De batterij opladen van je telefoon? Je kunt er niet omheen. Gelukkig zijn er allerlei manieren om dit extra snel te doen. In dit blog lees je handige tips om de accu van je smartphone extra snel weer vol te krijgen.
Hoe groot de batterij van je telefoon ook is: niemand ontkomt aan het opladen ervan. En zal je net zien: het komt precies op een moment dat het even niet uitkomt. Bijvoorbeeld omdat je net de deur uit moet. Gelukkig zijn er meerdere manieren om de batterij extra snel op te laden.
Voor je batterij is het goed om altijd een betrouwbare lader te gebruiken. Zoals de oplader die de fabrikant meeleverde. Of eentje die je hebt gekocht bij een betrouwbare winkel. Extra snel een batterij opladen kan met een krachtige lader.
Dat zit zo: veel laders laden je telefoon op met een laag wattage, zoals 18W. Opladers met 25W, 45W of zelfs 120W (zoals de Xiaomi Mi 11T Pro) doen dit een stuk sneller. Ze kunnen namelijk meer energie doorgeven aan de oplaadkabel.
Ook de oplaadkabel is belangrijk om sneller je telefoon op te laden. De kwaliteit daarvan kan nogal verschillen. Meestal is de meegeleverde kabel van goede kwaliteit. Goedkope kabeltjes die je zelf in de winkel koopt zijn niet altijd heel goed. Dan gaat er meer energie verloren tijdens het opladen van je telefoon en is de batterij minder snel vol.
Onze tip: gebruik de originele telefoonkabel of koop een kabel met ferrietkern. Zo’n kabel heeft een magneet die energie extra effectief overbrengt.
Hoe minder je je telefoon gebruikt, hoe sneller hij oplaadt. Door je telefoon te gebruiken, verbruikt hij immers energie. Een slimme manier is je telefoon in de vliegtuigstand te zetten. Zo heeft hij geen verbinding met het mobiele netwerk en dat scheelt veel energie. Op die manier laadt je telefoon sneller op.
Zit je krap in de tijd en wil je echt in korte tijd zo snel mogelijk je telefoon opladen? Zet ’m dan helemaal uit en laad hem op. Op die manier is hij het snelste opgeladen. Zeker in combinatie met de best mogelijke oplader en kabel.
Er zijn nog meer handige weetjes over het opladen van een telefoonbatterij. Die zorgen niet dat de accu sneller weer vol is, maar wel dat hij langer goed blijft.
Tijdens het opladen wordt je telefoon altijd iets warmer dan anders. Onthoud dat hitte slecht is voor de batterij. Leg je telefoon daarom niet in de zon tijdens het opladen. De temperatuur in de behuizing kan dan flink oplopen. Dit kan de batterijcapaciteit verminderen. Zo heeft hij minder mAh (inhoud) en gaat hij in de toekomst sneller leeg.
Op de iPhone staat het standaard ingesteld en ook steeds meer Android telefoons hebben het: geoptimaliseerd opladen. Dit is een functie die je telefoon gebruikt als je ’m ’s nachts oplaadt. Geoptimaliseerd opladen zorgt ervoor dat je telefoon niet direct voor de volle 100 procent oplaadt. Om daarna de rest van de nacht telkens kleine beetjes bij te laden om de batterij op 100% te houden.
Die manier is slecht voor de batterij. Deze wordt onnodig veel belast en zo vermindert op termijn de batterijcapaciteit. Geoptimaliseerd opladen zorgt dat je telefoon tot bijvoorbeeld 80% wordt opgeladen. Voor de ochtend hervat hij het opladen. Zo sta je op met een volledig opgeladen batterij. Jij merkt er dus niets van, de batterij wel.
Het is niet slecht als je een batterij kort oplaadt. Moderne telefoonbatterijen gaan daar niet slechter van presteren. Even on-the-go je batterij een paar percentages opladen kan dus geen kwaad.
Een telefoonbatterij slijt tijdens het opladen. De meeste slijtage vindt plaats bij het opladen van de laatste 20 tot 30 procent. Wil je extra zuinig zijn met de batterij? Dan is het misschien slimmer om niet langer ’s nachts je batterij op te laden. Dan laadt hij volledig op. Om écht zuinig te zijn op je batterij, is het daarom slimmer hem overdag op te laden. Je kunt dan in de gaten houden of hij niet volledig oplaadt.
Niet alleen je telefoon heeft een batterij. Steeds meer andere apparaten zijn ermee uitgerust. Zoals elektrische auto’s. Die moeten allemaal worden opgeladen. Wereldwijd zijn er daarom knappe koppen bezig het opladen van een batterij te optimaliseren. Van draadloos opladen van een telefoon tot nieuwe oplaadtechnologieën die een batterij in een paar seconden helemaal opladen. Dat zou toch wat zijn: je telefoon heel even aan de lader, om er vervolgens weer een dag mee vooruit te kunnen. Nu is dat nog niet zover, maar je weet nóóit wat de toekomst voor ons in petto heeft.