3 tot en met 16 oktober staat in het teken van Alert Online. Hiermee leggen de overheid en bedrijven de focus op veilig internetten. Maar hoe voorkom je dat je slachtoffer wordt van internetcriminelen? Helemaal uitsluiten is lastig, maar met de volgende tips maak je het een stuk lastiger voor criminelen die uit zijn op jouw data.
Apps downloaden doe je alleen vanaf de officiële stores: Apple’s App Store en Google’s Play Store. Het lijkt soms aantrekkelijk om via alternatieve wegen de normaal betaalde apps en games te installeren zonder dat je er op die manier voor hoeft te betalen. Je weet alleen niet wat er met die app is gedaan, hij lijkt hetzelfde als die in de app store. Het is vrij gebruikelijk voor criminelen om populaire apps na te maken en/of deze aan te passen met kwaadaardige software, ook wel malware genoemd. Door de ‘gehackte’ app via een alternatieve website of appstore aan te bieden proberen ze zoveel mogelijk slachtoffers te maken.
Lees en begrijp wat voor toestemming de app die je downloadt wil hebben. Bij Apple wordt dit weergegeven in de App Store. Bij Android vanaf 6.0 vraagt je toestel bij de eerste keer opstarten van de app per toestemming of je ermee akkoord gaat. Je kunt je voorstellen dat een zaklamp-app weinig te zoeken heeft in je contactpersonen en al helemaal niets te maken heeft met het maken van een telefoongesprek of verzenden van berichten. Dan lijkt de zaklamp een handige app, maar de kans is aanwezig dat de makers er andere bedoelingen mee hebben.
Probeer alles logisch te benaderen. Het is niet erg als je iets niet begrijpt. Er zijn tegenwoordig genoeg plekken om te vragen of iemand iets aan je kan uitleggen. Probeer het bijvoorbeeld maar eens op ons forum. Begrijp je daarna nog niet waarom een app iets wil doen, installeer die app dan gewoon niet.
Deze drie ‘regels’ hebben mij jarenlang virusvrij en veilig telefoonplezier gegeven. Ik hoop dat ze jou ook veilig houden. En heb je toch nog vragen? Stel ze gerust in een reactie.