Naast Tesla (elektrische deels zelfrijdende auto’s), SpaceX (commerciële ruimtevaart) en SolarCity (groene energie) heeft Elon Musk zijn naam verbonden aan nóg een bizar project: de Hyperloop. Dat is een transportsysteem waarbij je in een cabine met een snelheid van 1000 kilometer per uur kunt reizen.
Het idee is dat grote steden op deze manier met elkaar verbonden kunnen worden. Dat betekent ook dat je van Amsterdam in 25 minuten in Parijs bent en vanaf onze hoofdstad binnen 35 minuten in Berlijn staat. Wonen in het ene land en werken in het andere was nog nooit zo dichtbij. Op dit moment werken verschillende teams van bedrijven en universiteiten, waaronder de TU Delft, aan het project. Zij doen dat in een competitie die is uitgeschreven door Elon Musk.
In Australië, bij uitstek het land van grote afstanden, heeft zo’n team van ontwikkelaars gesuggereerd dat de overheid maar eens afstand moet doen van het ouderwetse treinsysteem, schrijft Digital Trends. De hogesnelheidslijn is al achterhaald; Hyperloop is het vervoer van de toekomst. Het advies van het team is dan ook: sla de hogesnelheidslijnen maar over en ga direct aan de slag met dit project.
Deze week presenteert het team zijn concept aan de Australische overheid. Een flink argument hebben de ontwerpers al achter de hand: volgens hen kan het verbinden van steden met de Hyperloop veertig procent (!) goedkoper uitpakken dan eenzelfde verbinding met een hogesnelheidslijn.
De Hyperloop is een ambitieus plan, maar het duurt waarschijnlijk nog jaren voordat het zover is. Op dit moment is de Hyperloop nog volop in ontwikkeling. In 2017 vinden naar verwachting tests plaats waarbij deelnemende teams hun capsule voor het transportsysteem kunnen testen.