen hebben voor de rol in de groep.
Misschien worden er wel roddels gedeeld. Of kwetsende reacties bij een foto op social media. Je kan hier met je kind over in gesprek gaan. En dit misschien ook wel aangeven bij de ouders van het andere kind, zodat jullie samen aan een oplossing kunnen werken.
Veel dingen kan je zelf doen, maar er is ook een handige hulp: ChatLicense. Een app die je kan zien als een digitaal kompas. In deze app verken je rustig de online wereld en zie je waar je op kan letten. Je kind leert veilig online te zijn, hoe een bericht overkomt en welke linkjes je niet moet openen. En voor de ouder of grootouder zijn er ook veel tips en informatie.
Als klant van Odido krijgen je kind en jezelf een jaar lang gratis toegang tot ChatLicense. Bekijk je mail voor een unieke vouchercode, maar wees er wel snel bij. Want op = op.